Nors portalo „Delfi“ pakalbinti LOR gydytojai teigia pacientų antplūdžio nepastebėję, vaistinių duomenys rodo, kad peršalimo ligų simptomams gydyti skirti preparatai graibstomi nuo lentynų. Kai kurių vaistų pardavimai gruodį išaugo net 75 procentus, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Vaistininkai pastebi, kad labai daug peršalusių žmonių, tarp jų – ir su balso stygų uždegimu. Nereceptinių vaistų gerklės skausmui gydyti per gruodį įsigyta 75 proc. daugiau nei praėjusių metų gruodį“, – pastebėjo vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos turinio vadovė Laura Čiginskaitė.

Vaistinėje

Jai antrino ir „Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė: „Tikrai dabar yra peršalimo banga, ypač po Naujų metų, po švenčių, kai žmonės norėjo gražiai atrodyti ir galbūt kartais pasirinkdavo aprangą, neatsižvelgdami į temperatūrą lauke.

Dabar labai svyruoja temperatūra – ji tai teigiama, tai neigiama – tokios sąlygos palankios peršalti, sunku pasirinkti tinkamą aprangą.

Dar viena dažna peršalimo priežastis – šlapios kojos, o balų už lango taip pat netrūksta. Nereikėtų pamiršti ir to, kad po švenčių gali būti šiek tiek susilpnėjęs imunitetas – mažiau miegojome, mažiau ilsėjomės, prieš šventes – stresas, rūpesčiai, pasiruošimas, daugiau darbo, nes planavome viską pabaigti iki švenčių, visa tai ir turi įtakos sumažėjusiam organizmo atsparumui“.

Kad peršalimo ligų simptomams malšinti skirti preparatai tiesiog graibstomi, portalui „Delfi“ patvirtino ir „Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė.

Žiedūnė Juškytė

„Pastarąjį mėnesį, palyginti su 2020 metų gruodžio-sausio mėnesiais, „Camelia“ vaistinių tinkle pacientai daugiau nei 30 proc. įsigyja pastilių ir purškalų nuo gerklės skausmo. Lyginant tuos pačius laikotarpius, sudėtinių preparatų peršalimo simptomams malšinti poreikis išaugo apie 50 proc. Sirupų nuo kosulio įsigyjama kone 1,75 karto daugiau nei pernai. Vaistų nuo skausmo, karščiavimo ir uždegimo poreikis buvo didelis ir pernai, tačiau šiemet fiksuojame apie 25 proc. padidėjusį poreikį šiems preparatams“, – vardijo Ž. Juškytė.

„Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas mato galimą priežastį, kodėl sergamumas peršalimo ligomis taip smarkiai šoktelėjo. Jis priminė, kad pernai tokiu pat metu šalyje buvo karantinas, žmonių judėjimas buvo smarkiai apribotas, taip pat ir tarpusavio kontaktai, tad sergamumas virusinėmis infekcijomis buvo mažesnis.

„Šiemet Lietuvos gyventojų judėjimas kur kas didesnis, vyksta susitikimai, renginiai, šventės, tad taip sudarome galimybes virusams plisti ir jais užsikrėsti. Dauguma esame pasiskiepiję nuo COVID-19, tačiau tai specifinė apsauga prieš konkrečią, naują, pavojingą ligą. Skiepai neretam sukuria apgaulingą saugumo jausmą – nuo visų virusų netapsime atsparūs, jei užsikrėsime, pasireikš simptomai ir teks pailsėti“, – sako vaistininkas.

Rimvydas Blynas

R. Blynas taip pat pastebėjo, kad ne visi gyventojai sąžiningai nešioja kaukes, kurios užkerta kelią ne tik COVID-19, bet ir kitų virusų plitimui, o jei ir nešioja, nepakankamai dažnai jas keičia, retai dezinfekuoja rankas ir pan. Permainingi orai taip pat prisideda prie virusų plitimo, susirgimo peršalimo ligomis.

Vaistininkė J. Deksnienė primena, kad pagrindinis peršalimo simptomas – sausas kosulys, gerklės skausmas, sloga, bendras silpnumas, galvos skausmas, kartais – ir temperatūra, tačiau ji nebūna labai aukšta. Aukšta temperatūra dažniau įspėja apie gripą ar koronavirusą.

Vaistinėje

„Nors ir žinote, kad jums peršalimas, verčiau likite namuose ir kiek galima venkite kontaktų. Dabar plintant įvairioms koronaviruso atmainoms dažnai vien iš jaučiamų simptomų gali būti sunku nustatyti ligą, todėl net jeigu jaučiate tipinius peršalimo simptomus, rekomenduoju praėjus kelioms dienoms atlikti PGR tyrimą ir pasitikrinti. Jeigu kyla temperatūra ir ūmėja kosulys, ypač svarbu neatidėlioti tyrimo.

Peršalus svarbu ilsėtis, gerti daug šiltų skysčių. Įjunkite organizmo tausojimo režimą, atidėkite darbus, pagulėkite. Papildomai rekomenduoju vartoti vitaminą C ir D. Peršalimas gydomas simptomiškai – jeigu sloga, tuomet vartokite vaistus nuo slogos. Taip pat naudinga drėkinti orą namuose“, – patarė vaistininkė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus LOR gydytoja Jolita Stankūnienė taip pat siūlė pajutus pirmuosius peršalimo simptomus pirmiausia būti sąmoningiems ir likti namie, atlikti covid testą bei izoliuotis iki rezultatų gavimo.

Jolita Stankūnienė

„Gydymui reikėtų rinktis šiltus skysčius, vitaminus C ir D. Karščiuojant, varginant galvos ar raumenų skausmams, tinka paracetamolis ar ibuprofenas.

Gerklės skausmui malšinti tinka įvairūs purškalai ar pastilės, pasižymintys antiseptinėmis, priešvirusinėmis, priešuždegiminėmis savybėmis.

Nosies užgulimui mažinti galima vartoti vietinio poveikio dekongestantų. Tik nepamiršti, kad tokiais gydymo metodais negalima piktnaudžiauti ilgiau nei savaitę“, – įspėjo gydytoja L. Stankūnienė, priminusi, kad virusinės infekcijos antibiotikais negydomos ir paskatinusi savarankiškai jų nevartoti.

Anot gydytojos, peršalimo simptomai turėtų praeiti per 7–10 dienų. Negerėjant būklei, reikėtų kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)