Yra trys parazitų tipai:

• Pirmuonys. Tai vienaląsčiai organizmai, galintys augti ir daugintis šeimininko viduje. Pirmuonių pavyzdžiai – Plasmodium rūšis, sukelianti maliariją, ir Giardia rūšis, sukelianti lambliazę (giardiazę).

• Helmintai. Tai parazitinės kirmėlės. Jų pavyzdžiai – apvaliosios kirmėlės ir plokščiosios kirmėlės.

• Ektoparazitai. Tai tokie organizmai kaip utėlės, erkės ar erkutės, galinčios prikibti prie šeimininko kūno ir taip gyventi.

Kai kurie parazitai gali apkrėsti žmones ir sukelti parazitinę infekciją. Į organizmą jie paprastai patenka per odą ar burną. Patekę į šeimininko kūną, šie parazitai gali nukeliauti iki kitų organų, įskaitant ir akis.

Apie tai, kokie būna akių parazitai, kaip išsiaiškinti, ar turite akių parazitų, ir ką daryti, jei taip iš tiesų nutiko, rašo healthline.com.

Kokie yra akių parazitų simptomai?

Parazitinės akių infekcijos ne visada sukelia simptomus, todėl atpažinti jas gali būti sudėtinga.

Jeigu simptomai pasirodo, jie gali būti tokie:

• akies skausmas;
• akies paraudimas ar uždegimas;
• ašarojimas;
• neryškus matymas;
regėjimo lauke atsiradusios mažos plūduriuojančios dėmelės ar linijos;
• jautrumas šviesai;
• traiškanos ant vokų ir blakstienų;
• paraudimas ir niežulys aplink akis;
• tinklainės atšoka;
• regėjimo netekimas, aklumas.

Kurios parazitinės infekcijos gali paveikti akis?

Akantamebiazė. Susirgimą sukelia Acanthamoeba – parazitas pirmuonis. Acanthamoeba yra visame pasaulyje gėluose vandenyse ir jūrinėje aplinkoje labai dažnai aptinkamas organizmas. Nors dažniausiai šis parazitas infekcijos nesukelia, jeigu visgi taip nutinka, infekcija gali pakenkti regėjimui.

Acanthamoeba perduodama tiesioginio parazito ir akies ragenos kontakto metu. Didžiausią riziką, kad išsivystys akantamebiazė, kelia netinkama kontaktinių lęšių priežiūra.

Toksoplazmozė

Toksoplazmozę taip pat sukelia parazitas pirmuonis. Jis paplitęs aplinkoje, gali būti aptinkamas gyvūnų, ypač naminių kačių, išmatose. Parazitas paprastai patenka į organizmą jį prarijus. Nėštumo metu motina jį taip pat gali perduoti kūdikiui.

Daugumai toksoplazmoze susirgusių žmonių neišsivysto jokia akių liga. Tokiais atvejais visgi išsivysčiusi liga vadinama akių toksoplazmoze. Su didesne akių toksoplazmozės išsivystymo tikimybe susiduria žmonės, kurių silpna imuninė sistema, taip pat naujagimiai, kuriems infekciją perdavė motina.

Negydoma akių toksiplazmozė gali sukelti tinklainės atšoką ir baigtis regėjimo netekimu.

Lojazė

Lojazę sukelia helmintų tipo Afrikoje gyvenantis parazitas. Užsikrečiama įkandus užkrėstai musei. Pakliuvęs į organizmą, parazitas ir toliau vystosi ir gali migruoti į įvairius audinius. Jis taip pat išskiria lervas, kurios vadinamos mikrofilarijomis.

Tiek suaugusi kirmėlė, tiek jos lerva gali sukelti akies skausmą, sutrikusius akies judesius ir regėjimo problemas, įskaitant jautrumą šviesai.

Gnatostomozė

Gnatostomozę sukelia parazitas helmitas, daugiausia aptinkamas Azijoje, ypač kai kuriose Pietryčių Azijos vietose, Tailande ir Japonijoje. Šis parazitas taip pat gali būti aptinkamas kai kuriose Afrikos, Pietų Amerikos ir Centrinės Amerikos vietovėse.

Parazitas į organizmą gali pakliūti suvalgius žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos arba žuvies. Parazitas patenka į virškinamąjį traktą. Iš čia jis gali judėti į kitas kūno dalis, įskaitant ir akis. Jeigu taip nutinka, viskas gali baigtis daliniu arba visišku aklumu.

