Gydytojas sako, kad virusiniam gerklės skausmui malšinti tinka įvairios priemonės: natūralios – citrina, medus, gvazdikėliai, eteriniai aliejai, skalavimas šiltais tirpalais ir pan.; taip pat ir vaistai – pastilės, purškiami skysčiai.

Visgi otorinolaringologas sako, kad atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad tiek skalaujant gerklę, tiek čiulpiant pastiles, gydančios medžiagos nepasiekia užpakalinės ryklės sienelės, o tą kur kas geriau padaro purškiami (augaliniai) preparatai. Be to, purškiamas skystis padengia gleivinę peparatu ir taip ją apsaugo.

Kviečiame daugiau sužinoti apie gerklės skausmą.

– Dėl kokių priežasčių atsiranda gerklės skausmas?

– Pagrindinė priežastis, ypač šaltuoju metų laiku, yra virusai. Daugumai suaugusiųjų, apie 70-80 proc. (vaikams daugiau būna bakterinių susirgimų) susirgimai būna virusinės kilmės. Tik nedidelė dalis virusinės kilmės susirgimų gali komplikuotis bakterine forma, pavyzdžiui, ryklės uždegimu, ūminiu tonzilitu, o tai jau reikalauja rimtesnio gydymo. Tai šilta, tai šalta, žmogui sunku tinkamai apsirengti, sušilo, sušalo, sušlapo kojas – idealios sąlygos virusams daugintis ir gyventi.

Arnas Mazėtis, Darius Rauba

– Ką daryti, jei gerklės skausmas yra dažnas?

– Kartais žmonės sako „aš labai dažnai sergu angina – man dažnai peršti gerklę“. Angina, tonzilitas nėra nuolatinis gerklės perštėjimas. Turime žiūrėti, kas gali sukelti ilgalaikį arba dažną gerklės perštėjimą. Pavyzdžiui, viena iš priežasčių gali būti gastroezofaginis refliuksas. Nakties metu, kai žmogus miega, yra horizontalioje padėtyje, ypač, jei jis mėgsta prisivalgyti prieš miegą, skrandžio sultys (rūgštys) gali pakilti į viršutinius kvėpavimo takus, juos nudeginti, todėl žmogus, atsibudęs ryte jaučia perštėjimą, jam reikia atsikrenkšti. Virusinis gerklės susirgimas gali tęstis 7-10 dienų, tačiau jis netrunka kelias savaites ar mėnesius. Jei skausmas ilgalaikis, reikėtų ieškoti kitos priežasties. Angina yra tik epizodas, būna paūmėjimas su stipriu skausmu, gali būti temperatūra, tačiau tai yra trumpalaikis reiškinys, kuris paskui praeina ir neužsitęsia labai ilgai.

– Ar galime gerklę kaip nors pastiprinti?

– Stiprinti reikėtų visą organizmą. Jeigu mūsų imuninė sistemą yra sveika, vadinasi ir mūsų gleivinės imuninė sistema yra sveika, tai patekęs virusas ar bakterija yra sutinkama mūsų imuninėje sistemoje ir yra nugalimas. Mūsų organizmas su virusais ir bakterijomis sėkmingai kovojame, jei esame išsimiegoję, pavalgę, pailsėję. Net ir pats pastebiu, jei intensyvesnė savaitė, gerai nepamiegojau, štai ir koks herpesas iššoko ir pan.

Miegas ir gera mityba – pagrindiniai dalykai, kurie mums apsaugo.

– Pirmoji pagalba skaudančiai gerklei. Kas tai galėtų būti?

– Jei gerklės skausmas yra labai stiprus, tai patariama rinktis nesteroidinius priešuždegiminius vaistus, kurie yra prieinami kiekvienoje vaistinėje. Burną galima skalauti įvairiais šiltais tirpalais, tarkime, druskos: į stiklinę šilto vandens įberti šaukštelį druskos ir paskalauti. Galima naudoti augalinės kilmės purškalus, kurie vietiškai veikia gerklės gleivinę. Reikia gerti daug šiltų skysčių, galima užsidėti šiltą šaliką su pakaitintos druskos kompresu ir to dažniausiai visiškai užtenka.

Darius Rauba

– Kiek tos natūralios priemonės yra efektyvios – citrina, medus, gvazdikėlių pakramtymas?

– Manau, kad puikiai. Eteriniai aliejai irgi stiprina pačią imuninę sistemą. Vietinis jų naudojimas yra daug geresnis negu mes naudotume sisteminio poveikio vaistus. Tarkime, mes įsipurškiame į gerklę augalinės kilmės purškalą, jis padengia tam tikra apsaugine plėvele – jei valgome, ryjame seiles, mums jau mažesnis skausmingumas, nes mažiau kontaktuojama su pažeista gleivine. Taip sumažiname skausmą, uždegimą ir simptomai greičiau praeina.

Kai čiulpiame pastilę, vaistas nelabai patenka ant užpakalinės ryklės sienelės. Buvo darytas tyrimas: tyrimo dalyviai skalavo gerklę dažančia medžiaga ir paaiškėjo, kad skystis nepasiekia užpakalinės ryklės sienelės. Vadinasi, jei mes turime ryklės uždegimą, vadinamą faringitą, geriau būtų purškiamos priemonės, taip mes padengtumėme užpakalinę ryklės sienelę.

Jei šiaip norime dezinfekuoti gerklę, tai visiškai užtenka įprastų čiulpiamų pastilių. Jos ilgiau veikia, nes mes jas burnoje galima turėti pakankamai ilgą laiką. Dažniausias jų poveikis yra nuskausminamasis ir priešuždegiminis. Nors kai kurios firmos teigia, kad jų pastilės turi ir priešvirusinį bei antibakterinį poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)