Su amžiumi susijusių akių ligų tyrimas (AREDS), paskelbtas 2001 metais, nustatė, kad tam tikros maistinės medžiagos – cinkas, varis, vitaminas C, vitaminas E ir beta karotenas – gali 25 proc. sumažinti su amžiumi susijusio regėjimo pablogėjimo riziką.

2013-aisiais šis tyrimas buvo atnaujintas siekiant išbandyti skirtingas originalios formulės versijas. Variacijos apėmė omega 3 riebalų rūgštis, zeaksantiną, liuteiną ir beta karoteną. Tyrimas parodė, kad tam tikros kombinacijos gali būti veiksmingesnės už kitas.

Tolesni tyrimai patvirtino teiginį, kad omega 3 riebalų rūgštys (įskaitant dokozaheksaeno rūgštį), varis, liuteinas ir zeaksantinas yra būtini akių sveikatai.

Portalas „Medical News Today“ apžvelgia dešimt maisto produktų, kuriuose gausu svarbių maistinių medžiagų, ir vertina jų naudą regėjimui, taip pat pateikia patarimų geram regėjimui ir aptaria požymius, rodančius, kad derėtų susirūpinti savo akių būkle.

Dešimt svarbiausių maisto produktų geram regėjimui

Tokios organizacijos kaip JAV optometrijos asociacija ir JAV oftalmologijos akademija regėjimui skirtas maisto medžiagas ir toliau rekomenduoja besiremdamos AREDS tyrimais.

AREDS tyrimai rekomenduoja šiuos dešimt maisto produktų, kuriuose gausu maistinių medžiagų.

1. Žuvis

Dauguma žuvų yra puikus omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Riebių žuvų virškinamajame trakte ir audiniuose gausu riebalų, tad jas valgydami gauname daug žuvų taukų su omega 3 riebalų rūgštimis. Naudingosiomis omega 3 riebalų rūgštimis labiausiai pasižymi tunai, lašišos, upėtakiai, skumbrės, sardinės, ančiuviai ir silkė.

Kai kurie tyrimai parodė, kad žuvų taukai gali pagelbėti sausėjančioms akims, įskaitant ir tuos atvejus, kai akys sausėja dėl to, jog per daug laiko praleidžiama prie kompiuterio.

2. Riešutai ir ankštiniai

Riešutuose taip pat gausu omega 3 riebalų rūgščių. Riešutai pasižymi ir dideliu vitamino E kiekiu. Šis vitaminas gali padėti apsaugoti akis nuo su senėjimu susijusio pavojaus.

Tiek parduotuvėse, tiek internetu galima be vargo įsigyti įvairiausių rūšių riešutų. Regėjimui ypač naudingi šie riešutai ir ankštiniai: graikiniai riešutai, braziliški riešutai, žemės riešutai, lęšiai.

3. Sėklos

Sėklose, kaip ir riešutuose bei ankštiniuose, gausu omega 3 riebalų rūgščių. Sėklos taip pat yra vitamino E šaltinis. Daugiausia omega 3 riebalų rūgščių yra ispaninio šalavijo sėklose, linų sėmenyse ir kanapių sėklose.

4. Citrusiniai vaisiai

Citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C. Kaip ir vitaminas E, vitaminas C yra antioksidantas, kurį JAV optometrijos asociacija rekomenduoja vartoti norint sumažinti su amžiumi susijusį pavojų akims.

Daug vitamino C yra citrinose, apelsinuose ir greipfrutuose.

5. Žalios lapinės daržovės

Žaliose lapinėse daržovėse gausu tiek liuteino, tiek zeaksantino, be to, šios daržovės yra puikus akims naudingo vitamino C šaltinis.

Plačiai paplitusios žalios lapinės daržovės, kuriose yra daug naudingų maisto medžiagų, yra špinatai, lapiniai kopūstai, garbanotieji lapiniai kopūstai.

Daržovės ir vaisiai

Sąrašo tęsinys


6. Morkos

Morkos pasižymi dideliu vitamino A ir beta karoteno kiekiu. Būtent beta karotenas morkoms suteikia oranžinę spalvą.

Vitaminas A yra būtinas regėjimui. Tai yra baltymo rodopsino komponentas – jis padeda tinklainei absorbuoti šviesą.

Yra įvairių beta karoteno įtakos regėjimui tyrimų rezultatų, tačiau organizmui ši medžiaga būtina vitamino A gamybai.

7. Saldžiosios bulvės

Kaip ir morkose, saldžiosiose bulvėse gausu beta karoteno. Jos taip pat yra geras antioksidanto vitamino E šaltinis.

8. Jautiena

Jautienoje yra daug cinko, kuris siejamas su gera ilgalaike regėjimo būkle. Cinkas gali padėti nutolinti su amžiumi susijusį regėjimo netekimą ir makulos degeneraciją.

Pačiose akyse, ypač tinklainėje ir jį supančiame kraujagyslių audinyje, yra didelis kiekis cinko.

Tokioje mėsoje kaip vištienos krūtinėlė ar kiaulienos nugarinė taip pat yra cinko, tik mažesnis kiekis nei jautienoje.

9. Kiaušiniai

Kiaušiniai yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis – šios medžiagos gali sumažinti su amžiumi susijusio regėjimo netekimo riziką. Kiaušiniai taip pat yra geras vitaminų C ir E bei cinko šaltinis.

10. Vanduo

Ko gero, nestebina, kad gyvybės egzistavimui apskritai būtini skysčiai yra svarbūs ir regėjimo būklei.

Geriant daug vandens galima užkirsti kelią dehidratacijai, o tai sumažina akių išsausėjimo simptomus.

Rekomenduojama paros norma

Dabar akims naudingų maistinių medžiagų rekomenduojama paros norma, kuri, pasak JAV oftalmologijos akademijos, sulėtina akių ligų progresavimą, yra tokia:

500 miligramų (mg) vitamino C;
400 tarptautinių vienetų (TV) vitamino E;
10 mg liuteino;
2 mg zeaksantino;
80 mg cinko oksido;
2 mg vario oksido.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)