Gydytoja oftalmologė išskiria 5 gero regėjimo išsaugojimo punktus:

1. Visavertė mityba. Tokios medžiagos, kaip omega-3, liuteinas ir zeaksantinas (šių gausu žaliose daržovėse), vitaminai C, E, A svarbios gerai akių ląstelių funkcijai palaikyti. Mažėja tikimybė susirgti tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, ankstyva amžine geltonosios dėmės degeneracija.

2. Akiniai su apsauga nuo UV spindulių. Jie saugo tinklainės ląsteles, lęšiuką nuo ankstyvo jo drumstėjimo, odą aplink akis.

3. Reikėtų nepamiršti nešioti specialius apsauginius akinius, jei to reikalaujama darbo aplinkoje (pavyzdžiui, labai dulkėtoje aplinkoje). Traumų metu gali būti negrįžtamai pažeidžiamos akių struktūros.

4. Labai svarbus profilaktinis akių patikrinimas pas gydytoją oftalmologą. Kai kurios grėsmingos akių ligos, kaip, pavyzdžiui, glaukoma, dažniausiai prasideda nejuntamai. Ankstyva jų diagnostika bei skirtas gydymas gali užkirsti kelią ligos progresavimui. Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar arterine hipertenzija, taip pat svarbu reguliariai lankytis pas akių gydytoją. Sergant šiomis ligomis akyse taip pat gali atsirasti pakitimų, bloginančių regėjimą.

5. Regos korekcija akiniais (ar kontaktiniais lęšiais), jei paskirta gydytojo nuolatiniam nešiojimui.

„Vitaminai apsaugo akies ląsteles nuo oskidacinio streso ir padeda kuo ilgiau palaikyti jų funkciją. Tinklainę nuo ankstyvos amžinės geltonosios dėmės degeneracijos atsiradimo saugo vitaminai C (gausu citrusiniuose vaisiuose), E, karotenoidai liuteinas ir zeaksantinas (šių gausu žaliose daržovėse).

Svarbu paminėti, kad pastarųjų organizmas pats negamina, todėl pakankamą jų kiekį reikia gauti su maistu, – paklausta apie vitaminus sakė gydytoja-oftalmologė I. Skvarciany-Bajorūnė.

– Vitaminas A (gausu morkose, saldžiosiose bulvėse, kopūstuose) svarbus ne tik tinklainės ląstelių apsaugai, tačiau apsaugo ir akies paviršių (rageną). Ryškus šio vitamino trūkumas sukelia pablogėjusį regėjimą naktį, sutrikdomas akies paviršiaus drėkinimas.

Apsaugai nuo sausų akių sindromo taip pat svarbūs omega – 3 riebalai, kurių gausu žuvyje, riešutuose.“