– Sloga – tai baisi liga ir ar tai apskritai liga?

– Kai kada tai rimta liga. Sloga tai yra organizmo apsauginė reakcija, nosies gleivinė ginasi nuo papuolančių mikrobų, virusų ir į tai galima žiūrėti labai teigiamai. Labai dažnai sloga praeina ir negydoma, bet būna atvejų, kai sloga gali komplikuotis – infekcija gali išplisti į sinusus. Sinusitas – nosies gleivinės uždegimas jau yra rimta problema. Kai prasideda sloga, nosį ima perštėti, kamuoja čiaudulys, vandeningos išskyros, bet kai yra rinosinusitas, tada atsiranda skausmas tarpuaky.

– Kada sloga susirūpinti?

– Susirūpinti reikia tada, kai jau prasideda ne serozinės išskyros (skaidrios ir skystos), o tirštos, geltonos, žalsvos. Tai rodo, kad įsimetė ne tik virusinė, bet ir bakterinė infekcija. O jeigu jau pradėjo skaudėti tarpuakį, jeigu ryškiai pablogėjo kvėpavimas, vadinasi jau – sinusitas. O jį jau reikia gydyti antibiotikais, tad reikia kreiptis pas gydytoją. Nesigydykite patys. Infekcija gali leistis ir žemiau – gali kilti gerklės, ryklės, bronchų uždegimai ir pan.

Viskas priklauso nuo imuniteto – ar mes gyvename taisyklingai, ar valgome vitaminus, tinkamą maistą, ar nevartojame alkoholinių gėrimų, ar nerūkome, ar vaikštome gryname ore. Yra daug faktorių. Bet kokiu atveju reikėtų stiprinti mūsų imuninę sistemą. Tai yra pagrindas kovai prieš visus virusus ir mikrobus.

– Kaip gydyti prasidėjusią slogą? Iškart ieškoti medikamentų ir kreiptis į medikus, ar iš pradžių tinka ir liaudiškos priemonės?

Julius Kalibatas

– Sakyčiau, kad iš pradžių tinka ir liaudiškos priemonės eilinei ūmiai slogai. Labai gerai atsimenu save vaikystėje, kai mama gydė alijošiumi. Išspaudžia jo sultis ir sulašina į nosį ir labai gerai suveikdavo. Galiausiai man uždėdavo kojines, į kurias nakčiai pripildavo garstyčių ir aš pasveikdavau. Galima gydytis ir su tokiomis priemonėmis. Tinka uostyti ir česnaką, svogūną. Tinka ir arbatmedžio aliejus – porą lašų sumaišius su kitais aliejais. Tokios priemonės yra labai geros.

– O kaip vanduo su druska?

– Irgi gerai, bet kalbant apie vaikus, svarbiausia, nepadidinti dozės. Nes druska gali labai išsausinti gleivinę ir tai jau yra blogai, tai jau papildomas gleivinės dirginimas. Vaikams siūlomi fiziologiniai tirpalai, tai yra geriausia priemonė praplauti nosį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)