D. Razmuvienės teigimu, šis gripo sezonas yra išskirtinis tik tuo, kad prasidėjo anksčiau. Tačiau, prieš COVID-19 pandemiją, yra buvę metų, kai gripo sezonas prasidėdavo taip pat anksti kaip ir šiais metais.

Kaip teigė NVSC specialistė, daugiausia tyrimų mėginių randamas A tipo gripo virusas: „Būtent tas virusas, kurio antigenas yra šių metų vakcinoje.“

NVSC pirmadienį paskelbė, kad gruodžio 12–18 d. bendras sergamumo gripu rodiklis siekė 1843,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, kai gruodžio 5–11 d. – 1577,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Anot D. Razmuvienės, įprastai gripo sezono metu sergamumo skaičiai kyla 3–4 savaites, tada stabilizuojasi ir išlieka panašūs dar 3 savaites.

NVSC duomenimis, gruodžio 12–18 d. į šalies ligonines dėl gripo buvo paguldyti 156 žmonės, iš kurių trečdalis priklausė 0–17 m. amžiaus grupei. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi 6 asmenys, iš kurių 5 priklausė 2–17 m. amžiaus grupei. Hospitalizuota ir viena nėščioji.

Taip pat praėjusią savaitę Lietuvoje buvo užregistruoti ir pirmieji du mirties nuo gripo atvejai. Anot D. Razmuvienės, tai buvo vyresnio amžiaus žmonės, sirgę lėtinėmis ligomis. Vienas iš mirusiųjų buvo paskiepytas nuo gripo.

Karščiavimas

Praėjusią savaitę mažiausias sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga rodiklis išliko Utenos apskrityje, didžiausias – Kauno apskrityje. Epideminis sergamumo lygis pasiektas jau 32-ose savivaldybėse.

Tačiau, D. Razmuvienės teigimu, nei viena savivaldybė dar neturi pagrindo skelbti epidemiją: „Grėsmės, kad būtų galima skelbti epidemiją, šiuo metu nei viena savivaldybė nemato.“

Valstybės biudžeto lėšomis iki gruodžio 1 dienos buvo paskiepyta 84 proc. žmonių, kuriems vakcina nuo gripo priklauso dėl vyresnio amžiaus ar lėtinių ligų.

Nors apsaugos priemonės, tokios kaip apsauginės veido kaukės, gripo sezono metu nėra privalomos, NVSC specialistė ragina prieš išeinant iš namų įsivertinti situaciją ir atitinkamai saugotis.

„Jei norime sutikti šventes gausesniame rate, vis dėlto, reikėtų nepamiršti, kad apsauginės priemonės yra lygiaverčios kaip ir COVID pandemijos metu“, – akcentavo D. Razmuvienė.

NVSC pirmadienį informavo, kad Lietuvoje praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis dar padidėjo.

Pastebima, kad susirgimų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 ligos atvejų registruota mažiau.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją