Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) spalio mėnesį vykdyto tyrimo duomenimis1, COVID-19 pandemija paaštrino psichikos sveikatos problemą net 93% pasaulio šalių. Vis daugiau žmonių patiria depresijos simptomus ar nerimą, jaučiasi izoliuoti ir vieniši, todėl Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) suorganizavo akciją „Nesi pamirštas“, kurios idėja ir buvo nukreipta į psichikos sveikatos gerinimą bei artimo ryšio kūrimą.

Tam, kad būtų pasiektas akcijos tikslas, kiekvienas norintis rašė laiškus ir taip dalijosi šiluma bei motyvacija ligoninėse esantiems ir dirbantiems žmonėms. Trupinėlis nuoširdumo ir palaikymo hospitalizuotiems pacientams bei krislelis dėkingumo ir paramos sveikatos specialistams pasklido iš neabejingų širdžių.

Laiškų akcija

„Norėčiau, kad kiekvienas šiuo itin sunkiu laikotarpiu pasijustų nors truputėlį geriau, todėl prisidėjau prie akcijos. Manau, kad motyvuojančių minčių išdėstymas ant lapo yra puikus būdas bent šiek tiek įkvėpti žmones, kurie dabar yra labiausiai pažeidžiami“, – įspūdžiais dalijosi studentė.

Laiškai pasiekė Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos, anesteziologijos klinikas bei Vilniaus Santariškių klinikų pulmonologijos ir alergologijos, ginekologijos bei Nacionalinio vėžio instituto priėmimo – skubios pagalbos skyrius. Dauguma laiškus rašiusiųjų išreiškė savo empatiją ten dirbantiems sveikatos specialistams: „Sunku rasti žodžius, galinčius paguosti tuos, kurie šiandien dirba nepaprastai daug, pamiršę gyvenimus, namus ir gryną orą. Kurie aukojasi, kad gyventų kiti,“ - atviravo dar viena medicinos studentė.

Laiškų akcija

Knygų autorė Raminta Stanaitytė – Česnulienė taip pat prisidėjo prie akcijos – ji padovanojo minėtiems Vilniaus ligoninių skyriams net 30 savo knygų, kuriose nepamiršo parašyti ir nuoširdaus palinkėjimo tiems, kuriems dabar labiausiai to reikia.

Ne tik fizinė, bet ir psichinė sveikata yra reikšminga COVID-19 pandemijos kontekste, todėl šios akcijos svarba - labai didelė. Tokie maži darbai negali išspręsti psichikos sveikatos problemos, tačiau gali palengvinti jos daromą poveikį žmonių gyvenimams.

1COVID-19 disrupting mental health services in most countries, WHO survey, 2020

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)