Kalbant konkrečiai, apklausa atskleidė, kad daugiau nei 80 proc. žmonių prausiasi po dušu neišsiėmę kontaktinių lęšių, o beveik pusė apklaustųjų neišsiėmę lęšių retkarčiais nusnaudžia. Nors ir dažnas, tačiau toks elgesys kelia riziką jūsų akių sveikatai, skelbia livestrong.com.

„Žmonės gali susidaryti klaidingą įsitikinimą, kad nieko blogo kažką daryti metų metus, jeigu nėra pasekmių, tačiau paskui staiga susiduria su problemomis“, – sakė Alabamos universiteto Birmingamo optometrijos fakulteto docentas optometrijos mokslų daktaras Andrew D. Puckeris.

Niekada neišsiimant kontaktinių lęšių – net miegant ar prausiantis po dušu – galimi įvairūs sveikatos sutrikimai: tiek lengvi, tiek itin sunkūs.

Trys dalykai, galintys nutikti, jeigu niekada neišsiimsite kontaktinių lęšių

1. Diskomfortas akyse

Jeigu teko užsnūsti neišsiėmus kontaktinių lęšių, prabudus jūsų akys tikriausiai peršėjo taip, tarytum jose būtų smėlio. Paprastai miegojimas neišsiėmus kontaktinių lęšių baigiasi nebaisiu šalutiniu poveikiu. Pavyzdžiui, akys parausta, niežti, sudirgsta, aiškino Kalifornijos valstijoje esančio Boxerio Wachlerio regos instituto įkūrėjas oftalmologas Brianas Boxeris Wachleris. Šie simptomai dažniausiai praeina išsiėmus kontaktinius lęšius.

2. Vaizdo liejimasis

Kitas miegojimo neišsiėmus kontaktinių lęšių šalutinis poveikis gali būti rimtesnis nei laikinas diskomfortas.

„Miegant neišsiėmus kontaktinių lęšių arba per ilgai juos nešiojant, ašarų liaukos pagamina mažiau ašarų, todėl kontaktiniai lęšiai išdžiūsta, ir ragena nebegauna deguonies“, – teigė Pitsburgo universiteto Medicinos fakulteto oftalmologijos asistentas Scottas Drexleris.

Šis deguonies trūkumas yra vadinamas hipoksija. Ragena ištinsta, ir gali pradėti lietis vaizdas. Ragena – tai skaidrus sluoksnis priekinėje akies dalyje. Dėl hipoksijos tikėtini ir akies ląstelių pažeidimai, nurodė dr. A. D. Puckeris.

Jis atkreipė dėmesį, kad yra JAV maisto ir vaistų administracijos patvirtintų kontaktinių lęšių, kurių galima neišsiimti miegant. Šie lęšiai sukurti taip, būtų itin laidūs deguoniui.

Visgi, anot dr. B. B. Wachlerio, prieš einant miegoti derėtų išsiimti kontaktinius lęšius, nes net naudojant pirmiau minėtus gaminius gali išsivystyti ragenos opa ar infekcija.

Sausa akis

3. Infekcija

Infekcijos rizika didėja miegant ar prausiantis po dušu neišsiėmus kontaktinių lęšių. Miegojimo atveju infekcijos tikimybė išauga 6–8 kartus.

Miegant neišsiėmus kontaktinių lęšių, sukuriama sausa aplinka, kurioje mažai deguonies. Sausas kontaktinis lęšis trinasi į ragenos epitelį (rageną dengiantį apsauginį sluoksnį), ir gali atsirasti nedidelis plyšelis, pro kurį į rageną patenka bakterijos. Pasiekusios rageną, jos gali sukelti ragenos opą ar keratitą – ragenos uždegimą.

Paprastai keratitas būna „lengvas“, nuramino dr. S. Drexleris – užtenka gydymo kurso akių lašais. Visgi kartais ragenoje gali atsirasti randų, o ypač sunkiais atvejais netenkama regėjimo.
„Nenoriu nieko gąsdinti, bet mačiau pacientų, kuriems po itin sunkios infekcijos reikėjo persodinti rageną“, – sakė dr. B. B. Wachleris.

Bakterinį keratitą dažniausiai sukelia dviejų rūšių bakterijos: Pseudomonas aeruginosa ir Staphylococcus aureus. Anot CDC, miegojimas neišsiėmus kontaktinių lęšių yra pagrindinis rizikos veiksnys. Infekcijos taip pat gali būti grybelinės ar virusinės.

