41-erių metų moters, gyvenančios Didžiojoje Britanijoje, įprotis neišsiimti kontaktinių lęšių maudantis baseine, ar prausiantis po dušu turėjo rimtų pasekmių: ji susirgo reta akių infekcija ir nebemato viena akimi, praneša „Live Science“.

Dėl netinkamos priežiūros – rimtos pasekmės

Kontaktinių lęšių nešiojimo laikas ribotas: diena, kelios savaitės, ar mėnuo (ne pirmą kartą tausau:)). Tai priklauso nuo jų rūšies. Kai kurie žmonės kontaktinius lęšius nešioja ilgiau nei rekomenduojama bandydami sutaupyti, kol nejaučia diskomforto akyje. Oftalmologas A. Makselis pabrėžia, jog svarbiausia – nenešioti kontaktinių lęšių ilgiau nei patariama.

„Dažnai daroma klaida: žmonės, įsigiję kontaktinius lęšius, skaičiuoja, kiek dienų nešiojo kontaktinius lęšius. Jie neatkreipia dėmesio į laiką, kuriam skirti kontaktiniai lęšiai: kelioms savaitėms ar mėnesiui. Pavyzdžiui, kontaktinius lęšius nešiojate tik kartą per savaitę, tad pagal skaičiavimus, mėnesinius lęšius galite nešioti maždaug pusę metų? Tai – didžiulė klaida“, – teigia oftalmologas.

Almantas Makselis

Anot gydytojo, pirmą kartą į akį įsidėjus kontaktinį lęšį prie jo prilimpa daug medžiagų iš akių plėvelės: baltymai, riebalai, apsauginiai fermentai. Prilipusios šios medžiagos pradeda senti. Jeigu kontaktiniai lęšiai nešiojami, šios medžiagos pradeda veikti imuninę sistemą, akies paviršiaus struktūrose pradeda formuotis tam tikri pakitimai, kurie gali sukelti kontaktinių lęšių netoleravimą.

„Jeigu lęšiai skirti mėnesiui, juos reikėtų tiek ir nešioti. Dar geriau – keliomis dienomis trumpiau, pavyzdžiui, 28 dienas“, – pataria A. Makselis.

Mediko teigimu, kontaktinis lęšis – svetimkūnis žmogaus akyje. Jis pataria stengtis kuo mažiau būti su kontaktiniais lęšiais.

„Jeigu dėl tam tikrų priežasčių kontaktiniai lęšiai reikalingi, grįžę namo juos išsiimkite ir užsidėkite akinius. Tai – geriausias lęšių dėvėjimo režimas“, – pataria medikas.

Pasak A. Makselio, viena iš pagrindinių pablogėjusio matymo priežasčių gali būti ne dioptrijų kitimas, o kontaktinių lęšių nešiojimas ilgiau, nei patariama. Tuomet svetimkūnis praranda skaidrumą, pradeda sausėti akys ir žmogui atrodo, jog mato prasčiau.

„Prieš stiprinant kontaktinius lęšius, reikėtų pasikonsultuoti su akių ligų gydytoju oftalmologu ar optometristu, kad būtų įvertinta, kokie pakitimai yra akies paviršiuje, ar juos reikia stiprinti“, – teigia medikas.

Žmonėms, nešiojantiems kontaktinius lęšius, nepatariama maudytis vandens telkiniuose, eiti į dušą ar pirtį. Jeigu šių patarimų neklausoma, rizikuojama infekcijomis, kurios gali baigtis liūdnai.

„Iš čiaupo bėgantis vanduo nėra toks švarus, koks gali atrodyti. Jame gali būti parazitų, kurie patekę ant akies ar kontaktinio lęšio gali prie jo prikibti ir sukelti sunkiai išgydomus uždegimus“, – teigia gydytojas.

Kaip išsirinkti tinkamiausius?

Gydytojas A. Makselis teigia, jog renkantis kontaktinius lęšius, būtina atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius dalykus.

„Yra du pagrindiniai parametrai: lęšio gaubtumas arba vadinama bazinė kreivė ir dioptrijos. Tam, kad žmogus gerai jaustųsi su kontaktiniais lęšiais, jie turi būti parinkti pagal žmogaus akį“, – teigia medikas.

Anot oftalmologo, optikos salone galima pasirinkti tokius kontaktinius lęšius, kurių bazinės kreivės yra standartinės. Tačiau svarbu nepamiršti, jog visų žmonių akys skirtingos.

A. Makselis pataria, bent jau pirmą kartą renkantis kontaktinius lęšius, pasikonsultuoti su gydytoju oftalmologu ar optometristu, kad lęšis būtų pritaikytas pagal akies išgaubtumą. Kitas svarbus dalykas – kontaktinio lęšio stiprumas.

„Pacientams parenkama pirma pora lęšių. Ilgai juos nešiodami, žmonės pradeda jausti, kad blogiau mato, tad perka vis stipresnius kontaktinius lęšius“, – pasakoja gydytojas.

Pagrindinis dalykas, renkantis kontaktinius lęšius, nuspręsti, kokiu tikslu jie bus nešiojami, kam bus skirti: darbui ar laisvalaikiui. Taip pat – kiek kartų per savaitę ar mėnesį bus nešiojami. Gydytojas oftalmologas teigia, jog saugiausias būdas – vienadieniai kontaktiniai lęšiai, tuomet sumažėja rizika susirgti infekcijomis, nereikia laikytis higienos reikalavimų.

Kodėl kontaktiniai lęšiai tinka ne visiems?

Norėdami pakeisti akių spalvą, žmonės nešioja spalvotus kontaktinius lęšius. Tačiau kai kuriems jie suteikia diskomforto jausmą. Taip yra todėl, kad spalvoti kontaktiniai lęšiai nėra tokie skaidrūs, kaip paprasti. Jie mažina šviesos pralaidumą į akį.

„Tai priklauso nuo kontaktinio lęšio intensyvumo bei spalvos: kuo lęšio spalva ryškesnė, tuo mažiau šviesos jis praleis, bus labiau apribotas šviesos srautas į vyzdį“, – sako oftalmologas.

Gydytojo A. Makselio teigimu, yra žmonių, kurie negali nešioti kontaktinių lęšių.

„Pirma grupė žmonių – jautrios akys, techniniai dalykai: negali įsidėti arba išsiimti lęšių. Antra grupė – nešiodami kontaktinius lęšius žmonės jaučia diskomfortą: akys parausta ir sausėja. Trečia – žmonės, turintys tam tikrų akies paviršiaus pakitimų, kuriems pasikartoja akių uždegimai“, – vardija gydytojas.

Nešiojant kontaktinius lęšius labai svarbu prisiminti keletą dalykų: jų nenešioti ilgiau, nei patariama, dieną stengtis kuo trumpiau juos nešioti bei laikytis higienos reikalavimų. Jei žmogus daug metų nešioja kontaktinius lęšius, tai jam atrodo, kaip kasdienis dalykas. Tačiau svarbiausia – neprarasti budrumo ir saugoti savo sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)