Optometrininkė Jolita Bulgarauskienė aiškina, kad saulė mums yra gyvybiškai reikalinga: ji svarbi vitamino D gamybai, imuninės sistemos veiklai, kraujo ląstelių formavimuisi.

„Bet žmogus neapsaugojęs savo akių nuo ultravioletinių (UV) saulės spindulių gali skųstis akių ašarojimu, perštėjimu. UV spinduliai taip pat stipriai ardo akies tinklainę, gali sukelti ragenos nudegimus, gali išsivystyti katarakta. UV spinduliai sukelia neišblėstamą regėjimo pablogėjimą ir baimę šviesai“, – sako J. Bulgarauskienė.

Pašnekovė sako, kad UV spinduliai prasiskverbia pro debesis, todėl rizika yra net tada, kai dangus apsiniaukęs. Geriausia priemonė apsisaugoti nuo UV spindulių yra saulės akiniai, tačiau juos perkant reikia atkreipti dėmesį į keletą aspektų.

„Nerekomenduojama pirkti akinių turguje. Optikoje yra sertifikuoti saulės akiniai, kur suteikiama šimtaprocentinė garantija. O ką nusipirksite turguje – neaišku. Lygiai tas pats, kaip einame vaistus pirkti į vaistinę, o ne į turgų, nes ten nežinome, ką nusipirksime.

Optikoje visi akiniai sertifikuoti ir turi visas apsaugas. Jei kas nors bus blogai, jei kažkas atsitinka, visada galima grįžti į optiką ir pasiteirauti, o turguje prekeivio gali ir neberasti“, – aiškina specialistė.

Akių ligų gydytoja Lolita Pošiūnienė DELFI yra sakiusi, kad nešiodami turguje pirktus akinius rizikuojate susigadinti regėjimą: „Akims kenkiate, nes užsidėjus tamsius akinius, kaip žinome, akies vyzdys išsiplečia labiau negu šviesoje ir saulė patenka ten, kur neturėtų patekti, taip galite pakenkti akims, jeigu akiniai bus be filtro.“

Kokius rinktis?

J. Bulgarauskienės teigimu, perkant akinius optikoje būtina atkreipti dėmesį į jų žymėjimą. Pirmiausia, ant rėmelio ir informaciniame lapelyje turite rasti CE simbolį, tai reiškia, kad akiniai sertifikuoti Europos Sąjungoje. Šalia raidžių CE bus kategoriją nurodantis skaičius.

„Pirma kategorija reikalinga esant silpnam apšvietimui, tai netinka mūsų sąlygoms. Ketvirta kategorija skirta ypatingai stipriam apšvietimui, kalnuose, prie jūros, bet jie netinka vairuojant. Geriausia Lietuvos klimatui yra antros arba trečios kategorijos akiniai“, – aiškina optometrininkė.

Pašnekovė priduria, kad pirkdami akinius prekybos centruose būtina atkreipti dėmesį, ar šie turi CE ženkliuką, jei jo nėra, reiškia, tie akiniai greičiausiai neturės apsauginių filtrų.
UV spinduliai sukelia neišblėstamą regėjimo pablogėjimą ir baimę šviesai
J. Bulgarauskienė

Tiesa, J. Bulgarauskienė įvardina, kad pačių akinių tamsumas neturi įtakos apsaugai nuo UV spindulių, todėl žmonės gali rinktis tai, kas jam yra patogiau. Akinių lęšiai dažniausiai yra fotochrominiai arba poliarizuoti.

„Poliarizuoti – šviesos ryškumą sumažinantys saulės akiniai. Jie užtikrintai, 100 proc. apsaugo nuo UV spindulių. Poliarizacija sugeria visus spindulius ir atsispindinčius nuo horizontalių paviršių, tokių kaip vanduo, sniegas, drėgna kelio danga ir panašiai. Poliarizuoti labai tinka vairuotojams, žvejams“, – sako specialistė.

Taip pat yra fotochriminiai akinių lęšiai, jie saulėje patamsėja, o patalpoje pašviesėja. Pašnekovė priduria, kad yra įvairiausių variantų trumparegiams, egzistuoja specialūs akinių lęšiai turintys apsaugą nuo UV spindulių, bet tinkantys kasdieniniam nešiojimui.

„Jei žmogus nenori akinių, yra specialūs lęšiai suteikiantys papildomą apsaugą nuo UV spindulių. O užsidėjus dar ir akinius su šimtaprocentine apsauga bus labai gerai“, – sako J. Bulgarauskienė.
Akims kenkiate, nes užsidėjus tamsius akinius, kaip žinome, akies vyzdys išsiplečia labiau negu šviesoje ir saulė patenka ten, kur neturėtų patekti, taip galite pakenkti akims, jeigu akiniai bus be filtro
L. Pošiūnienė

Ji priduria, kad akiniai ne tik padės apsisaugoti nuo kenksmingų spindulių, bet ir nuo raukšlių: „Saulėje vaikštome susiraukę, atsiranda raukšlės, o saulės akiniai neleidžia mums raukytis“, – juokiasi pašnekovė.

Patikimai apsaugančius akinius optikoje galima įsigyti ir už 19 Eur, tačiau šie bus nevardiniai. Vardinių akinių kainos prasideda nuo 39 Eur, tačiau priklausomai nuo firmos, gali viršyti ir 100 Eur. Perkant akinius prekybos centruose ar turguje kainos prasideda nuo 3 Eur.

„Vienas nori vardo, kitas nenori, bet užtikrintą apsaugą turi visi akiniai. Kuo ypatingi vardiniai akiniai? Kaip visada sakau, yra žiguliukas ir mercedesas. Jie abu važiuoja, bet važiavimo kokybė skiriasi. Yra vardas, kokybė, jie gaminti garsių dizainerių. Vardiniai rūbai ir batai taip pat kainuoja brangiau už paprastus“, – sako „Optikos pasaulio“ optometrininkė J. Bulgarauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)