„Kuo ilgiau miegate neišsiėmę lęšių, tuo didesnė infekcijos rizika kyla“, – teigė dr. S. Drexleris. Kitaip tariant, trumpas snūstelėjimas tikriausiai yra mažiau pavojingas nei išmiegota naktis.

Visgi tai savotiškas žaidimas su likimu. Galima daugybę kartų miegoti neišsiėmus lęšių ir neturėti jokių bėdų. Bet, kaip sakė dr. S. Drexleris, užtenka vieno karto, kad viskas pakryptų bloga linkme: „Nors šis negalavimas yra retas, tačiau rizika miegant neišsiėmus kontaktinių lęšių yra akivaizdžiai didesnė.“

Kontaktiniai lęšiai vaikams

Akies infekcijos simptomai

Jeigu jums pasireiškė akies infekcija, iš karto suprasite, kad kažkas negerai. Dr. D. Puckeris įvardijo šiuos dažniausius simptomus:

- padidėjęs jautrumas šviesai;

- skausmas;

- akies paraudimas.

Pastebėję bet kurį iš šių simptomų, pirmiausia išsiimkite kontaktinius lęšius, pataria dr. D. Puckeris. Jeigu juos sukelia, pavyzdžiui, po kontaktiniu lęšiu įstrigęs nedidelis pūkelis, problemą lengvai išspręsite jį nuvalę.

„Jeigu simptomai nepraeina, kuo skubiau kreipkitės į akių gydytoją – optometristą arba oftalmologą, kad išvengtumėte didesnių nemalonumų“, – rekomenduoja dr. D. Puckeris.

Prausimasis po dušu neišsiėmus kontaktinių lęšių

Jeigu prausdamiesi po dušu atsimerksite, ant kontaktinių lęšių gali patekti įvairiausių nepageidaujamų mikroorganizmų.

„Vandenyje, ypač iš čiaupo, yra amebų, bakterijų ir grybelių“, – sakė dr. S. Drexleris.

Anot CDC, kai ant kontaktinio lęšio užtiška vandens, lęšis gali pakeisti formą ar net prilipti prie akies ir nežymiai pažeisti rageną, o mikrobams atsiranda būdas į ją patekti.

Vandenyje yra įvairiausių mikroorganizmų, bet pavojingiausia – akantameba.

Šaltas dušas

„Ši vandenyje gyvenanti ameba gali sukelti labai sunkią akių infekciją“, – įspėjo dr. D. Puckeris. Akantamebinis keratitas yra atsparus gydymui ir gali baigtis apakimu.

Kai kurių žmonų regėjimas yra labai prastas. Toks prastas, kad išsiėmus kontaktinius lęšius jiems pratiškai neįmanoma saugiai nusiprausti po dušu. Ką daryti tokiu atveju?

„Jeigu tikrai negalite išsiversti be kontaktinių lęšių, prausdamiesi tiesiog užsimerkite, kad jie nesušlaptų“, – patarė dr. S. Drexleris. Kalbant apie maudymąsi baseine ar sūkurinėje vonioje, užsidėkite plaukimo akinius.

Ką daryti, jeigu visgi snūstelėjote ar išsimaudėte neišsiėmę kontaktinių lęšių

Nors jūsų akių gydytojas greičiausiai primygtinai reikalaus, kad nesimaudytumėte ir nemiegotumėte neišsiėmę kontaktinių lęšių, gyvenime visko pasitaiko. Galbūt neplanuotai pernakvojote pas bičiulį arba reikėjo duše nusiskusti kojas. Nereikia panikuoti.

Kaip elgtis tokiu atveju?

1. Sudrėkinkite kontaktinius lęšius: anot dr. S. Drexlerio, užmigus neišsiėmus kontaktinių lęšių reikėtų kuo skubiau juos sudrėkinti. Taip pat į akis įlašinkite keletą lašelių dirbtinių ašarų ir palaukite porą minučių.

