Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone.

Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Jei dar nesiskiepijote, tai padaryti medikai rekomenduoja iki pat gripo sezono pabaigos (gali trukti ir iki gegužės mėnesio), tik reikia turėti omenyje, kad dvi savaites nuo skiepijimosi pradžios dar būsite pažeidžiamas virusui – imunitetas užkratui susiformuos tik po kurio laiko. Labai svarbu skiepytis nesergant.

Visgi, gripo virusas gali užklupti bet kada ir bet kur. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena kitas veiksmingas priemones, kurios gali padėti išvengti ligos patalo:

  • dažnai plauti rankas;
  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
  • vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
  • dažniau būti gryname ore;
  • neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
  • gerai vėdinti patalpas.
Rankų plovimas

Kaip užsikrečiama gripu?

Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus, primena ULAC. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 val.(vidutiniškai 48 val.).

Kokie yra gripo simptomai?

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Koks gydymas?

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą, gerti daug skysčių, likti namuose; kosint ir čiaudint prisidengti burną.

Šiemet Lietuvoje cirkuliuoja A tipo gripo virusas, kuris yra agresyvesnis komplikacijomis, todėl susirgus labai svarbus „lovos režimas“.

„Mūsų šalies gyventojams dar būdinga susirgus, truputį karščiuojant eiti į darbą, mokyklą. Jei kelias dienas praleisite namuose, nei darbai sugrius, nei pasaulis sustos, – anksčiau laidoje DELFI Diena pasakojo Kauno klinikų šeimos gydytoja Jolanta Sauserienė.

– Ateidami į kolektyvą sergantys, mes tik padarome meškos paslaugą ir skleidžiame virusą, tai yra didžiausia grėsmė. Turėtume ir patys savimi rūpintis. Kai jūsų gyvenamoje teritorijoje bus jau paskelbta gripo epidemija, venkite masinių susibūrimo vietų, ypač, jei sirgtumėt kokia lėtine liga, tai jums būtų gana pavojinga.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)