Nors tai ir mažiausias skaičius per dešimt metų, rezultatai vis dar nedžiugina: net 40 proc. gyventojų nurodo, kad duotų kyšį, jeigu tam susiklostytų aplinkybės, 12 proc. gyventojų tai ir padarė per paskutiniuosius 12 mėnesių, rašoma pranešime spaudai.

Įdomus paradoksas: nors dauguma gyventojų mano, kad kyšiai padeda tam tikrose situacijose, beveik tiek pat respondentų korupciją laiko labai rimta problema: net ketvirta pagal svarbumą po mažų atlyginimų, augančių kainų ir emigracijos. Kyla prielaida: galbūt tokį visuomenės sąmonės skilimą lemia nežinojimas, kas gi yra tas kyšis ir kuo jis susijęs su korupcija? Pabandykime dar kartą atsakyti į šiuos klausimus.

Kodėl negalima duoti kyšio?

Teisininkas, Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės procesų vadovas Danas Bakša šiuo metu su ligonine aktyviai diegiantis inovacijas didinant veiklos skaidrumą mano, kad viena esminių problemų yra neigiamų kyšininkavimo pasekmių neįvertinimas.

„Kyšių žala dažniausiai pastebima tik tada, kai kalbama apie labai didelius pinigus. Tačiau svarbu suvokti, kad net mažiausias kyšis prisideda prie sistemos griovimo: kol egzistuos bet kokios kyšių formos, tol bus sunku suvaldyti eiles poliklinikose ar ligoninėse, tol negalėsime sukurti efektyviai veikiančios sveikatos priežiūros sistemos. Tai tarsi užburtas ratas: asmuo nenori laukti per ilgoje eilėje, todėl duoda kyšį pats šią eilę dar kartą iškraipydamas“, – aiškina D. Bakša.

„Svarbu suvokti ir tai, kad net ir vadinamosios „mažos dovanėlės“ pratina žmones ignoruoti jau stambesnės korupcijos apraiškas: duodantys kyšius kasdienėse situacijose, atitinkamai ir patys labiau toleruoja juos imančius... O tada visi stebisi, kad asmenys, kuriems pareikšti įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikaltimų, sėkmingai sudalyvauja rinkimuose ir toliau priiminėja sprendimus ne pagal visuomenės, o pagal „dovanojančių“ poreikius“, – svarsto teisininkas.

Nepagarba gydytojui

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro patarėja Vilma Srogė papildo, kad be įtakos sistemos darbui, kyšis daugeliui gydytojų (o ypač – jaunosios kartos) jau gali atrodyti nebe kaip padėkos gestas, o nepasitikėjimo išraiška.

„Duodami kyšį išreiškiate abejonę šio gydytojo intencijomis. Deja, bet ilgametė kyšių kultūra jau suformavo net ir išankstinį nusistatymą: jeigu gydytojas atrodo be nuotaikos, vangiai atsakinėjantis, pacientas iš karto ima įsivaizduoti, kad jis laukia kyšio. Tačiau, galbūt gydytojas tiesiog pavargęs? O galbūt uždavėte netikslų klausimą ir buvote ne taip suprastas?“, – apie galimus atvejus aiškina specialistė.

Vis dėlto, daugelis gydytojų yra informuoti ir apmokyti, todėl savo elgesiu turėtų stengtis nesukelti abejonių pacientams. „Pavyzdžiui, gydytojo frazė, „man už šią paslaugą niekas nemoka“ jau gali kurti įtarimą, kad jis kažko laukia, tačiau niekada neskubėkite daryti išvadų: pasidomėkite, kokias paslaugas jis jums gali suteikti ir tada apie jas dar kartą pasiteiraukite. Būkite kantrūs ir mandagūs. Jeigu įsitikinote, kad iš jūsų reikalauja kyšio, praneškite apie tai atitinkamoms institucijoms.“

Materiali padėka – irgi kyšis

O kaip elgtis situacijose, kai kyšio nėra prašoma, tačiau patys norime atsidėkoti? Deja, dėl situacijos dviprasmiškumo antikorupcinė politika lieka griežta: bet koks neoficialus materialus atsidėkojimas prieš procedūrą, paslaugą ar po jų yra kyšis.

Už tai gali būti baudžiamas tiek jį duodantis pacientas, tiek jį imantis gydytojas.

Taigi, kyšiu laikoma ir gėlių puokšė, ir alkoholinio gėrimo butelis, ir saldainių dėžutė, tortas ar šakotis: net jeigu tai įteikėte jau po paslaugos, net jeigu gydytojas – jūsų artimas pažįstamas.

Daugelis paklaus: tai kaip tada atsidėkoti gydytojui?

Tam yra sukurta įvairiausių padėkos formų: padėkas raginama išreikšti žodžiu ar raštu: atsiliepimų knygose, padėkų skiltyse internete. Padėka gali ir būti materiali – jeigu oficialiu būdu (pavyzdžiui, skirdami 2 proc. pajamų mokesčio ar pavedimu į oficialią sąskaitą) paremiate įstaigą, kurios personalui skiriate padėką. Jeigu norite į padėką įdėti dar daugiau širdies, kyšiu nebus laikomas ir jūsų ar vaiko piešinys – žinoma, jeigu nesate dailininkas ir kūrinys neturi didesnės meninės vertės.

Atsidėkoti gydytojui taip pat galite nominuodami jį ir balsuodami už jį specialiame DELFI projekte „Tautos gydytojas". Kaip tai padaryti:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)