Yra įvairių priežasčių

Kauno klinikų gydytoja oftalmologė Aušra Povilauskienė sako, kad priežasčių, dėl kurių trūksta akies kraujagyslės, būna įvairių, tačiau dažniausios – kardiologinės: pernelyg aukštas arba kintantis kraujo spaudimas.

Gydytoja vardija ir kitas priežastis: „Cukraligė, kurios metu būna silpnos kraujagyslių sienelės, intensyvus kosulys, vėmimas, vidurių užkietėjimas, nėštumas, kai padidėja pilvo spaudimas, trauma. Taip pat gali būti kraujo krešumo sutrikimai, kurie dažniausiai atsiranda žmonėms, sergantiems kraujo ligomis: leukemija, hemofilija.“

A. Povilauskienė aiškina, kad kraujosruva akyje gali atsirasti ir vartojant kraują skystinančius vaistus, pavyzdžiui, aspiriną ar varfariną: „Tai yra dažni medikamentai, kuriuos skiria kardiologai. Nuo jų gali kilti tiek dažni kraujavimai iš nosies, tiek savaiminės mėlynės ant kūno, tiek ir kraujavimas akyse.“

Ofalmologė taip pat išskiria ir atvejus, kada priežastys – neaiškios: „Tada visko išklausiame, o jei pacientas atsako neigiamai, akcentuojame, kad galbūt silpnos kraujagyslių sienelės ir skiriame gerti vitaminų, kurie sustiprina, liaudiškai tariant, „vamzdžius.“

LSMU Kauno klinikos

Anot gydytojos, kraujosruvos gali atsirasti tiek vienoje akyje, tiek abejose. Jos žodžiais, jei kraujas akyje išsilieja dėl kosulio, vėmimo, vidurių užkietėjimo, tada kraujosruvos atsiras abejose akyje, jei tai kiti atvejai – bus pažeista tik viena akis. Kraujavimo intensyvumas, kaip teigia A. Povilauskienė, taip pat gali būti įvairus: nuo nedidelės dėmelės, iki išsiliejusio kraujo aplink visą akies obuolį.

Pašnekovė aiškina, kad greta kosmetinių akies pokyčių gali atsirasti ir kitų simptomų, tačiau tai nutinka ne kiekvienu atveju: „Jeigu trūkusi smulki paviršinė kraujagyslė po akies jungine, jokių kitokių blogumų žmogui neturi būti. Aišku, vienu metu gali pakraujuoti ir po jungine, ir į akies vidų – stiklakūnį. Tokiais atvejais atsirastų kitokių nusiskundimų.“

Jos minimi skundai gali būti įvairūs, tačiau dažniausias – pablogėjęs matymas. Oftalmologė pasakoja, kad jei į akies vidų (stiklakūnį) kraujuoja stipriai, tuomet regėjimas gali ir labai pablogėti. Jeigu patenka nedaug kraujo, žmogus gali skųstis „akyje skraidančiais debesimis ar voratinkliais.“ Tačiau gydytoja ramina – dažniausiai kraujas išsilieja tik į akies paviršių (junginę).

„Kosmetiškai tai atrodo negražiai, žmogų tai gąsdina, bet pačiai akiai – nėra labai didelė problema. Kraujosruva, nepriklausomai, ar ji didelė, ar maža, kaip ir mėlynė, dingsta savaime per 1 – 3 savaites be jokio papildomo gydymo. Taip kaip ir mėlynių, taip ir trūkusių kraujagyslių niekaip negydome.

Jeigu pakraujuoja tik po jungine (akies paviršiuje), o ne į akies vidų, tai – tik kosmetinė problema, kuri per kelias savaites dingsta ir pas okulistą nereikia eiti, jei nėra kitų skundų kaip akies skausmas, matymo pablogėjimas“, – aiškina pašnekovė.

Gydytojos teigimu, kraujosruvoms atsirandant dažnai, reikia kreiptis pas gydytoją, tačiau okulistas čia padėti gali mažai. „Reikia, kad šeimos gydytojas ištirtų krešumo rodiklius, kad padarytų bendrą kraujo tyrimą, pažiūrėtų, ar nėra kraujo ligų, pasektų kraujo spaudimą ir ištirtų, ar neturime cukraligės. Jeigu kraujosruvos atsiranda dažnai, tada reikia prašyti gydytojo, kad atliktų šiuos tyrimus. Jeigu tyrimai geri, tada reikia galvoti: gal yra silpnos kraujagyslių sienelės ir reikia pavartoti preparatų su vitaminu C“, – tikina oftalmologė.

A. Povilauskienė sako, kad į gydytoją reiktų kreiptis tada, kai atsiranda kiti simptomai, tokie kaip matymo pablogėjimas ar skausmas sukiojant akies obuolį.

Kraujosruva ir raudonis nėra tas pats

Ji teigia, kad trūkinėjančios kraujagyslės ir raudonos akys nėra vienas ir tas pats. Jeigu bus raudonos akys, atsiradusios dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, sausų akių, tada žmogus skųsis perštėjimu, ašarojimu, deginimu. Jeigu tai – kraujosruvos, panašių skundų nebus.

„Jeigu akis raudona būna ilgiau nei kelias savaites, tai jau nebus trūkusi kraujagyslė. Tai bus kitų ligų požymis, kurios sukelia akių raudonumą, bet ne dėl trūkusių kraujagyslių.

Atskirti, ar tai kraujosruva, ar raudonos akys, galima tiesiog pažiūrėjus į veidrodį, tam nereikia medicininio išsilavinimo. Jeigu tai yra išsiliejęs kraujas, tai bus vientisa raudona dėmė, kuri yra lokali, per pusę akies baltosios dėmės, ar net aplink ją. Jeigu tai yra uždegimo padarinys, akis nebus taip intensyviai raudona, kaip kraujo lašas“, – moko gydytoja.

Žmonėms, kuriems žūtbūt reikia panaikinti kraujosruvą, išeitis yra, sako gydytoja, – specialūs geliai su heparinu. „Heparinas yra kraują skystinantis preparatas, kuris padeda anksčiau rezorbuotis kraujosruvai, jeigu ji labai didelė, arba žmogui reikia būti gražiomis baltomis akimis“, – išeitį siūlo A. Povilauskienė.

Tačiau įspėjama, kad būtina naudoti specialius tepalus, skirtus akims, nes tepalas su heparinu odai – nėra vienas ir tas pats.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)