Tačiau neskubėkite atverti piniginės. Jeigu esate apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), dalis, o kai kuriais atvejais – ir visa akinių lęšių kaina gali būti kompensuojama.

Akinių lęšiai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis tiek vaikams, tiek suaugusiems pacientams kompensuojami gydytojui oftalmologui nustačius, kad geriau reginčiosios akies aštrumas su visiška korekcija neviršija 0,4 regėjimo aštrumo.

Norint gauti kompensuojamuosius lęšius, pirmiausia reikia kreiptis į akių gydytoją recepto. Įsitikinęs, kad paciento regėjimo aštrumas su korekcija neviršija 0,4 regėjimo aštrumo vienetų, gydytojas išrašys kompensuojamąjį receptą, su kuriuo reikėtų kreiptis į vieną iš optikų, kuri yra sudariusi sutartį teritorinėmis ligonių kasomis (TLK)“, – portalui Delfi pasakojo Valstybinės ligonių kasos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

Optikų sąrašą, su kuriomis TLK yra sudariusios sutartis dėl akinių lęšių kompensavimo, galima rasti čia.

Specialistė pridūrė: „Akinių lęšiai pacientams skiriami dėl įvairiausių ligų, kurios pažeidžia regėjimą: lęšiuko ligų, gyslainės ir tinklainės ligų, glaukomos, stiklakūnio ir akies obuolio ligų, regėjimo nervo ir regėjimo takų ligų, akies raumenų, akomodacijos ir refrakcijos sutrikimų, ragenos transplantato ir kitų“.

Regėjimo sutrikimas.

PSDF lėšos, skirtos akinių lęšiams, kasmet didėja. Pvz., 2019 m. iš PSDF akinių lęšių kompensavimui buvo skirta apie 139 tūkst. Eurų.

„2020 m. bus kompensuoti visi pateikti apmokėjimui akinių lęšių receptai. Speciali suma tik akinių lęšių kompensavimui nėra planuojama“, – žadėjo I. Medžiaušaitė.

Svarbu prisiminti, kad vaikams pagal gydytojų receptus akinių lęšiai kompensuojami ne dažniau kaip kartą per metus, o suaugusiems pacientams – kartą per dvejus metus. Kompensuojamoji suma vaikams siekia 39 eurus, suaugusiems – 78 eurus.

„Mažas pajamas gaunantiems asmenims bei asmenims sulaukusiems 75 metų ir daugiau, padengiama ir paciento priemoka, kuri susidaro tik už akinių lęšių kainų skirtumą (susidariusi nuo bazinės kainos). Tačiau žinotina, kad akinių rėmelių kaina neskaičiuojama ir nekompensuojama“, – įspėjo I. Medžiaušaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)