Visos trys ligos pasireiškia panašiais simptomais, tad atskirti, kuri tiksliai atėmė jėgas, gali būti tikrai sudėtinga.

Išplitus omikron atmainai, COVID-19 atvejų skaičiai auga, tačiau, panašu, į ligonines daugiau žmonių, laimei, nepatenka. Pasiskiepijusiems duomenys žada gana lengvą ligos eigą, CNN sako epidemiologas ir buvęs Detroito sveikatos departamento vykdomasis vadovas, mokslų daktaras Abdulis El-Sayedas.

„Labai svarbu prisiminti, kad vakcina imuninę sistemą instruktuoja pasitempti, būti akylesne. Taigi, su kiekviena skiepų doze jos gebėjimai identifikuoti, nusitaikyti ir sunaikinti virusus vis geresni. Natūralu, kad ligos atveju pajusite lengvesnius simptomus – žinoma, jeigu esate pasiskiepijęs“, – aiškina A. El-Sayedas.

Nepaisant to, tai tikrai nereiškia, kad į infekciją reikėtų žiūrėti pro pirštus, pridūrė ekspertas, ypač, kai kalbame apie sveikatos priežiūros sistemų perkaitimą.

„Vien todėl, kad pasiskiepijus sunkiai susirgti rizikuojama mažiau, nereiškia, kad visuomenės lygmeniu omikron nekelia realios grėsmės. Net ir pakankamai maža gana didelio skaičiaus dalis vis tiek gali būti per didelis skaičius“, – sako jis.

Dauguma COVID-19 infekcijų gali atrodyti kaip peršalimas ar gripas. Geriausias būdas sužinoti iš tikrųjų – atlikti testą, sako Vaikų ligoninės gydytoja, mokslų daktarė Sarah Ash Combs.

„Geriausias būdas atskirti, kas yra kas, yra atlikti testą. Realybė tokia, kad ir į menkiausią peršalimą reaguoti vertėtų kaip į potencialių COVID-19“, – teigia S. Ash Combs.

Į kokius simptomus atkreipti dėmesį?

A.El-Sayedas sako, kad pirmieji peršalimo, gripo ir COVID-19 simptomai labai panašūs.

Tiek COVID-19, tiek gripas dažnai pasireiškia tokiais simptomais kaip karščiavimas, nuovargis, raumenų skausmas, gerklės perštėjimas, dusulys, vėmimas ar viduriavimas, teigia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

COVID-19 infekcija išsiskiria galvos skausmu ir sausu kosuliu. Uoslės ir skonio praradimas, kas iš pradžių buvo išskirtinis COVID-19 bruožas, ir toliau minimi tarp galimų simptomų, tačiau, susirgus naujomis atmainomis, jų pasitaiko žymiai rečiau.

„Tie, kurie jaučia smarkų krūtinės skausmą ir vargina sausas kosulys, kuris darosi vis labiau alinantis, turėtų kreiptis pagalbos į medikus“, – perspėja gydytojas.

Svarbiausias veiksnys, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį, yra galimas kontaktas su virusu.

„Jei jaučiate vieną iš šių simptomų, vertėtų užduoti svarbų klausimą: galbūt kas nors, su kuo turėjau kontaktą, serga COVID? Taip pat pravartu izoliuotis ir atlikti greitąjį testą“, – pataria ekspertas.

Net jeigu simptomų kol kas ir nejaučiate, tačiau turėjote kontaktą su sergančiu asmeniu, pravartu elgtis atsargiai.

„Manau, kad teisingiausia įtarti, jog tai gali būti COVID, ypač turint omenyje faktą, kad omikron atmaina plinta sparčiai kaip miškų gaisrai“, – konstatuoja A.El-Sayedas.

Kada atlikti testą dėl COVID-19?

Visada pravartu pasitikrinti net menkiausius įtarimus dėl COVID-19 ir atlikti testą, tačiau ekspertai akcentuoja, jog labai svarbu tai, kada jis daromas.

Jeigu jaučiate simptomus, pats metas testui, sako A.El-Sayedas.

Tiems, kurie turėjo kontaktą su sergančiuoju, tačiau simptomų nejaučia, gali būti per anksti atlikti testą, nes virusas gali būti nespėjęs pakankamai įsitvirtinti, kad jau būtų užfiksuotas greitojo testo. Tokiais atvejais pravartu palaukti penkias dienas po kontakto, o tada pasitikrinti. Ir, žinoma, izoliuotis.

„Vien tai, kad jūsų koronaviruso testas neigiamas, dar nereiškia, kad nesergate COVID. Geriausias variantas atlikti testą, o tada jį pakartoti po dvylikos valandų ar paros. Jeigu abu testai neigiami, didesnė tikimybė, kad nesergate“, – aiškina A.El-Sayedas.

Ar tai būtų COVID, ar paprastas peršalimas, ekspertai rekomenduoja izoliuotis, nes tai geriausia praktika kovojant su bet kokia virusine liga. Koronaviruso realybėje tai tapo dar svarbiau.

Ką daryti, jeigu vaikas pradeda šniurkščioti?

Galvojant apie žiemos atostogų pabaigą ir grįžimą į ugdymo įstaigas po jų, anot S. Ash Combs, Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje žmonės turėtų peršalimo ar gripo simptomus vertinti taip pat rimtai kaip ir COVID-19.

Kai tėvai į ligoninės priimamąjį atveža šniurkščiojantį vaiką, kuriam skauda gerklę, ir klausia, kas jam gali būti, medikė atsako, kad, neatlikus testo, atsakyti į šį klausimą neįmanoma.

Vaikai omikron atmainos koronavirusu serga kaip ir suaugusieji – simptomų daugiau, jie įprastai lengvesni, primena peršalimą.

Puiki prevencijos priemonė – skiepai nuo gripo. Vaikai iki penkerių metų vis dar laukia, kada JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtins vakciną nuo COVID-19, tačiau vyresnius galima drąsiai skiepyti ir taip mažinti šios pavojingos ligos plitimą.

Vaikams sugrįžus į ugdymo įstaigas, testavimas atliks itin svarbų vaidmenį užkertant kelią galimiems protrūkiams.

„Jeigu norite elgtis atsakingai ir nenorite, kad jūsų vaikas prisidėtų prie viruso platinimo, geriausias dalykas yra atlikti testą“, – konstatuoja S. Ash Combs.

Gera žinia ta, kad jau žinoma, kaip tvarkytis su infekcija atnaujinus ugdymą. Kol neaišku, ar vaikas turėjo kontaktą su virusu arba kol laukiama testo rezultatų, ligos plitimą padeda suvaldyti tokios priemonės kaip apsauginės veido kaukės, rankų ir paviršių dezinfekavimas, saugaus atstumo laikymasis, susibūrimų vengimas.

S. Ash Combs perspėja, kad, bėgant laikui, šis patarimas gali keistis: „Situacija labai nestabili. Sužinome vis naujų dalykų. Juk su omikron atmaina susidūrėme vos prieš mėnesį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)