Tai – užkritusių viršutinių akių vokų pakėlimas. Žmonės, kuriems ši operacija buvo atlikta, džiaugiasi, kad po jos atrodo kone dešimčia metų jaunesni.

Užkritę viršutiniai akių vokai – gana dažna problema, dažniausiai išryškėjanti su amžiumi. Ne vienas žmogus į ją žiūri tik kaip į estetinę bėdą. Tačiau neretai užkritę viršutiniai akių vokai, kitaip – dermatochlazė, gali tapti ir sveikatos sutrikimų priežastimi. Ne atsitiktinai daliai žmonių užkritusių viršutinių akių vokų pakėlimo operacijas kompensuoja Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Apie akių vokų užkritimo priežastis, galimas pasekmes, problemos sprendimo būdus ir apie tai, kam ir kada ši operacija gali būti kompensuojama, kalbėjomės su Kauno klinikų Akių ligų klinikos oftalmologe daktare Goda Miniauskiene.

– Kokios yra akių vokų užkritimo priežastys? 

– Užkritę viršutiniai vokai (dermatochlazė) atsiranda tada, kai sumažėja vokų odos elastingumas ir tonusas, ji išsitampo ir susidaro odos perteklius. Dažniausiai šis procesas priklauso nuo amžiaus – metams bėgant keičiasi odos ir jungiamo audinio struktūra, susilpnėja raumenys, atsiranda raukšlės ir viršutinių vokų oda nusileidžia ant blakstienų. 

Iš dalies ši problema yra susijusi su gyvenimo būdu. Pagrindiniai rizikos veiksniai – nutukimas ir rūkymas. Taip pat dažniau dermatochalazė pasitaiko šviesią odos spalvą turintiems žmonėms, tačiau šio rizikos veiksnio mes pakeisti negalime.

Vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių –  šeiminis paveldėjimas. Tada užkritę akių vokai gali būti ir jauname amžiuje, pvz. dvidešimtmečiams asmenims.

– Ar šis sutrikimas dažniau gresia moterims?

– Šis sutrikimas vyrus ir moteris paliečia vienodai. Tačiau moterys, kaip rodo praktika,  kiek dažniau ir anksčiau kreipiasi į gydytojus dėl šios problemos. 

– Kaip suprantu, paprastai vokai užkrenta senstant. Nuo kokio maždaug amžiaus ši problema pradeda kamuoti? Ar gali vokai užkristi ir jaunesniems? 

– Dažniausiai vokų odos elastingumas pradeda mažėti nuo keturiasdešimties metų ir progresuoja, priklausomai nuo amžiaus. Jei vokai užkritę jaunam žmogui  – tai dažniausiai  yra susiję su paveldimumu ar anatominiais ypatumais. Jauniausias pacientas, kurį yra tekę operuoti, buvo 24 metų.

– Daug kam užkritę akių vokai atrodo tik estetinė bėda. Bet, kiek žinau, operacijas kompensuoja ir Valstybinė ligonių kasa. Kodėl? Kokius dar, be estetinių, nepatogumus tai sukelia?

– Užkritę vokai sukelia ne tik estetinius išvaizdos pokyčius, bet ir kitų sutrikimus. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)