Vos atšilus orui daugelis atsipalaiduoja ir skuba nusimesti šiltus drabužius. „Eurovaistinės“ vaistininkai pataria neskubėti, net dirbant lauke sušilus nenusirengti viršutinio drabužio, nes per daug apsinuoginus padidėja tikimybė peršalti.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad po šiltesnių savaitgalių vaistinėse daugiau žmonių teiraujasi apie peršalimą. Anot jos, pagrindiniai peršalimo simptomai yra sloga, gerklės ir galvos skausmas, šiek tiek pakilusi temperatūra – iki 37,5.

Jovita Juodsnukytė

Tiesa, vaistininkė įspėja, kad šiandien šiuos simptomus nesunku supainioti ir su COVID-19 infekcija, todėl, anot jos, reikėtų pagalvoti, ar galimai turėjote kontaktą su COVID-19 sergančiu asmeniu, ar buvote kokioje nors viešoje vietoje, kur buvo labai daug žmonių.

„Pasvarstykite, ar tikrai tik peršalote, ar galimai susirgote COVID-19. Tą padaryti labai sunku, kadangi koronaviruso simptomai yra įvairiausi ir liga gali prasidėti labai lengvais simptomais, tokiais kaip ir peršalimo. Visuomet abejojant siūlau pasidaryti testą, jį galite įsigyti vaistinėje ir jis parodo, ar jūs turite virusą ar ne“, – sako vaistininkė. Anot jos, testą galima atlikti pajutus pirmuosius simptomus.

Abejojantiems, ar tai peršalimas, ar koronavirusas vaistininkė rekomenduoja kartu su visa šeima likti namuose kol sulauksite testo rezultatų. Jeigu testas bus neigiamas, tai jums tikėtina ir bus peršalimas.

Vaistininkė sako, kad šiltomis dienomis didžiausia klaida per mažai apsirengti ir per daug atsipalaiduoti. J. Juodsnukytė pataria įvertinti, kuo užsiimsite lauke ir neskubėti traukti lengvesnių rūbų, tačiau jeigu planuojate dirbti lauke, jau iškart rinkdamiesi aprangą apie tai pagalvokite, kad sušilus nereikėtų nusirengti, taip rizikuojate būti perpūsti vėjo.

Taip pat net ir atšilus orams vaistininkė rekomenduoja rūpintis savo imunine sistema – mums daugeliui šiuo metu trūksta vitamino C, žuvų taukų, cinko ir seleno. Svarbu nepamiršti pasirūpinti ir visaverte mityba, užsiimti aktyvia fizine veikla.

Susirgus peršalimu vaistininkas Mindaugas Rutalė sako, visų pirma klientams „išrašantis“ poilsio.

„Svarbu išprakaituoti temperatūrą, būtų idealu, kad galėtume „išsirašyti“ sau poilsio, vartoti daugiau skysčių, valgyti citrusinių vaisių ir tiesiog leisti laiką namuose“, – pataria vaistininkas.

Vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad šių metų balandžio mėnesį lyginant su tokiu pačiu laiku pernai, susidomėjimas vaistais peršalimui gydyti išaugo 31 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)