Su tokiu klausimu į DELFI kreipėsi net miesto nenorėjusi įvardyti Dalia.

Moteris jaučiasi aklikelyje ir nežino, kaip elgtis, tad prašė patarimo: „Ir draugų nesinori prarasti, ir nebeišeina normaliai bendrauti“.

Dalios žodžiais, iš pradžių ji jautėsi kalta dėl kvailos situacijos: „Gal pati suteikiau dingstį į mane žiūrėti ne tik kaip į draugę, gal per atvirai demonstravau dėmesį“. Draugės vyras juokais jai visada asistavo. Tačiau dabar, Dalios nuomone, peržengė visas ribas.

Nesugeba apsimesti, kad viskas gerai

„Draugei sakyti, kas atsitiko, nenoriu. Tačiau taip pat nesugebu apsimesti, kad viskas gerai. Tarp mūsų tarsi nematoma siena stojo“, – apmaudu trisdešimtmetei. Švaistytis draugyste jai nesinori, tačiau ir pridėti privalumų ne. „Toks pasiūlymas man buvo didžiausias pažeminimas, draugystės supurvinimas. O gal pati buvau naivi galvodama, kad vyras ir moteris gali būti tik draugai?“ – klausė Dalia.

Mykolo Romerio universiteto profesoriui Gediminui Navaičiui dėl to abejonių nekyla. „Vakarų kultūroje vyro ir moters draugystė galima ir priimama visiškai natūraliai. Kas kita, jei draugišku skirtingų lyčių žmonių bendravimo suabejoja musulmoniškų ar kitų kultūrų žmonės, labai aiškiai nubrėžiantys moters ir vyro bendravimo ribas“, – komentavo psichoterapeutas.

Tačiau už žodžių „draugystės su privalumais“, profesorius mato ne itin mėgstmą, neigiamo atspalvio turintį žodį „meilužiai“.

„Pasakyti, kad šita moteris yra mano meilužė ar šitas vyras yra mano meilužis, tarsi negražu. Tačiau dėl žodžio „draugai“ taip pat matyčiau ir tam tikrą kalbos nuskurdinimą. Dabar kone visi santykiai įvardijami kaip draugystė. Net jei žmonės kelerius metus gyvena kartu, neretai patys prisistato ir būna vadinami draugais, nors akivaizdu, kad žodis „draugauja“ jų santykių esmės neatskleidžia“, - sakė prof. G. Navaitis.

Draugų su privalumais sąvoka psichoterapeutui signalizuoja gilesnę problemą: „Ar galima draugauti ir vienas kitam teikti seksualines paslaugas? Jeigu pabrėžtinai nenorime savo santykio su žmogumi įvardyti kitaip nei draugystė, seksualinius santykius neišvengiamai turime vadinti paslauga. Tai iš esmės neprieštarautų draugo sąvokai, nes draugams mes teikiame įvairių paslaugų: padedame, paskoliname ir pan. Bet kai intymumas nuvertinamas iki paslaugos, jis praranda dalį savo žavesio“.

Šalutinis poveikis – sudaužyta širdis

Kaip DELFI pasakojo nenorėjęs savo vardo viešinti vilnietis, šalia rimtų draugysčių jis paprastai turi ir draugių su privalumais.

„Toks intymaus bendravimo būdas man priimtinas, nes be šalutinių pasekmių. Tokių, kaip, pvz., sudaužyta širdis. Tik svarbu, kad tokie santykiai būtų sąžiningi, atviri, be jokių romantiškų atspalvių ir abiems pusėms teiktų seksualinį pasitenkinimą“, – kalbėjo šeimos neskubantis kurti tarnautojas.

Realybėje jam ne visada to pasiseka pasiekti, mat partnerių lūkesčiai ar draugystės su privalumais suvokimas skiriasi.

Kaip mano tokio bendravimo atsisakiusi DELFI pašnekovė Rimgailė, kuri šiuo metu gyvena ir dirba Norvegijoje, galiausiai tai baigiasi vieno iš poros įskaudinimu.

Nerašyta taisyklė – jei norai nesutampa, santykiai nutraukiami

„Nusprendusiems, kad tikrai nori tokių santykių, aš visų pirma patarčiau labai atsakingai pasirinkti partnerį. Griežtai susitarti dėl taisyklių ir abiem jų laikytis. Pajutus, kad pradedi įsimylėti ar keičiasi partnerio santykis, iškart nutraukti ryšius arba keisti susitarimą“, – patarė ji.

Dalios atveju pašnekovė padėties nedramatizuotų: „Jis tik pasiūlė. Galima viską nuleisti juokais“.

Nerašyta draugų su privalumais taisyklė – nieko nereikalauti iš partnerio, tuo pačiu žinoti, jog ir tu neprivalai vykdyti jo reikalavimų. Jeigu norai nesutampa, santykiai nutraukiami.

Šiuo metu turite draugų „su privalumais“, o gal atvirkščiai, nuo tokių santykių pabėgote? Kviečiame atsiverti ir papasakoti tiems, kurie nedrįsta apie tai prabilti, el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)