Apie tai, ko turėtume vengti, jei norime, kad anksčiau laiko neprarastume sveikų akių ir regėjimo, pasakojo Antakalnio poliklinikos akių priežiūros specialistė ir Lietuvos optometrininkų asociacijos prezidentė Vaida Kačergienė.

„Vienas iš svarbesnių dalykų, kuris tikrai labai kenkia akims – tai netinkamai subalansuotas darbo ir poilsio režimas, ypač dirbant išmaniosiomis technologijomis – kompiuteriais, telefonų ekranais ir pan. Tai labai svarbu. Taip pat labai kenkia neergonomiška darbo aplinka. Pavyzdžiui, pernelyg ilgai trunkantis darbas prie kompiuterio, kai nuo akių iki ekrano yra mažiau nei 50 cm, netinkamas ekrano aukštis, pasvirimo kampas ir pan. Tai labai vargina akis, sukelia diskomforto jausmą“, – sakė V. Kačergienė.

Akių gyvenimą apsunkinate ir pernelyg ilgai dirbdami su smulkiais objektais. Tokiu atveju reikėtų naudoti pagalbines vaizdą didinančias priemones, kad padėtų akis apsaugoti nuo nuovargio, ilgalaikės įtampos.

Vaida Kačergienė

Kita blogybė – nepakankamas ar netinkamas darbo aplinkos apšviestumas. Kenkia ne tik tada, jei būna per tamsu, bet ir tada, jei šviesos yra per daug ar ji krenta netinkamu kampu. Šviesos šaltinis neturėtų būti nukreiptas į dirbančiojo veidą. Geriausia, jei apšvietimas į žiūrėjimo objektą krinta iš kairės (jei žmogus dešiniarankis) ir yra nukreiptas į ekraną ar kitą veiklos objektą, tačiau vengiant atsispindėjimo efekto.

Negalima pamiršti ir pertraukų darbo metu – per jas reikia atpalaiduoti akių raumenis, padaryti pratimus, pabūti tiesiog užsimerkus – tai irgi padeda išlaikyti sveikas akis.

„Svarbus ir apsauginių akinių dėvėjimas – tokių akinių, kurie turėtų specialius filtrus, pavyzdžiui, nuo mėlynosios šviesos ar antirefleksines dangas. O žmonėms, kurie dirba statybose ar kituose panašaus pobūdžio darbuose, reikėtų dėvėti apsauginius akinius, kurie apsaugos akis nuo dulkių, traumų, svetimkūnio patekimo“, – kalbėjo pašnekovė.

Jei nenorite kataraktos anksčiau laiko – dėvėkite akinius nuo saulės

Pasak akių priežiūros specialistės, akiniai nuo saulės – būtini. O jų nedėvėdami labai rizikuojame.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ultravioletiniai saulės spinduliai provokuoja kataraktos išsivystymą, tinklainės pakitimus. Todėl į akių apsaugą nuo saulės reikėtų žiūrėti tikrai rimtai ir, jei žmogus galvoja, kad jam akinių nereikia, tai yra tikrai klaidingas požiūris ir ilgainiui tokios akys rizikuoja anksčiau būti pažeistos kataraktos ar kitų sutrikimų“, – kalbėjo V. Kačergienė.

Akiniai nuo saulės turėtų turėti ir poliarizacijos filtrą, kuris apsaugos nuo atsispindėjusių UV spindulių patekimo į akį. Taip pat saulės akinių lęšiai turi turėti iki 400 nanometrų UV spindulių filtraciją. Dažniausiai tai būna pažymėta ant pačių saulės akinių.

„Reikia nepamiršti saugoti akis nuo ultravioletinių spindulių. Tai prisimename padaryti vasarą, bet pamirštame žiemą. O būtent žiemą, jei aplink yra sniego, saulės spinduliai nuo jo atsispindi ir ultravioletiniai spinduliai patenka į akis dar stipriau, – sakė V. Kačergienė.