Onchocerkiazė (upinis aklumas)

Onchocerkiazę, kuri dar vadinama upiniu aklumu, taip pat sukelia parazitas helmintas. Šis parazitas aptinkamas kai kuriose Afrikos, Artimųjų Rytų, Pietų Amerikos ir Centrinės Afrikos vietovėse.

Onchocerkiaze susirgti galima įgėlus užsikrėtusiam mašalui.

Parazito lerva rausiasi po oda. Čia ji gali vystytis ir virsti subrendusia kirmėle. Tada šios kirmėlės išskiria daugiau lervų, kurios gali pasklisti po skirtingus audinius. Jeigu jos pasiekia akis, tai gali sukelti aklumą.

Toksokarozė

Toksokarozę sukelia parazitas helmintas. Jis aptinkamas visame pasaulyje, o dažniausiai būna susijęs su naminiais šunimis ir katėmis.

Parazitas į organizmą pakliūti gali prarijus jo kiaušinėlių, kurių dažnai aptinkama dirvožemyje, kuriame yra gyvūnų išmatų. Šie kiaušinėliai žarnyne išsiperi – tada lervos galim migruoti į kitas organizmo vietas.

Toksokarozė retai paveikia akis, tačiau kai taip nutinka, liga gali sukelti regėjimo netekimą.

Kirkšninės utėlės

Kirkšninės utėlės paplitusios visame pasaulyje. Tai maži vabzdžiai, paprastai įsiveisiantys lytinių organų srities plaukuose. Tačiau jų taip pat gali atsirasti ir kitose plaukuotose vietose, įskaitant blakstienas.

Kirkšninės utėlės dažniausiai perduodamos lytinio kontakto metu, tačiau jos taip pat gali būti platinamos per užkrėstus asmeninio naudojimo daiktus, pavyzdžiui, rankšluosčius ar drabužius.

Demodex folliculorum

Demodex folliculorum yra veido erkutės, kurių aptinkama žmonių plaukų folikuluose. Jų taip pat pasitaiko blakstienų folikuluose. Kartais šios erkutės gali sukelti susirgimą, vadinamą demodekoze. Demodekozė gali sukelti sudirginimą aplink blakstienas, o galiausiai viskas gali baigtis blakstienų netekimu, konjuktyvitu ar suprastėjusiu regėjimu.

Kaip gydomos parazitinės akių infekcijos?

Parazitinės infekcijos gydymas priklauso nuo infekciją sukėlusio parazito tipo. Tačiau visgi dauguma infekcijų gydomos geriamais vaistais ar vietinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, pirimetaminu, ivermektinu ir dietilkarbamazinu.

Kai kuriais atvejais suaugusias kirmėles tenka pašalinti iš akies. Tai yra dažnai pasitaikanti lojazės, gnatostomozės ir upinio aklumo gydymo dalis.

Ar akių parazitų galima išvengti?

Nors visiškai išvengti parazitų sudėtinga, yra keletas dalykų, kuriuos galima padaryti, kad sumažintumėte parazitinės infekcijos išsivystymo akyje riziką.

Higienos taisyklių laikymasis. Dažnai plaukite rankas, ypač prieš valgį, apsilankę tualete ar po to, kai rinkote šunų išmatas. Venkite dalintis tokiais asmeninio naudojimo daiktais kaip drabužiai, rankšluosčiai ir patalynė.

Tinkamai termiškai apdorokite maistą

Jeigu keliaujate į vietovę, kur parazitinių infekcijų pasitaiko dažnai, venkite valgyti žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą maistą. Įsitikinkite, kad visas maistas ruošiamas tinkamoje temperatūroje. Jeigu ruošiate neapdorotą maistą, mūvėkite pirštines ir po to nusiplaukite rankas.

Venkite vabzdžių įkandimų

Jeigu išeinate į lauką tuo paros metu, kai vabzdžiai yra aktyvūs ir gali įgelti, naudokite priemones nuo vabzdžių arba vilkėkite apsauginius drabužius.

Tinkamai prižiūrėkite kontaktinius lęšius

Jeigu nešiojate kontaktinius lęšius, nevalykite jų vandeniu ir neužmerkite vandenyje. Naudokite tik specialiai tam skirtus tirpalus. Išsiimdami lęšius, kaskart pakeiskite kontaktinių lęšių tirpalą, kuriame jie laikomi. Prieš išsiimdami ar įsidėdami kontaktinius lęšius būtinai nusiplaukite rankas. Taip pat venkite miegoti neišsiėmę kontaktinių lęšių, ypač po plaukiojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)