Gydytojų praktika besiverčiančių Lauros ir Anthony Sidari keturmetis sūnus Leonas pernai nebuvo paskiepytas nuo gripo. Jis mirė per pat Kalėdas, praėjus mažiau nei 48-ioms valandoms nuo tos akimirkos, kai sunegalavo, rašo CNN.

„Nė neįsivaizdavau, kad ta liga pajėgi šitaip greitai įveikti visiškai sveiką vaiką, – sakė psichiatre dirbanti Laura. – Mums tai buvo labai skaudi netektis ir, nors šiaip jau nesame linkę kalbėti apie savo bėdas, norime kaip nors padėti kitoms šeimoms.“

Leonas buvo vienas iš 185 vaikų, mirusių per 2017–2018 metais JAV prasiautusią gripo epidemiją. Šie iš ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) perduoti duomenys byloja apie gerokai vidutinius rodiklius perkopiančią statistiką.

CDC ataskaitoje nurodoma, kad maždaug 80 proc. mirusių vaikų nebuvo paskiepyti nuo gripo.

Laura ir Anthony, reumatologijos specialistas, tiesą sakant, ketino paskiepyti ir Leoną, ir dvejų metų jo broliuką. Jų šeima, beje, gyvena Teksase – valstijoje, kurioje galiojantys įstatymai draudžia farmacininkams vakcinuoti 7-erių metų neturinčius asmenis.

Tada porai buvo ką tik gimęs trečias vaikas – Cameronas. Leoną nuo gripo buvo nutarta paskiepyti per artėjantį apsilankymą pas pediatrą. Kasmetinis vizitas buvo numatytas sausio 3d.

Deja, likus dešimčiai dienų iki suplanuoto apsilankymo Leonas mirė.

„Net nesusimąsčiau, kad turėčiau skirti tam gerokai daugiau dėmesio, – sakė Laura, – mat buvau pernelyg įsitraukusi į kitų rūpesčių verpetą.“

Sidari šeimą palietusi tragedija – jokia naujiena gydytojai Flor Munoz.

Dvi dešimtis metų Teksaso vaikų ligoninėje besidarbuojanti infekcinių ligų specialistė kartu su Amerikos pediatrų asociacija įdėjo daug pastangų, kad padidėtų vaikų vakcinavimo rodikliai. Kol kas jie tikrai nėra aukšti. Kaip rodo CDC pateikti duomenys, praėjusiais metais nuo gripo buvo paskiepyta 47,8 proc. vaikų, kurių amžius svyruoja nuo 6 mėnesių iki 17 metų. Vadovaujantis CDC rekomendacijomis, kiekvienas vyresnis nei 6 mėnesių individas turi būti skiepijamas nuo gripo. Problemų paprastai kyla todėl, kad suaugusieji gali būti skiepijami vaistinėse ar net darbovietėse, o vaikų atveju tokių plačių galimybių nesudaroma.

Daugelyje valstijų galioja tam tikri apribojimai ar net draudimai, neleidžiantys farmacininkams vakcinuoti vaikų, o mokyklose taikoma vakcinavimo praktika yra veikiau išimtis nei taisyklė.

Tik 13-oje valstijų farmacininkams leidžiama vakcinuoti bet kurio amžiaus vaikus.

„Tokia padėtis kelia neviltį. Atrodo, kad nesimokiname iš savo klaidų“, – sako F. Munoz.

Bayloro medicinos koledže dėstanti pediatrė užsimena, kad nėra jokių medicininių priežasčių, dėl kurių vaikų nebūtų galima skiepyti vaistinėse.

Kai kuriose valstijos įstatymai koreguojami. Pavyzdžiui, Niujorko valstijoje anksčiau galiojo draudimas, neleidęs farmacininkams skiepyti 18-os metų neturinčių asmenų, tačiau šiemet, po drastiškas pasekmes sukėlusios gripo epidemijos, įstatymai buvo pakeisti, todėl dabar vakcinuoti jau leidžiama ir dvejų sulaukusius vaikus.

„Niujorko atvejis išties pagirtinas, – sako F. Munoz. – Reikia dar atkakliau siekti, kad taip nutiktų ir kitose valstijose. Turi būti daromas didesnis spaudimas.“

Vanderbilto universiteto medicinos centre dirbantis infekcinių ligų specialistas Williamas Schaffneris taip pat mano, kad vietiniams sveikatos skyriams būtina suteikti daugiau įgaliojimų, leidžiančių siūlyti vakcinas nuo gripo. Jis atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu vietiniams centrams gana sudėtinga įsigyti didelį kiekį vakcinos.

„Turime nuveikti daugiau, siekdami supaprastinti procedūrą“, – sako jis.

Nors kiekvienų metų spalio pabaigoje be perstojo girdimi raginimai skiepytis nuo gripo, anot, F. Munoz, ypač svarbu pasiskiepyti iki švenčių laikotarpio. Gripo susirgimų pikas labiausiai tikėtinas gruodį, o per šventinius susibūrimus virusas plinta daug greičiau. Minėtina ir tai, kad skiepas tampa veiksmingas praėjus maždaug dviem savaitėms po vakcinavimo.

„Leono likimas skatina mane šį ir kiekvieną kitą sezoną laiku skiepytis nuo gripo, – rašo Laura Sidari savo „Facebook“ puslapyje. – Švenčių planavimas tikrai gali palaukti, o skiepai, deja, – ne.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)