Kas yra antibiotikai, kada juos naudoti privaloma?

R. Žemaitienė į šį klausimą visada atsako labai paprastai ir suprantamai: „Tai vaistai, kurie naikina bakterijas arba stabdo jų augimą“.

Antibiotikai, pasak gydytojos, skirti tik bakterijų sukeltoms ligoms gydyti. Jie neveikia virusų, grybelių, pirmuonių sukeltų ligų. Antibiotikus privalu vartoti tik tiksliai žinant infekcijos sukėlėją ir jo jautrumą arba numatant galimą sukėlėją.

Kartais prasidėjus slogai ar kosuliui dažnas griebiasi antibiotikų, tačiau gydytoja nurodo, jog profilaktiškai jie vartojami tik tais atvejais, kai efektyvumas yra įrodytas.

„Antibiotikai profilaktiškai skiriami po chirurginių operacijų, siekiant sumažinti chirurginių žaizdų infekcijos riziką. Taip pat antibiotikai gali būti skiriami, jei žmogus turėjo kontaktą su pavojingą infekcine liga sergančiu ligoniu, pavyzdžiui meningokoko infekcija“, – teigia gydytoja.

Svarbu įsidėmėti – gripo atveju antibiotikai nepadės
Vienas populiariausių mitų – antibiotikai padės įveikti peršalimą ir gripą. „Gripą ir peršalimą sukelia virusai, o jų antibiotikai neveikia“, – teigia R. Žemaitienė.

Pasak gydytojos dar vienas mitas, su kuriuo dažnai susiduria praktikoje – antibiotikai gydo visas infekcines ligas. Neigdama šį mitą gydytoja primena, jog pirmiausia ypatingai svarbu nustatyti infekcijos sukėlėją, nes antibiotikais neįmanoma išgydyti pirmuonių, grybelių, virusų ir parazitų sukeltų ligų.

Kas gresia, jei nusprendžiate be gydytojų rekomendacijų vartoti antibiotikus?

Žmogus pasirinkęs vartoti antibiotikus kenkia ne tik sau, bet ir prisideda prie atsparių daugeliui antibiotikų bakterijų plitimo. „Būtent dėl neatsakingo antibiotikų vartojimo atsiranda vis naujų antibiotikams atsparių bakterijų“, – apie galimas dideles problemas pasakoja gydytoja.

Jei peršalote, antibiotikų vartoti ne tik, kad neverta, tačiau tai sulėtins sveikimo procesą. „Įrodyta, jog sergant virusinėmis kvėpavimo takų ligomis ir pacientui vartojant antibiotikus užsitęsia ligonio sveikimo laikas, padidėja komplikacijų tikimybė, nes antibiotikai slopina normalią ryklės florą ir kitus organizmo imuninius apsaugos mechanizmus, todėl atsiveria keliai patogeniniams sukėlėjams. Nereikia pamiršti, jog kiekvienas antibiotikas turi tam tikrus šalutinius poveikius, o jie taip pat nepadeda ligonio sveikimo procese.

Kad antibiotikai išliktų veiksmingi, svarbu juos vartoti atsakingai:

• laikykitės gydytojo nurodymų, kada ir kaip vartoti antibiotikus;
• jei įmanoma, pasiskiepykite nuo galimos infekcijos;
• jei sergate gripu ar peršalimu, rūpinkitės savimi, kad pasijustumėte geriau. Jei jūsų būklė negerėja ar net blogėja, praneškite apie tai gydytojui;
• nevartokite antibiotikų, jei gydytojas jų nepaskyrė;
• paklauskite vaistininko, kaip saugiai pašalinti antibiotikų likučius, ir jų niekada nevartokite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)