Antakalnio poliklinikoje veikia ne tik įprastas Psichikos sveikatos centras, tačiau siūlomos ir jaunimui pritaikytos konsultacijos, nemokama anoninimė psichologo pagalba, nuotolinės paslaugos bei grupinės veiklos, kurios padėjo šimtams vilniečių, rašoma pranešime spaudai.

Anonimiškumas – padrąsinimas kreiptis reikiamos pagalbos

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis vienas iš keturių žmonių per gyvenimą nors kartą patiria psichikos sveikatos sutrikimo epizodą. Depresija, savižudybės – dažnai linksniuojami žodžiai, kalbant apie mūsų šalies problemas. Ne paslaptis, kad emocinės, dvasinės sveikatos problemos itin opios mūsų visuomenėje, tačiau nemaža dalis žmonių bijo ar delsia kreiptis pagalbos.

Antakalnio poliklinika kartu su Vilniaus miesto savivaldybe siūlo vieną galimų šios problemos sprendimų – nemokamas anonimines psichologo konsultacijas, kurių metu žmonės gali spręsti emocines problemas neatskleidę tapatybės. Darbo dienomis poliklinikoje budi psichologas, teikiantis pagalbą vilniečiams. Psichologai vien per šį pusmetį suteikė beveik pusantro šimto konsultacijų vilniečiams, patyrusiems gyvenimo krizes, turintiems minčių apie savižudybę ar patyrusiems artimojo netektį. Poliklinikos Jaunimo sveikatos centras siūlo nemokamas anonimines konsultacijas 14-29 metų jaunimui. Daugiau informacijos: kuriuo metu teikiamos budinčio psichologo paslaugos, anoniminių konsultacijų teikimo tavrką ir kt. Patalpinta poliklinikos internetiniame puslapyje.

Psichikos sveikata rūpintis galima ir neišėjus iš namų

Šiuolaikinis žmogus neatskiriamas nuo technologijų, vis daugiau paslaugų pasiekiama elektroninėje erdvėje. Antakalnio poliklinika, perėmusi kolegų iš Norvegijos patirtį, sukūrė nemokamą internetinę platformą, kurioje anonimiškai ir nemokamai galima gerinti savo psichikos sveikatą. Pagalbos sau programa „Geros nuotaikos link“ skirta tiems, kurie nori save pažinti, siekia išmokti valdyti stresą ir nuotaikas, sustiprinti pasitikėjimą savimi. Ši programa, sukurta psichikos sveikatos profesionalų, gali padėti žmonėms, kurie turi depresiškumo ir nerimo požymių. Programoje naudojami vaizdo ir garso įrašai, užduotys, kurie paįvairina kognityvine elgesio terapija paremtą informaciją. Nuoradą į programą galite rasti puslapyje www.antakpol.lt ir www.sveikatostinklas.lt. Poliklinikos psichologai taip pat konsultuoja elektroniniu paštu – į jaunimui@antakpol.lt atsiųstus klausimus atsako vos per keletą dienų.

Jaunimas nepraleidžia progos save pažinti grupinėse veiklose

Antakalnio poliklinikos Jaunimo sveikatos centro organizuojamos psichologinės grupės užsipildo per keletą dienų. Tai parodo, jog jaunimas linkęs save analizuoti, pažinti ir rūpintis emocine sveikata. Centre jau vyko dailės terapijos principais paremta savęs pažinimo grupė, šiuo metu veiklą tęsia merginoms skirta kūno vaizdo grupės „Namo kūnas – mano namai“, kurioje vien šį pusmetį dalyvavo 40 vilniečių. Rudenį startuos nauja grupė skirta jaunimui, turinčiam lėtinių somatinių susirgimų „Diagnozė yra, o kas toliau?“, kurios dalyviai mokysis suprasti savo išgyvenimus bei gyventi su liga.

Dėmesys darbuotojams – investicija į kokybiškesnes paslaugas

Dideli krūviai, įtemptas ir streso pilna dienotvarkė – sveikatos specialistų kasdienybė. Vilniaus Antakalnio poliklinika stengiasi rūpintis ne tik pacientų psichikos sveikata, dėmesį skiria ir savo personalui. Poliklinikos psichologų organizuotuose mokymuose apie streso valdymą ir perdegimą, konfliktų su pacientais ir kolegomis valdymą dalyvavo virš šimto įstaigos darbuotojų. Mokymų dalyviai šią patirtį vertina, kaip itin naudingą kasdieniniame darbe ir neabejoja, jog tai gerins bendravimą su pacientais bei paslaugų kokybę.

Anoniminę nemokamą pagalbą teikiančio psichologo budėjimo laikai

Antakalnio poliklinikoje pagalbos galite kreiptis be išankstinės registracijos, tačiau, norėdami užtikrinti, kad pagalba būtų suteikta laiku, rekomenduojame prieš vizitą susisiekti telefonu 8 674 90078. Psichologai jūsų lauks 104 kabinete (Antakalnio g. 59).

Pirmadieniais 14:00 - 18:00
Antradieniais 08:00 - 12:00
Trečiadieniais 14:00 - 18:00
Ketvirtadieniais 14:00 - 18:00
Penktadieniais 08:00 - 12:00

Jei turite klausimų, kreipkitės telefonu 8 674 90078 (aukščiau nurodytu laiku). Jei iškart neatsiliepsime, būtinai perskambinsime.

Daugiau apie Antakalnio poliklinikos veiklas, skirtas psichikos sveikatai galite sužinoti internetinėje svetainėje bei Facebook paskyroje.

Tekstą parengė Neringa Čėnaitė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją