Svarbiausia – tinkama apsauga nuo UV spindulių

Pasak optometrininkės Rasos Palevičienės, akiniai nuo saulės yra apsauga mūsų akims – kaip saugome savo odą, kad ji nenudegtų, taip reikia saugoti ir savo akis.

„Akių paviršiuje yra skaidrus audinys ragena, kuri yra panašios kilmės kaip ir oda, ir taip pat lengvai gali nudegti. Šį audinį nudegus, pasireiškia nemalonūs simptomai – skausmas, ašarojimas, šviesos baimė. Kad to nebūtų, reikalinga apsauga“, – sakė akių chirurgijos klinikos „Lirema" optometrininkė R. Palevičienė.

Rasa Palevičienė

Tačiau kaip pamačius tokią gausybę akinių nuo saulės – išsirinkti tinkamiausius? Optometrininkė pateikė pagrindinius patarimus.

„Svarbiausia, ką reikėtų pasižiūrėti, tai kad akiniai turėtų 100 proc. apsaugą nuo ultravioleto. Tam yra specialus ženklinimas – ant kokybiškų saulės akinių visada rasite ženkliuką CE. Dažniausiai ženkliukas būna ant vidinės akinių kojelės. Taip pat gali būti žymės UV 400 arba 380. Tai reiškia, kad akiniai turi 100 proc. apsaugą nuo saulės. Tai svarbiausia funkcija, – sakė optometrininkė.

– Taip pat svarbu, kad jie būtų gerai apgulantys, kad kiek įmanoma didesnį plotą dengtų, nebūtų labai atstoję nuo veido. Forma, spalva, čia daugiau jau stiliaus ir skonio dalykas. Dėl spalvos – manoma, kad mažiausiai natūralias spalvas iškraipo pilka spalva, todėl vairuotojams rekomenduojama rinktis pilkos spalvos lęšius, o visiems kitiems – tai, kas patinka.“

Galima rasti ir pigius, tačiau gerus akinius nuo saulės

Jei galvojate, kad geri akiniai nuo saulės būtinai bus labai brangūs – smarkiai klystate. Anaiptol – specialistė sako, kad tikrai nereikia išleisti daug pinigų, norint rasti tinkamą apsaugą savo akims. Pasirodo, net ir pigūs akiniai nuo saulės gali tinkamai apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių bei atitikti reikalavimus. Taip pat gerai, jei akiniai turi poliarizacijos filtrą.

„Tai yra populiaru tarp vairuotojų arba vandens pramogas mėgstančių žmonių, kad nuima horizontalius atspindžius, tada nespindi kelio danga, nespindi vandens paviršius. Tokie lęšiai kainuos brangiau, tačiau tai nėra būtina, jei kalbame apie apsaugą akims“, – kalbėjo akių priežiūros specialistė.

Moteris

Įsigytus akinius galite nunešti patikrinti į optikos parduotuvę, kurioje specialistai pasakys, ar jie tikrai turi pakankamą apsaugą. Tačiau jei akiniai neturi ženkliuko CE – geriau jų net nenešioti.

„Jei užsidedame tamsius akinius, plečiasi vyzdys. Ir jei lęšis pralaidus UV spinduliams, tai reiškia, kad daugiau UV spindulių pateks į tinklainę ir tokie akiniai gali sukelti daugiau žalos negu naudos. Tokiu atveju geriau išvis jokių akinių nei neapsaugantys“, – patarė R. Palevičienė.

Nenešiojant akinių gresia net katarakta

Gali pasirodyti, kad po kurio laiko be saulės akinių, akys pripranta ir jų nė nebereikia. Vis dėlto tai nėra visiškai tiesa. Pasak optometrininkės, saulėje mūsų vyzdžiai susitraukia – taip sumažėja plotas, per kurį ultravioletiniai spinduliai gali patekti į tinklainę.

Tačiau ilgalaikis jų poveikis vis tiek žaloja akį. Nesaugojus savo akių bėgant metams gali atsirasti katarkta, prasidėti tinklainės ligos. Be to, vaikščiojant prisimerkus greičiau atsiras ir raukšlių.

„Rekomenduojama ir vaikams dėvėti akinius nuo saulės ir praktiškai nuo 6 mėnesių būtų gerai juos uždėti, jei tik tai pavyksta padaryti. Nes vaikų akys, o ypač šviesiaakių, kadangi mes esame labiau šiauriečiai, tai mūsų akys yra jautrios ultravioletiniams spinduliams ir akinių nuo saulės jiems reikėtų“, – kalbėjo R. Palevičienė.

O ką daryti tiems, kurie jau turi nešioti regą koreguojančius akinius? Optometrininkė sako, kad tokiu atveju yra keli variantai.

„Galima darytis akinius nuo saulės su dioptrijomis, kaip ir koreguojančius, tik jie tamsūs. Galima dėvėti akinius nuo saulės ir lęšius, taip pat galima darytis lazerinę regėjimo korekciją“, – sakė optometrininkė.

Akiniai nuo saulės

Akinius nuo saulės reikėtų keisti tada, kai susibraižo stikliukas. Be to, jokių būdu negalima pamiršti jų dėvėti ir žiemą.

„Reikia nepamiršti, kad smėlis, vanduo ir sniegas atspindi ultravioletinius spindulius. Ir ypatingai sniegas. Dėl to tiems, kas poilsiauja kalnuose, akiniai turi būti ypatingai kokybiški. Netgi rekomenduojami ir labai tamsūs, 4 kategorijos akiniai, kad sumažintume fotokeratitų, tai reiškia, ragenos nudegimų tikimybę“, – kalbėjo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)