2. Išsiimkite kontaktinius lęšius.

3. Išmeskite arba nuplaukite kontaktinius lęšius: jeigu kontaktiniai lęšiai yra vienadieniai, juos išmeskite ir įsidėkite naujus. Jeigu kontaktiniai lęšiai yra daugkartiniai, juos nuplaukite kaip įprastai.
Jei dažnai užmiegate neišsiėmę kontaktinių lęšių, galbūt vertėtų pasikalbėti su oftalmologu apie Maisto ir vaistų administracijos patvirtintus variantus, tinkamus nakčiai. Žinoma, jie nėra tobuli, bet vis tiek geriau negu nieko.

Jeigu nerimaujate, kad nusiprausę po dušu ar snūstelėję neišsiėmę kontaktinių lęšių pasigausite akių infekciją, neišmeskite kontaktinių lęšių netgi jeigu jie yra vienadieniai, kad infekcijos atveju galėtumėte juos parodyti gydytojui – jam bus daug lengviau nustatyti infekciją sukėlusį mikrobą.
Taigi, ar labai blogai niekada neišsiimti kontaktinių lęšių? Tiesiog geriau šio įpročio atsisakyti. Viena vertus, dauguma infekcijų lengvai išgydomos. Be to, tikimybė užsikrėsti nėra didelė.

„Laimei, šie negalavimai yra reti ir neretai turi kaip reikiant nepasisekti, kad pasireikštų infekcija, – aiškino dr. A. D. Puckeris. – Daugumai žmonių nekils jokių problemų prausiantis po dušu ar miegant neišsiėmus kontaktinių lęšių.“

Akių lęšiai

Kita vertus, infekcija gali baigtis regėjimo sutrikimu (ir net apakimu). Taip pat gali prireikti rimto gydymo vaistais ir operacijos. 2018-ųjų ataskaitoje CDC išsamiai aprašė šešis atvejus, kai žmonės susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis, nes miegojo neišsiėmę kontaktinių lęšių: keletui teko apsilankyti skubios pagalbos kabinete, dviem buvo atlikta operacija (įskaitant ragenos transplantaciją) ir beveik visi skundėsi suprastėjusiu regėjimu ar ilgalaikiais akių pažeidimais.
Turint omenyje šiuos padarinius, geriau prieš einant į dušą ar miegoti sugaišti keletą minučių ir išsiimti kontaktinius lęšius.

Tinkamas kontaktinių lęšių valymas ir laikymas

„Kontaktiniai lęšiai yra gana saugus gaminys, todėl su nemalonumais dažniausiai susiduria jų tinkamai neprižiūrintys žmonės“, – sakė dr. A. D. Puckeris. Laimei, tai nėra sudėtinga, tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių.

Plaukite rankas: prieš įsidėdami ar išsiimdami kontaktinius lęšius, nusiplaukite rankas vandeniu ir muilu.

Rūpinkitės kontaktinių lęšių dėklu: jį derėtų pakeisti nauju maždaug kas tris mėnesius.

Kontaktinius lęšius laikykite specialiame tirpale, jokiu būdu ne vandenyje: dr. S. Drexleris nerekomenduoja naudoti vandens iš čiaupo, nes jis nėra pats švariausias. Ir turbūt nereikia nė sakyti, bet kontaktinių lęšių negalima sudrėkinti seilėmis. Anot dr. B. B. Wachlerio, žmonės dažnai taip elgiasi, tačiau neturėtų: „Jūs tarytum pamerkiate kontaktinius lęšius į bakterijų sukūrinę vonią, o tada įsidedate į akis.“

Negailėkite kontaktiniams lęšiams skirto tirpalo: specialistai pataria nepapildyti esamo kontaktinių lęšių tirpalo kiekio. Įsidėję kontaktinius lęšius, išpilkite seną tirpalą, praskalaukite dėklą nauju tirpalu ir leiskite dėklui išdžiūti.

Laikykitės nurodymų: jeigu nešiojate vienadienius kontaktinius lęšius, dienos pabaigoje juos išmeskite. Jeigu nešiojate dviejų savaičių kontaktinius lęšius, trečią savaitę jų nebenešiokite. Gydytojai primygtinai pataria keisti kontaktinius lęšius kaip nurodyta, nes ilgainiui jie susidėvi ir išsipurvina, todėl padidėja negalavimų ar infekcijos rizika.

Taip pat laikykitės kitų oftalmologo rekomendacijų arba ant kontaktinių lęšių ar kontaktinių lęšių tirpalo pakuotės pateiktų nurodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)