„Esu 47 metų vyriškis ir jau kurį laiką jaučiu, kaip mano lytinis potraukis yra sumažėjęs. Gyventi pilnavertišką gyvenimą norisi ir mano amžiuje, tad, prašau, patarkite kaip“, - rašė jis. 

Skaitytojui atsako psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas bei psichoterapeutas Olegas Lapinas.

Priežastys gali būti tiek psichologinės, tiek fiziologinės

Psichoterapeuto, seksologo Viktoro Šapurovo teigimu, lytinio potraukio praradimas pasitaiko abejoms lytims. Vyrams tai esą retesnė problema, nors pastarųjų metų tendencija rodo šio sutrikimo dažnėjimą stipriajai lyčiai. Vyrams tai atsitinka rečiau, nes jų lytinis potraukis turi konkretų fiziologinį pagrindą. Seksologas pabrėžė, kad to sumenkimą gali pirmiausiai lemti fiziologiniai faktoriai.

Viktoras Šapurovas
„Susidūrus su lytinio potraukio sumažėjimu reikia pirmiausia įjungti savo pastabumą. Paprastai, sergant sunkiomis vidaus ir neurologinėmis ligomis, potraukis mažėja iš lėto, per keletą metų. Yra daug ligų, kuomet gali blogėti erekcija ir mažėti lytinis potraukis: cukraligė, padidintas kraujospūdis, priklausomybė nuo alkoholio, kitų narkotinių medžiagų ir taip toliau. Staiga gali sutrikti erekcija ir lytinis potraukis po sunkios stuburo traumos, smegenų insulto. Priešinės liaukos (prostatos) ligos tiesioginės fizinės įtakos erekcijai ir lytiniam potraukiui neturi, bet galiausiai taip paveikia daugelį sergančiųjų, bet daugiau per psichologinius mechanizmus, kenčiant nuo skausmo ramybėje ir lytinio akto metu“, - pasakojo jis.

V. Šapurovas akcentavo, kad lytinis potraukis gali mažėti ir tada, jei partnerė prarado patrauklumą vyro akyse, jei moteris jį įžeidinėja, kitaip netinkamai elgiasi su juo akto metu ir kasdienybėje, vengia sekso su juo, nepatiria su juo orgazmo.

Lytinis potraukis gali sumažėti ir dėl pakartotinių nesėkmingų bandymų mylėtis (erekcijos sutrikimo, ankstyvos ejakuliacijos, negalėjimo pasiekti orgazmo - vyrams tai retas sutrikimas, bet pasitaiko). Tačiau kartais priežastis – psichologinė.

„Lytinis potraukis gali mažėti dėl psichologinių problemų, sukeltų netinkamo auklėjimo; taip pat sergant psichine liga - šizofrenija, sunkia depresija. Artėjant ir jau sulaukus 50 metų daliai vyrų (ypač, jei yra daugiau vienerių metų sekso pertrauka) mažėja lytinis potraukis, išvešėja prostata, sunkėja šlapinimasis. Tačiau yra vyrų, kuriems potraukis ir erekcija išlieka iki mirties vėlyvame amžiuje“, - pažymėjo V. Šapurovas.

Seksologo teigimu, prieš ieškant priemonių reikia pabandyti įvertinti galimas priežastis.

„Be specialisto tai gali būti neįmanoma. Gali prireikti urologo, vidaus gydytojo, neurologo ir psichoterapeuto konsultacija. Susiorientuoti padės ir tai, ar potraukis dingo tik vienos moters atžvilgiu“, - reziumavo jis.

Sugrąžinti potraukį gali sveikas gyvenimo būdas

Tuo metu psichoterapeutas Olegas Lapinas siūlo per daug nesijaudinti. Jo teigimu, sulaukus brandaus amžiaus, sumažėjęs lytinis potraukis yra natūralus organizmo senėjimo požymis.

Olegas Lapinas
„Skaitytojo aprašyta situacija neturėtų būti vertinama kaip sutrikimas, kurį reikėtų gydyti. Jei vyriškis turi partnerę, juos sieja brandūs santykiai, jie tiesiog rečiau mylėsis. Jei pora brandžiais santykiais pasigirti negali, tikėtina, kad jis ims eiti „į kairę“. Tačiau su nauja moterimi jam viską reikės pereiti iš naujo ir nėra garantijos, kad vyresniame amžiuje tas naujumas duos seksualinės naudos. Santykiai, kuriuose mažėja lytinis potraukis, yra normalūs santykiai“, - ramina jis.

Psichoterapeutas juokiasi, kad sunku atsakyti, kaip silpstantį potraukį reikėtų atnaujinti.

„Tai tas pats, jei manęs paklaustų – kaip, būnant 60-ies, susigrąžinti slenkančius plaukus. Lytinis potraukis gali nuslūgti, gali ir suaktyvėti. Pavyzdžiui, jį „prikviesti“ gali tai, jei vyriškis laikysis sveikos gyvensenos pagrindų, nebus depresijos, kasdienio nuovargio. Padeda ir tai, jei su partnere jį sies nuoširdūs santykiai. Tačiau reikia susitaikyti ir nebekelti sau tokių reikalavimų, kurie atrodė lengvai įveikiami 20-ies metų“, - pataria O. Lapinas.

Maksimalus vyrų lytinis potraukis yra laikomas tarp 16 ir 26 metų – šis laikotarpis vadinamas hiperseksualumu (arba erotomanija).

„Gamta numatė, kad šiame amžiuje jaunuoliai dažniausiai susiranda paneles. Vėliau, jau auginant vaikus, gamta nesirūpino, kad vyras vis dar būtų pasiruošęs tęsti giminę, nes su amžiumi daugėja mutacijų, ligų. Gamta taip jau surėdė, kad vyrų testosterono kiekis nuo 38-40 m. dėsningai mažėja ir sulaukus 50 m. šis lygis būna jau 15 proc. mažesnis nei, pavyzdžiui, vyrui atšventus trisdešimtmetį. Tai nereiškia, kad vyresniems vyrams lytinis gyvenimas dingsta – jis tiesiog tampa retesnis, o susijaudinimui ima reikėti papildomo stimulo. Tuo stimulu dažniausiai tampa jo moteris. Jei dvidešimtmetis susijaudindavo vien nuo minties apie moterį, tai dar po dvidešimties metų vyrui susijaudinti prireiks glamonių“, - pažymėjo specialistas.

Tuo metu moterų lytinis potraukis iš pradžių didėja – 40-50 m. būna pats sustiprėjimas, kai moteris pagal potraukio stiprumą esą primena juonuolę. Atėjus menopauzei – sulaukus 50-ies ir vėliau – potraukis mažėja.

„Tačiau čia daug kas priklauso nuo jos partnerio – jei lytiniai santykiai turimi reguliariai, potraukį galima ištęsti ilgėliau. Jei mylimasi rečiau, partneris pasyvus, tada ir potraukis lėtai nublanksta“, - pabrėžė O. Lapinas.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)