Nerimo lygis auga, bet į specialistus kreiptis baisu

Šiemet atliktų gyventojų apklausų duomenimis, vis labiau prastėja gyventojų psichologinė savijauta. Vasario mėn. Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 46,5 proc. Lietuvos gyventojų psichologinė būsena yra prasta. Taip besijaučiančių gyventojų dalis, lyginant su laikotarpiu prieš pandemiją, išaugo beveik 8 proc.

Panašią tendenciją atskleidžia ir kitas tyrimas, atliktas kovo mėn. Jis parodė, kad nerimaujančių žmonių dalis šalyje pasiekė 54 proc., ir tai yra aukščiausias rodiklis nuo pandemijos pradžios („Žmogaus studijų centro“, „Baltijos tyrimai“ ir „Gjensidige“ tyrimo duomenys).

„Savo praktikoje pastebiu, kad pandemijos metu dėl apribotų socialinių kontaktų padidėjo ne tik nerimas, bet ir beviltiškumo jausmas, atsirado daugiau įtarumo ir nepasitikėjimo aplinkiniais. Žmonės jaučiasi praradę laisvę ir nepriklausomumą – to pasėkoje ir galią, o dėl nuotolinio darbo bei mokymosi patiriama trintis šeimoje neretam kelia nusivylimą ir pyktį“ – sako Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro psichologė Deimantė Adakauskienė.

Deimantė Adakauskienė

Nenuostabu, kad auga poreikis psichikos sveikatos specialistų paslaugoms. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, pandemijos metu apie 10 proc. daugiau asmenų, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, kreipėsi į gydymo įstaigas dėl įvairių psichologinių problemų.

Vis dėlto, į specialistus besikreipiančių žmonių dalis yra gana nedidelė. SAM ir „Spinter tyrimų“ apklausa atskleidė, kad psichologinę pagalbą gauna tik 3 proc. apklaustųjų, dar 11 proc. svarstė kreiptis, tačiau išties kreipėsi tik kas ketvirtas iš svarstančiųjų.

„Žmonės nesikreipia dėl labai įvairių priežasčių. Vieniems nedrąsu atsiverti, kiti linkę verčiau sunkumus pasilikti sau arba juos neigia, nuvertina. Esama ir įvairių mitų – kad psichologai reikalingi tik sergantiems psichikos ligomis arba atvirkščiai – kad psichologinė konsultacija yra tik tuščios kalbos“ – teigia psichologė Deimantė Adakauskienė. Ji taip pat pažymi, kad nemaža dalis gyventojų dar nežino apie galimybę gauti nemokamą, anonimišką profesionalią psichologų konsultaciją.

Prieinamos psichologinės pagalbos tinklas

Pandemijos metu psichologinės pagalbos prieinamumas žymiai išaugo. Vienas iš plačiausių naujų tokios pagalbos tinklų – Sveikatos apsaugos ministerijos finansuojama nemokama anonimiška psichologų pagalba. Ją galima gauti visoje Lietuvoje veikiančiuose visuomenės sveikatos biuruose.

„Šią paslaugą pradėjome teikti pernai, o šiuo metu šalies gyventojus konsultuoja daugiau nei 100 psichologų“ – sako Lina Laukaitienė, Marijampolės VSB vadovė. Ji pažymi, kad vienam asmeniui per metus nemokamai teikiamos 5 konsultacijos, jas galima gauti ir gyvai, ir nuotoliniu būdu. Taip pat vyksta ir grupinės konsultacijos, kurios yra ypač populiarios.

Lina Laukaitienė

„Grupinių konsultacijų populiarumą tikriausiai lemia baimė likti akis į akį su psichologu individualioje konsultacijoje. Dalyvauti teminėje grupėje, kurią įprastai sudaro nuo 6 iki 10 žmonių, o kassavaitiniai susitikimai trunka pusantros valandos, atrodo paprasčiau. Be to, galima mokytis iš kitų patirties. Pastebime, kad grupiniai užsiėmimai dažną paskatina vėliau kreiptis ir individualios konsultacijos“ – pasakoja VSB atstovė.

