Saulės žala akims

Anot gydytojo oftalmologo Almanto Makselio, saulės skleidžiami ultravioletiniai (UV) spinduliai pasižymi žalingu poveikiu akims: jie gali pakenkti tiek akies paviršiaus, tiek ir vidinėms struktūroms, tokioms, kaip lęšiukas, ar tinklainė.

Pasak gydytojo, ten, kur yra itin didelė ultravioletinė spinduliuotė, pavyzdžiui, kalnuose, virš vandens, žmonės naudoja akinius nuo saulės tam, kad išvengtų tokių nudegimų. Kai akies paviršius nudeginamas ultravioletiniais spinduliais, tai vadinama saulės, arba soliarine oftalmija. Ši būklė – itin nemaloni.

„Kaip ir nusideginus odą, simptomai atsiranda ne iš karto, o praėjus kelioms valandoms, nuo buvimo saulėje. Tuomet skauda akis, jos ašaroja, pasidaro jautrios šviesai, simptomai vis stiprėja“, – teigia A. Makselis.

Tokių pacientų pasitaiko ir Lietuvoje: žmonės, kurie daug laiko praleidžia prie ežero (ypač žiemą ant ledo), upės, ar jūros, taip pat gali patirti tokį žalingą saulės poveikį.

Oftalmologas pabrėžia, jog saulė gali pažeisti ir gilesnes akių struktūras. Tai sukelia rimtas pasekmes.

„Tokiems žmonėms gali anksčiau ir greičiau formuotis katarakta, atsirasti tinklainės pažeidimų, geltonosios dėmės pakitimų. Tai – rimtos problemos, kurios gali sutrikdyti regėjimą, kartais ir negrįžtamai“, – teigia gydytojas.

Kaip išsirinkti tinkamiausius?

A. Makselio teigimu, net ir pigūs akiniai nuo saulės gali būti geri, tik reikia atkreipti dėmesį į kelis parametrus.

„Pirma, ar ant akinių yra CE ženklas, kuris rodo, jog jie sertifikuoti Europos Sąjungoje (ES) ir atitinka bent jau minimalius reikalavimus, keliamus akiniams nuo saulės. Antra, ar ant akinių yra pažymėta, jog jie sulaiko UV spindulius. Dažniausiai tai būna UV 100 proc. arba UV 400 ženklas. Trečia – filtro kategorija nuo saulės. Dažniausias jo žymėjimas – nuo 0 iki 4. Lietuvoje optimaliausias 3 kategorijos filtras.

Dar vienas svarbus aspektas, renkantis akinius nuo saulės – stiklo poliarizacija. Visi, net ir pigūs poliarizuoti akiniai nuo saulės, apsaugo akis nuo žalingo poveikio. Šie dalykai dažniausiai žymimi ant vidinės akinių kojelės. Visa kita – akinių forma, spalva, mažiau svarbūs“, – teigia oftalmologas.

Parduotuvėse ir optikos salonuose – itin platus akinių nuo saulės pasirinkimas. Kai kuriuos iš jų galima įsigyti už kelias dešimtis, o kitų kaina siekia ir kelis šimtus eurų. Pasak „Optometrijos centre” dirbančios prof. Jolantos Bendorienės, kaina priklauso nuo gamintojo, taip pat – kokiu būdu pagaminti akiniai.

„Jų kokybė skirsis patogumu ant veido, kaip gerai su jais matysime kontrastą, taip pat – ilgaamžiškumu. Nešiojant nekokybiškus akinius, vaizdas, matomas pro juos, gali būti neryškus“, – sako medicinos mokslų daktarė.

Renkantis akinius, prof. J. Bendorienė pataria atkreipti dėmesį į tai, jog akiniai turėtų būti platūs ir su plačiomis kojelėmis. Jeigu akiniai bus siauri – pro juos pateks saulė. Kitas svarbus aspektas – akinių užtamsinimas bei intensyvumas, kuris itin reikšmingas vairuotojams. Jiems nereikėtų rinktis akinių, kurie užtamsina šviesą daugiau nei 80 proc.

Medicinos mokslų daktarės teigimu, žmogaus akis yra pritaikyta gerai matyti optimaliame apšvietime. Jeigu apšvietimas prastas, tada blogiau matome prietemoje, tamsoje. Kai šviesa itin ryški, matymas taip pat blogėja.

„Jeigu žmogus būna ryškioje saulėje, jo matymas vakare, tarkime, vairuojant, yra gerokai prastesnis negu to, kuris ryškioje saulėje nebuvo. Tinklainės fotopigmentai persisotina šviesa ir nustoja aktyviai veikti. Tam, kad atsistatytų į pradinę padėtį, reikalingas tam tikras laiko tarpas“, – teigia prof. J. Bendorienė.

Anot medicinos mokslų daktarės, būnant ryškioje saulėje, reikėtų, jog akinių nuo saulės lęšių užtamsinimas siektų 70-80 proc. Užtamsinimas gali būti įvairių spalvų, tai priklauso nuo mados, tačiau patariama rinktis rudą arba pilką. Šios spalvos neiškraipo suvokimo. Tai itin svarbu vairuojant.

Ar akiniai nuo saulės reikalingi visiems?

Gydytojas A. Makselis teigia, jog akinius nuo saulės nešioti vaikams svarbiau, negu suaugusiems. Senstant, žmogaus akies lęšis įgyja filtrą nuo UV spindulių: jis gelsta ir natūraliai įgyjama apsauga nuo žalingo UV poveikio.

„Vaikų lęšis yra skaidrus, jis neturi apsaugos. Vaikų vyzdžiai platesni nei suaugusių, todėl į akį patenka daugiau šviesos ir UV spindulių. Dėl šių priežasčių reikia saugoti vaikų akis nuo ultravioletinių spindulių labiau nei suaugusiems“, – teigia A. Makselis.

Prof. J. Bendorienė teigia, jog akiniai, neturintys UV apsaugos, nedaro žalos akims.

„Tokie akiniai tiesiog neturi apsaugos. Jie atlieka tik vieną iš funkcijų – sumažina šviesos kiekį. Dėl to reikia ne taip stipriai prisimerkti“, – teigia J. Bendorienė.

Žmonėms, kasdien nešiojantiems regą koreguojančius akinius, apsisaugoti nuo UV spindulių taip pat itin svarbu. Anot J. Bendorienės, saulės akinių lęšius įmanoma pagaminti ir su dioptrijomis. Nesvarbu, tai bus minusiniai, pliusiniai, ar astigmatizmui koreguoti skirti stiklai. Tuo reikėtu pasidomėti optikos salonuose.

„Vieni akiniai turėtų būti su skaidriais stiklais, o kiti – tamsūs, su reikalingomis dioptrijomis“, – teigia J. Bendorienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)