O dar įtampa mokykloje, šeimoje, nesantaika tarp tėvų, ar dėmesio iš tėvų trūkumas. Šiuo sunkiu periodu alkoholis, narkotikai, azartiniai lošimai (lošimų aparatai), priklausomybė nuo interneto (žaidimai) dažnam jaunuoliui tampa puikiu būdu sumažinti psichologinę įtampą, psichologinį skausmą ir praleisti laiką.

Kaip to išvengti pasakoja Antakalnio poliklinikos gydytoja psichiatrė Zita Skardinskaitė, rašoma pranešime spaudai.

Kaip pastebėjus paauglio elgesio pokyčius turėtų reaguoti artimieji

Pirmieji paauglio elgesio pokyčius pastebi tėvai ir mokytojai. Tai pirmiausia pasikeitęs elgesys – padidintas irzlumas, dirglumas, ryškūs nuotaikų svyravimai ar atsiribojimas, nebendravimas, vengimas draugų ir artimųjų.

„Prie visų šių elgesio pokyčių galima pastebėti ir išvaizdos pokyčius – nuolat paraudusios akys, blyškus veidas, nuolatinis nuovargis, krentantis svoris, išorinė netvarka, apsileidimas“, – pasakoja Z. Skardinskaitė.

Gydytoja nurodo, jog pagrindinė prevencijos priemonė – meilė. „Vaikus reikia mylėti, mylėti ir rodyti meilę tokiu būdu, kad vaikas suprastų ir žinotų, jog tėvai ne priešai, o tie žmonės kurie jam pasiruošę visada padėti“, – apie tėvų svarbą jauno žmogaus gyvenime kalba specialistė.

Tinkamas bendravimas su jaunuoliu nuo pat jo vaikystės yra vienintelė galimybė apsaugoti, o jei jau yra problema, ją sėkmingai spręsti.

„Jei matome, kad bendraujant kyla sunkumui ar problemos jau įsisenėjusios kreipkitės pagalbos į specialistus – yra priklausomybės ligų centrų specialistai, vaikų ir paauglių psichologai ir psichiatrai poliklinikose, privačiai dirbantys specialistai, reabilitacinės bendruomenės, anoninminės grupės“, – nurodo Z. Skardinskaitė.

Kaip elgtis, kad jaunuolis nepradėtų vartoti svaigalų ir narkotikų

Gydytoja psichiatrė išskiria 7 svarbiausius žingsnius, kurie gali padėti tėvams užkirsti kelią paauglių žalingų įpročių formavimuisi.
Bendraukite

Daugiau bendraukite su vaiku, domėkitės jo pomėgiais, interesais, draugais, svajonėmis. Net ir esant labai užsiėmus, laiko ir dėmesio vaikui skyrimas, gerų tarpusavio santykių puoselėjimas – puiki investicija į ateitį be žalingų įpročių. Jau nuo pat vaikystės ir ankstyvos paauglystės pradėkite kalbėtis su vaiku apie tabaką, alkoholį, narkotikus. Jūsų valia spręsti – ar pristatysite šią problemą iš savo „varpinės“ kaip silpnos asmeninės moralės rezultatą ir gąsdinsite baisiais padariniais, ar pasistengsite įsijausti į jaunų žmonių kailį ir išsiaiškinti, kuo juos taip traukia narkotikai.

Pasitikėkite ir pelnykite pasitikėjimą

Gerbkite vaikų jausmus, domėkitės jų problemomis ir pomėgiais. Užuot sakę, kad tai smulkmenos, kvailystės ar nesąmonės, išklausykite, ką jie sako. Pastebėję, kad vaikui kas nors itin sekasi (pvz., darbas kompiuteriu, šokiai, konstravimas), paprašykite, kad išmokytų ir jus. Dažnai kartokite: kad ir kas atsitiktų, kad ir kaip jis pasielgtų, jūs jo neatstumsite. Visa tai padės įgyti vaikų pasitikėjimą, jie jausis drąsiai išsakydami savo problemas ir jūs laiku galėsite jiems padėti.

Nekritikuokite be reikalo

Nemoralizuokite ir negąsdinkite, o paaiškinkite vaikams, kodėl vienoks ar kitoks elgesys yra pavojingas, nepageidautinas. Kritikuokite vaiko poelgį, netinkamą elgesį, bet ne jį patį. „Tu kvailas, tinginys, nemokša“ tikrai nėra tie žodžiai, kuriais turėtumėte kreiptis į vaiką. O štai sakydami „Tu pasielgei neteisingai, netinkamai, neapgalvotai, negerai“ padėsite vaikams išsiugdyti savivertės jausmą. Nepamirškite pagirti ir apdovanoti už tinkamą elgesį.

Mokykite socialinių įgūdžių

Gebėjimas spręsti konfliktus, priimti sprendimus, mokėjimas pasakyti „Ne“, kritinis ir kūrybinis mąstymas, psichologinis atsparumas – visa tai padės vaikui išvengti daugelio problemų, o susidūrus su jomis – jas išspręsti.

Ugdykite vertybes

Vaikas turi įsisąmoninti, kokios yra jo šeimos vertybės ir elgesio lūkesčiai. Nuolat diegdami socialinius, moralinius, dvasinius (jei jums priimtina – ir religinius) principus, ilgainiui išugdysite tvirtus vaiko moralinius įsitikinimus. Juos įsisąmoninęs, jis ir pats nesunkai ras priežasčių, kodėl narkotikams reikėtų sakyti „Ne“.

Pažinkite vaiko draugus

Domėkitės, kur ir su kuo vaikas leidžia laiką, stenkitės susipažinti su jo draugais ir jų tėvais. Tačiau neperlenkite lazdos – užuot griežtai nusprendę, su kuo vaikas gali bendrauti, o su kuo ne, skirkite laiko kalbėtis apie tai, kas yra geras draugas. Žmogus, su kuriuo vienija bendros vertybės, kuris gerbia kito nuomonę ir jausmus, kuriuo galima pasitikėti, ir yra tikras draugas. Žinodami tai, vaikai supras, kad tariami „draugai“, kurstantys vartoti alkoholį ar narkotikus, apskritai nėra draugai.

Rūpinkitės vaiko laisvalaikiu

Laikas po pamokų, ypač, jei vaikas neturi kuo užsiimti, yra itin „palankus“ griebtis žalingų įpročių. Todėl rūpinkitės, kad laisvą laiką vaikas skirtų naudingai, malonumą teikiančiai veiklai, pavyzdžiui, sportui, muzikai, dailei. Tikėtina, kad nukreipdamas visą energiją mėgstamiems pomėgiams, vaikas turės mažiau paskatų domėtis žalingais įpročiais. Be to, būtinai raskite progų ir patys pabūti su vaiku – tam puikiai tinka bendros šeimos išvykos, savaitgalio pietūs ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją