Medicinos diagnostikos ir gydymo centre gydytojas oftalmologas, akių mikrochirurgas med. dr. Paulius Rudalevičius P. Silickui pakeitė dėl kataraktos sudrumstėjusius abiejų akių lęšiukus, rašoma pranešime spaudai.

Pateikiame pokalbį su Petru.

Kada pajutote, kad prastėja regėjimas?

Maždaug prieš 20 metų – su amžiumi, matyt, kažkas pakito ir organizme, – pasakoja senjoras. – Skaitant spaudą man vis norėjosi atitraukti laikraštį, kad geriau matyčiau, kol galiausiai rankos tapo per trumpos tai spaudai laikyti (juokiasi). Po vizito poliklinikoje man skyrė akinius – juos nešiojau penkiolika metų. Bet prieš penkerius metus regėjimas staiga dar labiau pablogėjo – pakeičiau akinius. Juos keičiau maždaug kas dvejus metus. Jutau, kad kažkas ne taip. Taigi, brolio paragintas kreipiausi į gydytojus ir praėjusių metų kovą man išoperavo vieną akį, o lapkritį – antrą. Jaučiuosi puikiai, šiandien skaitau be akinių. Jei anksčiau norėdamas perskaityti bėgančią eilutę televizoriaus ekrane turėdavau prieiti prie pat, dabar kaip bajoras sėdžiu fotelyje ir viską matau.

Kiek laiko viskas užtruko, ypač įdomu, kiek truko pati operacija?

Kaip tik ant sienos operacinėje kabėjo laikrodis – operacija užtruko dešimt ar penkiolika minučių. Neskaudėjo, jokių nepatogumų nepatyriau, net dantis taisyti sudėtingiau. Kai po nakties daktaras nuėmė tvarstį – nustebau, kaip gerai palatoje rodo televizorius, kokios gražios spalvos (juokiasi). Grįžau namo ir sėdau žiūrėti televizoriaus – taip gerai jaučiausi. Į antrą operaciją ėjau taip pat lengvai – lyg pasikalbėti su daktaru.


Kaip rūpinatės savo sveikata? Kiti taip ilgai atidėlioja vizitą pas gydytoją.

Kažkada ir aš bijojau. Kai gyvenau Marijampolėje, prieš mano namus kaip tik šviesdavo ligoninės operacinių langai, o kai vakarais matydavau bėgiojančius gydytojus ir seseles, pagalvodavau, kad, neduok Dieve, man papulti – ten, atrodo, tiek streso ir skausmo. Pats patyriau sudėtingą širdies šuntavimo operaciją – ji truko penkias valandas, tad penkiolika minučių, kiek tetruko akių operacija, man ne problema.

Operacijos kur kas paprastesnės

Vilnietį Petrą operavęs gydytojas oftalmologas-mikrochirurgas med. dr. Paulius Rudalevičius teigia, kad katarakta – akių liga, kai drumstėja akies viduje esantis lęšiukas. Akių ligų gydytojų praktikoje ji gana dažna, būdinga vyresnio amžiaus žmonės, nes lęšiukas pradeda drumstėti dėl medžiagų apykaitos sulėtėjimo.

Pasak gydytojo Pauliaus Rudalevičiaus, ligos progresavimą išduoda prastėjantis regėjimas. Žmogui tampa vis sunkiau ne tik skaityti, bet ir vairuoti, net ir su tam skirtais specialiais akiniais, ilgainiui matymas tampa lyg pro rūką, ima dvejintis daiktai, vaizdas įgauna gelsvą atspalvį, o ligai progresuojant gresia net apakimas.
Vienintelis būdas sustabdyti ligą ir grąžinti gerą regėjimą – atlikti akies lęšiuko keitimo operaciją.

„Dar ne taip seniai kataraktos operacija buvo sudėtinga ir pacientams kėlė baimę. Kol nebuvo tokių modernių technologijų ir metodų, katarakta buvo operuojama kur kas sudėtingiau. Būdavo daromas 6–8 mm pjūvis, per kurį pašalinamas dėl ligos sudrumstėjęs ir įdedamas naujas dirbtinis akies lęšiukas. Tokia operacija gana invazinė, taigi ir didelė trauma akiai, – pasakoja gydytojas.

– Šiandien vienos akies operacija tetrunka vos keliolika minučių. Operuojantis chirurgas akyje atlieka vos 2 mm pjūvį, kurio net nereikia siūti, pjūvio vieta sugyja per kelias savaites. Per akies viduje padarytą angelę išsiurbiamas drumstas lęšiukas ir implantuojamas dirbtinis. Tokios operacijos metu net netaikoma bendrinė nejautra, tik vietinis nuskausminimas.“

Akių ligų gydytojas pasakoja, kad atlikus tokią operaciją pacientas gali vykti namo jau po poros valandų, kitą dieną nuimamas tvarstis.
„Atlikus akies lęšiuko keitimo operaciją pacientas gali greitai grįžti prie įprasto gyvenimo. Tiesiog dar kelias savaites lašinami specialūs akių lašai, o norint išvengti galimos infekcijos, patariama būti atsargesniam – dažniau plauti rankas, vengti jomis trinti akis. Priklausomai nuo paciento sveikatos būklės ir gretutinių ligų, po operacijos atgaunamas nuo 50 iki 100 procentų regėjimas“, – sako gydytojas Paulius Rudalevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją