Jeigu ištiestoje rankoje laikysite svarmenį, jūsų raumenys greitai pavargs. Tas pats atsitinka ir su akimis, kai jūs per daug įtempiate regėjimą. Jeigu akių raumneys, kurie sutelkia žvilgsnį, negali pailsėti, greitai pajusite nuovargį ir sunkiai galėsite susikaupti. Žiūrint į ryškią saulės šviesą, irgi labai greitai ims skaudėti akis.

Pailsėkite, pamiškčiokite, užsimerkite

  • Jeigu atliekate darbą, reikalaujantį didelio susikaupimo, kas dvidešimt minučių pailsėkite. Mažiausiai pusvalandį žvelkite į tolimus objektus – į ant sienos kabantį paveikslą ar vaizdą pro langą. Keisdami dėmesio cnetrą, leiskite akims pailsėti.
  • Jeigu visą dėmesį estae sutelkę į televizoriaus ar monitoriaus ekraną, stenkitės dažniau mirksėti ž maždaug kas kelias sekundes. Mirkčiojimas drėkina akių obuolius ir atpalaiduoja akių raumenis.
  • Kai daug bei kruopščiai dirbate ir esate priversti ilgai žiūrėti į ekraną, periodiškai užsimerkite. Net jeigu užsimerksite tik kelias sekundes, iš karto pajusite palengvėjimą.
Sausos akys


Raminantis šilumos ir šalčio poveikis

  • Štai dar vienas būdas atpalaiduoti akių raumenis: smarkiai patrinkite rankas viena į kitą, kol jos sušils, ir švelniai peiglauskite delnus prie užmerktų akių. Plaaikykite juos kelias sekundes.
  • Flanelinį skudurėlį ar rankšluostį sumirkykite šaltame vandenyje, išgręžkite ir uždėję ant akių palaikykite penkias žinutes. Tai sumažins nuovargį.
  • Atvėsinkite akis agurko griežinėliais. Atsigulkite ant nugaros ir ant užmerktų akių uždėkite po griežinėlį. Palaikykite 2-3 minutes. Sušilusius agurko griežinėlius pakeiskite vėsesniais.


Ašarokite

Akių nuovargiui, susijusiam su akių išsausėjimu, sumažinti vartokite vaistinėje įsigyjamas dirbtines ašaras.

Palengvinkite darbą prie monitoriau

  • Dirbdami kompiuteriu, padidinkite vaizdo kontrastingumą. Raidės taps ryškesnės.
  • Sureguliuokite kėdės aukštį taip, kad į monitoriaus ekraną žiūrėtumėte šiek tiek iš viršaus. Ekranas turi būti atsuktas jums tiesiai priešais akis.
  • Jūsų akys turi būti 50 cm atstumu nuo ekrano.
  • Pareguliuokite monitoriaus ekraną arba užtraukite užuolaidas ir nuleiskite žaliuzes, kad jame neatsispindėtų pro langą sklindanti šviesa.
  • Kad vaizdas būtų ryškesnis, nuo ekrano nuvalykite dulkes.
  • Jeigu jums nedidelė trumparegystė, pamėginkite į monitoriaus ekraną žiūrėti be akinių. Jūsų akims taip gali būti patogiau.
  • Pasirinkite didesnį šriftą, kad jums nereikėtų įtempti regėjimo, arba pasinaudoję kompiuterių programos meniu komanda (zoom) padidinkite vaizdo mastelį.

Nešiokite akinius

Saulėtą dieną – net ir žiemą – nešiokite akinius nuo saulės, kad nereikėtų būti prisimerkusiems. Tai sumažins akių nuovargį. Geriausi akiniai nuo saulės turi geltonus, gintaro spalvos, oranžinius ar rudus lęšius. Mus prisimerkti verčia mėlyna spektro spalva, o šie lęšiai ją užstoja.

Nušvieskite savo gyvenimą

  • Kai skaitote, įsitikinkite, kad apšvietimas yra tinkamas, antraip jūsų akys pavargs. Geriausiai tinka stalinė lempa, kurios švietimo kampą galima reguliuoti taip, kad šviesa tinkamai apšviestų puslapį. Rekomenduojama rinktis mažiau vatų turinčią lemputę – ji yra daug veiksmingesnė. 40–60 vatų lemputė spinduliuoja užtektinai šviesos.
  • Vien stalinės lempos tamsiame kambaryje nepakanka. Turi būti įjungtos ir kitos šviesos. Jeigu skaitant kambaryje bus didelis šviesų kontrastas, jūsų vyzdžiai turės nuolat susitraukti ir išsiplėsti, kad prisitaikytų prie šviesos skirtumo.
  • Stenkitės neskaityti ir nedirbti fluorescenconėje šviesoje. Ji gali mirgėti, todėl akys greičiau nuvargs. Geriausiai tinka kaitrinių lempučių skleidžiama šviesa. Galite išbandyti natūralią dienos šviesą imituojančias lemputes, ypač jei darbas reikalauja daug kruopštumo.

Nusipirkite pigius akinius

Sulaukę 40 metų, daugelis žmonių nebegali sutelkti ryškaus vaizdo iš arti. Pavyzdžiui, jiems sunku įverti siūlą į adatą arba perskaityti produkto sudedamąsias dalis ar patiekalo paruošimo aprašymą. Ši liga vadinasi presbiopija (senatvės tolregystė). Jeigu iš toli matote puikiai ir abi jūsų akys vienodai sutelkia vaizdą, nusipirkite nebrangius skaitymo akinius.

Asociatyvi nuotr.

Ar kreiptis į gydytoją?

Jeigu jūsų akys dažnai nuvargsta ir naminiai vaistai nepadeda, regėjimas vis blogėja, jeigu akys yra jautrios šviesai, pasitarkite su oftalmologu. Taip pat nedelsdami kreipkitės į gydytoją, jei atsirado galvos svaigulys arba ėmėte matyti dvigubą vaizdą ir šie požymiai nepraeina net pailsėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją