Vilniaus Centro poliklinikos gydytojos oftalmologės Elenos Grikienienės teigimu, priežasčių, dėl kurių trūkčioja akies vokas – aibė.

„Akies trūkčiojimas gali reikšti, kad reikia koreguoti akinius, kad akys per daug apkrautos, gali būti astigmatizmas, gali būti akių išsausėjimas, vitaminų trūkumas. Kažkas gali apsunkinti šį dalyką, pavyzdžiui, vokų krašto ligos“, – vardija ji.

Tačiau, pasak E. Grikienienės, šią bėdą akių ligų gydytojai pacientui padeda išspręsti ne visada – gali prireikti neurologo konsultacijos: „Tikrovėje tai dažniausiai būna tik papildomas skundas prie kažkokių kitų. Kad konkrečiai ateitų dėl šito kartais būna, bet tai jau sunkesni atvejai, kada reikia perduoti neurologui.“

Norint atsikratyti akies voko trūkčiojimo reikia pašalinti problemą, dėl kurios šis nemalonus tikas atsirado, teigia medikė. Jei tai – ne neurologinė bėda, anot jos, dažniausiai užtenka pradėti vartoti B grupės vitaminus, pakeisti ar pradėti nešioti akinius, pašalinti magnio trūkumą.

DELFI jau rašė, kad iš visų produktų magnio gausiausia įvairiose, ypač žaliosiose, daržovėse: špinatuose, salotose, brokoliuose, avokaduose. Jo yra pilno grūdo duonoje, riešutuose, sojų puselėse ir žuvyje, taip pat saulėgrąžų, moliūgų ir kitose sėklose.

Tačiau kartais, anot E. Grikienienės, gali prireikti ir rimtesnės procedūros: „Tai yra gana bjaurus reikalas, nes jei kažkam pasireiškia šita problema, tai kartais taip sunkiai pasiduoda, kad neįmanoma apsieiti be botulino injekcijų. Injekcijos atpalaiduoja pusmečiui ar metams, o po to tikas gali ir visiškai išnykti. Jei ne – reikia kartoti injekciją.“

Neurologas Jokūbas Fišas teigia, kad dažniausiai jo pacientams akies voko trūkčiojimą sukelia nervų sistemos nusilpimas, pervargimas, fizinis bei psichologinis išsekimas: „Pas vieną žmogų stresas ar įtampa pasireiškia kokia opa, ar kitom patologijos formomis, o kitiems žmonėms pasireiškia tikais arba kitokiais simptomais.“

Tačiau medikas ragina į šią problemą nenumoti ranka – tai gali būti ir kur kas sunkesnių sutrikimų indikacija: „Gali būti galvos smegenų įvairių struktūrų pakenkimas, auglys, insultas, gali būti encefalitas – visa eilė priežasčių. Bet ne visuomet, jos būna retos.“

Jokūbas Fišas

Anot gydytojo, pacientas vargu ar gali nustatyti ar pradėjęs virpėti akies vokas signalizuoja apie rimtus pažeidimus, ar tai – viso labo nuovargio ženklas: „Nebent jeigu dažnai atsiranda po pergyvenimų, didelės nervinės įtampos, stresinių situacijų, tada galima manyti, kad tai – paprastesnis dalykas. O jeigu toks nenumaldomas trūkčiojimas, tada reikia kreiptis į gydytoją ir tirtis.“

Jis taip pat teigia, kad taisyklių, kada kreiptis į gydytoją nėra – kiekvieną atvejį reikia vertinti atskirai. „Jeigu staiga atsirado ir stipriai vargina, tada iš karto reikia eiti. O jeigu tai yra ne per daug gąsdinantis simptomas, atsiradęs dėl aiškios priežasties, besikartojantis, tada, ko gero, nereikia panikuoti, o geriau pailsėti, atsigauti“, – pasakoja neurologas.

Anot J. Fišo, akies vokas gali pradėti virpėti ir išgėrus per daug kavos ar kitų gėrimų, kuriuose yra kofeino.

„Per didelis kofeino kiekis yra nervų sistemos stimuliatorius, kurio per didelės dozės sukelia įtampos, nerimo jausmą, aktyvumo padidėjimą ir akies voko virpėjimą. Bet kiekvienam žmogui yra individualiai, kartais gali sukelti. Bet reikia, kad žmogus būtų linkęs į tai“, – įspėja J. Fišas.

Dažnai žmonės, pajutę menkiausią negalavimą, griebiasi medikamentinio gydymo. Tačiau neurologas perspėja, kad akies voko virpėjimą tokiu būdu gydyti galima tik kraštutiniu atveju, kai niekas kitas nepadeda.

„Rinktis reiktų jokiu būdu ne medikamentinį gydymą. Kartais reikia ir to, bet tik tada, kai neveikia fiziniai gydymo būdai: poilsis, fizinis aktyvumas, teigiamos emocijos, atsipalaidavimo pratimai, kartais meditacija. O medikamentinis gydymas tik kraštutiniu atveju“, – rekomenduoja gydytojas.

Anot J. Fišo, kalbintos oftalmologės paminėtos botulino injekcijos taip pat yra tik kraštutinis gydymo metodas: „Kartais kada būklė yra labai sunki, varginanti, ne dėl pervargimo, o dėl įvairių centrinės nervų sistemos sutrikimų, tada yra taikomas toks gydymas. Bet kaip ir kiekvienas, jis turi visokių šalutinių efektų ir jį reikia taikyti tik kraštutiniu atveju, kada poilsis, meditacija, fizinis aktyvumas, dietos pakeitimas nepadeda, tik tada.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)