Jeigu senokai lankėtės pas oftalmologą, pats metas tai padaryti. Dauguma akių problemų, tokių kaip gliaukoma, progresuoja lėtai, tad regėjimas silpsta nepastebimai, kol liga jau nebūna smarkiai pažengusi, rašoma everydayhealth.com.

Be to, svarbu ne tik reguliariai lankytis pas specialistą, bet ir imtis tam tikrų gyvenimo ir mitybos pokyčių, padėsiančių pasirūpinti, kad net ir garbiame amžiuje galėsite džiaugtis puikia rega. Kaip ten bebūtų, akių problemos nėra toks jau retas dalykas.

Nuo 2000 metų Amerikoje diabetinės retinopatijos atvejų skaičius išaugo 89 proc. – taip nutiko padaugėjus sergančių diabetu, šiuo metu šalyje net 8 mln. vyresnių nei 40 metų žmonių skundžiasi šios ligos simptomais. Net 2 mln. vyresnių nei penkiasdešimties amerikiečių turi problemų dėl amžinės geltonosios dėmės degeneracijos. Katarakta ir gliaukoma taip pat vis dažniau susargdina keturiasdešimtmetį perkopusius asmenis.

Rūpintis savo akių sveikata dar niekada nebuvo taip svarbu. Šiame straipsnyje ekspertai atrinko kelis laiko patikrintus būdus, kaip geriau pasirūpinti savo akimis – viskas žymiai paprasčiau, nei galbūt manėte.

1. Kasdien eikite pasivaikščioti. Reguliarus fizinis aktyvumas padeda išvengti širdies, kraujagyslių ligų ir antrojo tipo diabeto, o tai labai svarbūs akių ligų rizikos veiksniai.

2. Rūpinkitės savo svoriu. Antsvoris ir nutukimas organizme skatina uždegiminius procesus ir didina kraujospūdį, diabeto ir kraujagyslių ligų riziką. Pastarieji sutrikimai – pavojingiausi akių sveikatos priešai.

3. Nepamirškite akinių nuo saulės. Ultravioletiniai spinduliai žaloja akis. Sniegas, smėlis ir vanduo, atspindėdami juos, daro dar didesnę žalą. Ir taip, ultravioletiniai spinduliai prasiskverbia ir pro debesis. Akiniai nuo saulės turėtų blokuoti nuo 99 iki 100 proc. UVA ir UVS spindulių. Nepamaišys ir galvos apdangalas.

4. Atkreipkite dėmesį į gliukozės kiekį kraujyje. Per didelis cukraus kiekis kraujyje prisideda prie kataraktos ir kenkia mažosioms arterijoms, įskaitant ir tinklainės kraujagyslių sistemą. O tai gali lemti diabetinės retinopatijos atsiradimą.

5. Venkite tabako. Rūkant susiformuoja laisvieji radikalai (cheminės medžiagos, reaguojančios su membranomis bei genetine medžiaga ir naikinančios ląsteles ir audinius), tabakas kenkia akims ir didina arterijų ligų riziką.

6. Kasdien gerkite žaliąją arbatą. Žaliojoje arbatoje esantys ekstraktai saugo nuo diabeto bei širdies ligų, tokiu būdu užkardydami ir tinklainės bei lęšiuko pažeidimus.

7. Tinkamai maitinkitės. Pasirūpinti akių sveikata padės įvairus, spalvotas augalinio pagrindo maisto racionas. Augalai suteikia organizmui ląstelienos, lėtinančios cholesterolio ir cukraus įsisavinimą. Be to, tokiame maiste gausu antioksidantų ir uždegimą slopinančių cheminių medžiagų. Dauguma raudonos ir mėlynos spalvos uogų (mėlynės, šilauogės, vyšnios ir kitos) turi itin daug antioksidantų ir kraujagysles stiprinančių medžiagų. Buvo atliktas didelio masto tyrimas „Age-Related Eye Disease Study“, kurio metu ekspertai išsiaiškino, kad vartojant daugiau antioksidantų, cinko ir omega 3 riebiųjų rūgščių (jų gausu žuvyje) galima sumažinti amžinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką net ir didelį genetinį polinkį tam turintiems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)