– Be to, reikia nepamiršti, kad ir vaikams reikia akinių nuo saulės. Dažnai tėvai patys vaikšto su akiniais nuo saulės, o vaikams uždėti pamiršta. Jei vaikas nenori akinių ir jų nenešioja, reikėtų pasirūpinti kepure nuo saulės su pakankamo dydžio apsauginiu snapeliu, kad apsaugotumėte vaikų akis nuo tiesioginių spindulių.“

Prisiauginus blakstienas kyla rizika sulaukti uždegimo

Norint turėti sveikas akis, reikėtų gerai pagalvoti prieš prisiauginant blakstienas.

„Kiek pastebiu savo praktikoje, neretai moterys ar merginos, kurios naudoja priaugintas blakstienas, turi tam tikrą voko sudirginimą – pastebimas voko paraudimas, paburkimas. Vis dėlto blakstienų klijai yra cheminė medžiaga ir akims tai gali būti dirgiklis, – kalbėjo akių priežiūros specialistė.

– Be to, priauginus blakstienas gali keistis ir jų higiena. Mano manymu, dažnai ji būna nepakankama. Dėl to gali pasireikšti viršutinio akies voko krašto uždegimas – blefaritas, pleiskanų, kosmetikos likučių, traiškanų kaupimasis. Tai nėra labai sveika. Yra atvejų, kai dėl priaugintų blakstienų pasireiškia ir alergija. Todėl reikėtų labai atsakingai į tai žiūrėti ir pagalvoti, ar jos tikrai būtinos.“

Nekokybiškas kosmetikos priemones – į šiukšlių dėžę

Taip pat reikėtų vengti ilgai būti gausiai prirūkytose, dulkėtose patalpose, mat jos itin kenkia akims, jas sausina, dirgina, gali sukelti ir alergiją.

Akių sveikatai ne pakeliui ir nepilnavertė, nesubalansuota mityba, per mažas skysčių vartojimas. Tai apriboja tinkamą mikroelementų, reikalingų medžiagų gavimą. Skysčių pakankamas kiekis užtikrina, kad akis bus pakankamai drėgna. Na, o jei akims drėgmės pritrūksta, specialistė pataria – nevenkite panaudoti kokybiškų dirbtinių ašarų. Jų pasirinkimas vaistinėse ir optikose pakankamai gausus.

„Labai kenkia nekokybiškų kosmetikos priemonių naudojimas. Šias priemones reikia rinktis labai atsakingai – jos turi būti patikimos, testuotos dermatologų. Kitu atveju akį galima alergizuoti ar kitaip pakenkti dėl agresyvių ingredientų. Be to, reikia žiūrėti, ar kosmetikos priemonių galiojimas nėra pasibaigęs“, – patarė V. Kačergienė.

Grožis, kosmetika

Kaip ir visą organizmą, taip ir akis reikia profilaktiškai tikrinti. Specialistė sako – tą reikia daryti bent kartą metuose, o jei yra kažkokių skundų – ir dažniau. Ir jokiu būdu nenumoti į profilaktinius patikrinimus ranka, nes būtent tokie patikrinimai padeda pamatyti patologijas ar kitus pakitimus dar pakankamai anksti.

„Jei akių ir regos specialistas yra paskyręs korekcinius akinius, juos nešioti būtina. Ir, žinoma, neignoruoti įvairių simptomų, pavyzdžiui, jei blogėja rega, akys ašaroja ar peršti“, – kalbėjo V. Kačergienė.

O kaip dėl skaitymo tamsoje ar važiuojant?

„Skaitymas prieblandoje ar važiuojančiame automobilyje vargina akis, jas verčia papildomai įsitempti. Tai labiau nuvargins akis nei joms pakenks. Todėl to reikėtų vengti“, – atsakė pašnekovė.

Specialistė pasakė svarbiausius patarimus, kurie padės akims:

1. Tvarkingas darbo ir poilsio režimas;
2. Saulės akiniai – visada, visus metus, kai yra saulėtos dienos. Tai ne tik raukšlių prevencija, bet ir akių apsauga;
3. Sveika, pilnavertė, subalansuota mityba ir pakankamas skysčių vartojimas;
4. Reguliari akių profilaktika, patikrinimai;
5. Akinių dėvėjimas, jei jie reikalingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)