Iš savo akių ligų gydytojos gavau siuntimą į Kauno klinikas. Patekau pas Akių ligų klinikos gydytoją Emiliją Jusevičiūtę, kuri pasiūlė procedūrą lazeriu – ji pavyko“, – džiaugiasi pacientė, pabrėždama, jog procedūra buvo greita ir neskausminga, rašoma pranešime spaudai.

Kauno klinikų Akių ligų klinikoje atsirado galimybė stiklakūnio drumstis gydyti nauju metodu – lazerine vitreolize. Tai gydymo metodas, kurio metu lazerio spinduliai drumstis išgarina, paverčiant jas plazma. Procedūros metu drumstys iš akies nėra pašalinamos – jos suskaidomos į smulkesnes, kurios nebetrukdo matymui. „Akių ligų klinika pirmoji Baltijos šalyse universiteto klinika, kurioje teikiame šias paslaugas pacientams“, – teigia Akių ligų klinikos vadovė prof. Reda Žemaitienė.

„Dažniausiai šie simptomai yra nepavojingi ir jų gydyti nereikia. Tačiau kartais stiklakūnio sijos prisikabinę prie degeneracijų pažeistų tinklainės vietų gali sukelti plyšimus bei tinklainės atšokas, tuomet gydymas būtinas“, – sako profesorė R. Žemaitienė.

Pasak Marijos, ji pagerėjimą pajuto iškart po pirmosios procedūros. „Žinoma, kol kas vienoje akyje dar matau tarsi mažytes musytes, tačiau gydytoja minėjo, kad toks vaizdas laikinas. Procedūra bus kartojama antrą kartą, kol visos drumstys bus išskaidytos.“

Akių ligų klinikos gydytojos oftalmologės E. Jusevičiūtės teigimu, procedūra atliekama vietinėje akių lašų nejautroje, naudojant specialų kontaktinį gydomąjį lęšį. Drumsčių skaidymas gali užtrukti apie pusvalandį, tačiau trukmė priklauso nuo paciento gebėjimo ramiai sėdėti ir tinkama kryptimi žiūrėti į aparatą. Taip pat įtakos turi ir tai, ar gydytojas gerai mato drumstį, esančią akyje. Gali užtekti vieno gydymo seanso, tačiau kartais procedūrą gali tekti pakartoti po kelių mėnesių.

Nors panašaus tipo akių lazeriai anksčiau buvo naudojami gydyti antrinę kataraktą ir kitas priekinio akies segmento ligas, naujausios technologijos leidžia matyti ir tiksliai fokusuoti gilesnį akies segmentą, esantį prie tinklainės.

„Iki šiol pagrindinis stiklakūnio drumsčių gydymas buvo tiesiog jų stebėjimas. Jokių lašų pagalba jų nebuvo galima pašalinti ar išskaidyti. Vienintelis drumsčių pašalinimo metodas buvo operacija (vitrektomija), kurios metu pašalinimas visas stiklakūnis“, – paaiškina naujas procedūras atliekanti Kauno klinikų akių ligų gydytoja E. Jusevičiūtė.

„Stiklakūnio šalinimo operacija – sudėtinga kaip ir kiekviena chirurginė invazinė akies operacija. Ši procedūra pacientams atliekama pagal griežtus kriterijus ir tik po išsamios gydytojo specialisto konsultacijos“, – priduria Akių ligų klinikos vadovė.

Stiklakūnis – skaidrus gelis, užpildantis apie 80 proc. viso akies tūrio. Su amžiumi stiklakūnis skystėja, o jame atsiranda optiškai tuščių ertmių bei drumsčių. Dažnai drumstys būna smulkios ir matymui netrukdo. Stiklakūnio skystėjimas anksčiau išsivysto trumparegėse akyse, po traumų, uždegimų ar jungiamojo audinio pakitimų. Keičiant stiklakūniui ir atsidalinant nuo tinklainės, dažnai atsiranda stambesnės drumstys regėjimo centre – vadinamasis Weis žiedas. Tai ne tik trukdo regėjimui, vargina, bet ir blogina gyvenimo kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)