Sausos akys yra itin dažna problema, kuri atsiranda dėl nepakankamos šio organo lubrikacijos. Daugeliu žmonių tai yra daugiau nei laikinas erzinimas, todėl būtina suvaldyti šią problemą. Taip yra tuo atveju, kai žmogus turi akies paviršiaus ligą – tai dažnas sutrikimas, kai akys nepagamina pakankamai ašarų arba jų kokybė nėra tinkama. Kitais atvejais akių sausumą gali lemti pernelyg intensyvus elektronikos naudojimas, vadinamas kompiuterinio regėjimo sindromu.
Kitos akių sausumo priežastys:

  • Įvairūs vaistai (vaistai nuo nemigos, antidepresantai, vaistai nuo nerimo, vaistai nuo peršalimo ir alergijos, ir t.t.);
  • Kai kurios ligos (vilkligė, Parkinsono liga, skydliaukės ligos, diabetas, reumatoidinis artritas, Sjogreno sindromas, imuniniai sutrikimai, hormoniniai pokyčiai ir pan.);
  • Ribotas mirksėjimas skaitymo metu, dirbant su kompiuteriu, žiūrint televizorių, ilgą laiką į kažką įdėmiai žiūrint ir kt.;
  • Gyvenimas labai užterštoje, sausoje ar vėjuotoje aplinkoje ar klimato sąlygomis;
  • Kontaktinių lęšių nešiojimas per ilgą laiką;
  • Sezoninės alergijos;
  • Neseniai atlikta akių operacija.
  • Akių sausumo simptomai:
  • Akių deginimas, dilgčiojimas ar draskymo jausmas;
  • Akių sudirgimas, kai atrodo, tarsi akyse būtų kažkas;
  • Akių raudonumas ir/ar uždegimas;
  • Gleivės akių srityje;
  • Per didelis ašaringumas;
  • Dėl jautrumo neįmanoma dėvėti kontaktinių lęšių.


Kaip išvengti akių sausumo ar jį gydyti:

1. Naudokite oro filtrą ir/ar oro drėkintuvą

Oro filtras gali padėti pagerinti oro kokybę namuose, o štai oro drėkintuvas gali užtikrinti namuose didesnę drėgmę. Šie du produktai gali palengvinti akių sausumo simptomus.

2. Pasirūpinkite akių apsauga

Jeigu gyvenate mieste ar vėjuotoje vietovėje, akiniai gali apsaugoti jūsų akis nuo vėjo ar nešvarumų. Ypač gerai akis apsaugo prie veido priglundantys akiniai, kurie neleidžia su regos organu kontaktuoti niekam.

3. Laikykitės atokiau nuo cigarečių dūmų

Jeigu būnate prirūkytoje patalpoje, tai taip pat didina akių sausumą.

4. Vartokite pakankamai skysčių

Jeigu vartojate pakankamai skysčių, tai sumažina akių sausumo, galvos skausmo, akių nuovargio ar išplaukusio vaizdo tikimybę. Jeigu jūsų organizmas dehidratuotas, jūsų akims sunku gaminti ašaras. Suaugę žmonės per dieną turėtų išgerti nuo šešių iki aštuonių stiklinių vandens.

5. Vartokite omega-3 riebalų rūgštis

Maisto produktų, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, valgymas taip pat gali padėti įveikti akių sausumo problemą. Daug omega-3 riebalų rūgščių yra žuvyse (lašišoje, skumbrėje, tune, silkėje ir sardinėse), riešutuose ir sėklose (ispaninio šalavijo sėklose, linų sėmenyse ir kanapių sėklose), augaliniuose aliejuose (linų sėmenų aliejuje, sojų pupelių aliejuje ir rapsų aliejuje). Taip pat jums gali padėti omega-3 riebalų rūgščių papildai.

6. Pakankamai mankštinkitės

Fizinis krūvis padeda sušildyti organizmą ir paskatinti kraujotaką, dėl ko akys geriau sudrėkinamos.

7. Pasidarykite akių masažą

Švelnus akių masažavimas suaktyvina riebalų liaukas, o tai padeda geriau sudrėkinti akis.

8. Dažnai mirksėkite arba užmerkite akis

Jeigu dažnai skaitote arba daug dirbate kompiuteriu, labai svarbu daryti pertraukas ir jų metu kelioms minutėms užmerkti akis arba dažnai mirksėkite.

9. Uždėkite ant akių šiltą kompresą

Riebalų liaukas suaktyvinti padės nedidelis spaudimas ir šiluma, kurią suteikia šiltame vandenyje suvilgytas audeklas. Po tokio kompreso akis nuplaukite.

10. Naudokite dirbtines ašaras arba akių gelį

Dirbtinės ašaros ar akių gelis yra populiarus pagalbos sausoms akims metodas. Tačiau kadangi akių gelis gali paveikti regėjimą, jį naudoti patariama prieš miegą.

11. Pasikalbėkite su gydytoju apie ašarų kanalų kištukus

Ašarų kanalų kištukai yra biologiškai suderinami prietaisai, įterpiami į vidinius vokų kampus. Jie viršutinius ir apatinius akių vokus sujungia taip, kad ašaroms lieka mažiau vietos susigerti, dėl to ašaros pakankamai sudrėkina akis. Gydytojai gali pasiūlyti šią išeitį tada, kai nereceptiniai ar receptiniai akių lašai nepadeda sudrėkinti akių.

12. Pagalvokite apie šviesos terapiją

Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad metodas, vadinamas intensyvios impulsinės šviesos terapija, iškart po masažo gali sumažinti sausų akių simptomus. Paprastai kosmetologai ir medikai siūlo šią paslaugą.

13. Ribokite kontaktinių lęšių naudojimą

Kontaktiniai lęšiai gali paskatinti akių sausumą, tad pagalvokite, ar negalėtumėte jų atsisakyti ar bent jau trumpiau juos nešioti.

14. Pagalvokite apie receptinius vaistus

Paklauskite gydytojo apie receptinius vaistus, kurie gali padėti išgydyti sausas akis.

15. Pasikonsultuokite su savo gydytoju

Užsiregistruokite susitikimui su oftolmologu – akis būtina reguliariai tikrintis. Labai svarbu, kad jūsų akys būtų pakankamai drėgnos. Akių sausumo ignoravimas gali sukelti infekcijas ir uždegimus, dėl ko gali kilti įvairių sveikatos problemų.

Nesvarbu, jūsų akys sausos ar ne, visada saugokite akis nuo aplinkos poveikio. Išbandykite aukščiau išvardintus penkiolika patarimų ir sausų akių simptomai sumažės. Jeigu jie nesumažėjo ar net sustiprėjo, būtinai dar kartą kreipkitės į savo gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją