Remiantis pateikiamais duomenimis, Jungtinėje Karalystėje autizmu serga daugiau nei 700 tūkst. asmenų. Lietuvoje ši statistika nefiksuojama, tačiau pedagogai pastebi, kad autizmo spektro sutrikimo turinčių vaikų vis daugėja. Daugybei šeimų ir pavienių asmenų šis sutrikimas neatsiejamas nuo gyvenimo kasdienybės, rašo „The Mirror“.

Identifikuoti sunku

Pasaulyje apie šį raidos sutrikimą kalbama nemažai, tačiau Lietuvoje – tai ganėtinai reta tema. Be to, mūsų šalyje priežiūra tokiems vaikams suteikiama menka.

Jaunesniems nei trejų metų vaikams autizmo simptomus identifikuoti ganėtinai sunku. Tiksli diagnozė paprastai nustatoma tik vaikui sulaukus penkerių. Tuomet vaiką ugdyti gali būti ypač sudėtinga. Kuo autizmas nustatomas anksčiau, tuo efektyviau galima imtis ugdymo.

Vis dėlto pasitelkę tam tikrus testus tiek tėvai, tiek medikai šio sutrikimo požymius gali aptikti ir anksčiau – kai vaikas tebėra neseniai vaikščioti pradėjęs mažylis.

Kaip teigiama leidinio „The Sun“ skelbiamoje publikacijoje, JAV Naujojo Džersio valstijos „Rutgers“ universitete sudaryta psichologinės raidos anketa („Psychological Development Questionnaire“; PDQ-1), pasak mokslininkų, net 88 proc. atvejų padeda nustatyti autizmą.

Testą atliekantys tėvai turi stebėti, ar jų vaikas tinkamai reaguoja į tam tikrus stimulus, pavyzdžiui, judesiais rodo susidomėjimą arba dėmesingumą, reaguoja į savo vardą, įsitraukia į slėpynių žaidimą, kalba vartodamas frazes ir bando užmegzti santykį su aplinkiniais.

Kuo dažniau į pateiktus klausimus atsakoma neigiamai, tuo rezultatas laikomas prastesniu.

Žemais PDQ-1 testo rezultatais įvertintiems vaikams, kaip potencialiems kandidatams į autizmu sergančiųjų gretas, vėliau atliekami išsamesni diagnozę patvirtinantys tyrimai.

Toliau pateikta keletas šio testo klausimų pavyzdžių. Primename, kad testas laikytinas tik pirmuoju žingsniu nustatant diagnozę.

  1. Mėgsta ploti rankomis ir žaisti slėpynių. (ne, taip, kartais)
  2. Bando užmegzti santykį su aplinkiniais veblendamas, gestikuliuodamas, kalbėdamas arba rodydamas įvairias mimikas. (ne, taip, kartais)
  3. Reguliariai ir tinkamose vietose pavartoja 3 arba daugiau žodžių.
  4. Kalba frazėmis (pvz., noriu sulčių, einu miegoti). (ne, taip, kartais)
  5. Juokiasi, kai juokiasi aplinkiniai. (ne, taip, kartais)

Tyrimas pirmą kartą buvo atliktas 1959-iais, su 18–36 mėnesių vaikais, neturėjusiais jokių akivaizdžių raidos sutrikimų.

„Patvirtinti ir efektyvūs tyrimo metodai, tokie kaip PDQ-1 testas, gali gerokai išplėsti autizmo spektro sutrikimų nustatymo galimybes stebint mažus vaikus, todėl tokios priemonės leidžia daug anksčiau pasirūpinti tinkama šių vaikų priežiūra“, – teigia tyrimo iniciatorius pediatrijos profesorius Walteris Zahorodny.

Jis, be kita ko, akcentavo, kad autizmo diagnozė gali būti patvirtinta tik visapusišku profesionalaus mediko atliktu įvertinimu.

„Efektyvi patikra gali būti laikoma tik pirmuoju žingsniu diagnozuojant sutrikimą“, – konstatavo profesorius ir pridūrė, kad paprastai taikomų ir patikimus rezultatus užtikrinančių patikrų gali būti imamasi tik norint paankstinti autizmo diagnozavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)