Nuo paslaugos teikimo pradžios individualiai į sveikatos biurus jau kreipėsi daugiau kaip 5000 žmonių, o dar daugiau nei 10000 gyventojų dalyvavo grupinėse konsultacijose. „Žmonės džiaugiasi, kad konsultacijos yra nemokamos, kai kurie gyventojai kitaip negalėtų sau to leisti. Taip pat svarbus ir anonimiškumo aspektas – apie konsultaciją nebus įrašų ligos istorijoje, o norint galima ir visiškai neatskleisti savo vardo bei pavardės“ – teigia Lina Laukaitienė.

VSB atstovė prognozuoja, jog poreikis tokioms paslaugoms artimiausiu metu tik augs. „Pandemijos pasekmės – neapibrėžtumas, pokyčiai, įtampa visuomenėje – bus juntamos dar bent keletą metų, gyventojų psichologinei būklei pagerėti reikės laiko. Tad poreikis VSB teikiamoms nemokamoms anonimiškoms paslaugoms turėtų tik didėti. Pavyzdžiui, norinčių grupinių konsultacijų jau dabar yra žymiai daugiau nei VSB psichologai gali suteikti“ – sako Lina Laukaitienė.

Padeda išspręsti įvairius sunkumus

Pasak psichologės Deimantės Adakauskienės, žmonės kreipiasi dėl labai įvairių priežasčių – dėl santykių šeimoje (pvz., konfliktų, nepasitikėjimo, palaikymo trūkumo, skyrybų), dėl įtampos darbe (pvz., nerimo dėl darbo vietos, nuotolinio darbo keliamų iššūkių, tarpasmeninių santykių problemų), taip pat dėl įvairių baimių, bendravimo sunkumų, finansinių problemų. Visuomenės veikatos biuruose konsultuojami ne tik suaugę asmenys, bet ir vaikai, jaunimas.

„Nors pirmą kartą kalbėtis su psichologu nedrąsu daugeliui, kreiptis pagalbos išties svarbu. Emocinė našta apsunkina, suprastėja gyvenimo kokybė, o vienam ne visada pavyksta pažvelgti į situaciją iš šalies, rasti tinkamus problemų sprendimo būdus. Kalbėjimas saugioje aplinkoje padeda nusimesti emocinių sunkumų naštą, sumažėja tikimybė išveikti savo emocijas destruktyviais ar nepageidaujamais būdais, pvz., aprėkti nepažįstamąjį gatvėje ar savo artimąjį arba net smurtauti“ – sako psichologė.

VSB atstovė Lina Laukaitienė teigia, kad jau esama ir sėkmės istorijų, kurios pagrindžia paslaugų vertę: „viena mūsų klientė jautė baimę, pyktį, savivertės stoką – po konsultacijų pakito jos požiūris į aplinkinius, pakilo savivertė. Kita kreipėsi, nes darbas iš namų labai pakeitė ir sutrikdė santykį su pačiais namais. Ji konsultacijų metu išmoko geriau organizuoti darbą, skirti pakankamai laiko poilsiui, netgi pagerėjo santykiai su namiškiais. O štai skyrybas išgyvenusi senjorė po konsultacijų ne tik ėmė vėl džiaugtis gyvenimu, bet ir rekomendavo VSB paslaugas savo draugėms“.

Visuomenės sveikatos specialistė svarsto, kad šių istorijų greičiausiai nebūtų, jeigu ne keletas VSB konsultacijų išskirtinumų. „Ne kiekvienas gali kas mėnesį skirti nuo 80 iki 200 eurų mokamoms psichologo konsultacijoms, tad nemokamos konsultacijos daro jas ne tik prieinamomis daugeliui, bet ir skatina išbandyti psichologo pagalbą. Be abejo, svarbus ir anonimiškumo aspektas“ – sako Lina Laukaitienė.

Užsiregistruoti individualiai ar grupinei psichologo konsultacijai galima paskambinus į savo savivaldybės visuomenės sveikatos biurą. Informacija apie konsultacijas skelbiama visų VSB interneto svetainėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)