O žolininkė Danutė Kunčienė primena, kad kosint ir sloguojant, ypač sergant sinusitu, reikia atsisakyti pieno produktų ir apelsinų, mat nuo jų atsiranda dar daugiau gleivių.

Vaistai gali būti skanūs

Atskirti, ar jums gripas, ar užpuolė kitas virusas, tebūna gydytojų darbas, tačiau, jei negalavimai prasidėjo staiga, jaučiate šaltkrėtį, kyla aukšta temperatūra, vargina didelis silpnumas, galvos skausmas, galima įtarti gripą. Jis pavojingas išsivystančiomis komplikacijomis: pažeidžiami plaučiai, širdis, inkstai. Dėl to ir patariama gulėti lovoje, malšinti varginančius simptomus medikamentais ir nemedikamentinėmis priemonėmis, t. y. padėti organizmui kovoti su virusu. Reikia vengti bet kokių krūvių, tiesiog gulėti lovoje.

Gripą ir kitas infekcijas lydi nemalonūs kosuliai ir slogos. Šiuos nemalonius simptomus gali padėti palengvinti liaudiškos priemonės. Užkimus ir pradėjus kosėti, pasak Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkės K. Vaištarienės, gali padėti labai skanus vaistas.

„Pirmiausia 5 minutes lėtai pavirkite visą citriną su žievele, ištraukite, atvėsinkite, perpjaukite pusiau ir į 200–250 ml stiklainiuką išspauskite sultis (jų bus beveik dvigubai daugiau). Tada įdėkite vieną šaukštą glicerino (jo galima nusipirkti vaistus gaminančiose vaistinėse) ir iki viršaus įdėkite medaus. Per dieną sučiulpkite 3–4 šaukštelius. Vieną tokį indelį suvalgius, kosulys beveik praeina“, – sako K. Vaištarienė.

Keiskite mitybą

Žolininkė D. Kunčienė, tik pajutus peršalimo, slogos simptomus, siūlo keisti mitybą, pavyzdžiui, atsisakyti pieno produktų, nes jie gleivina organizmą. O kai sergama sinusitu, šių produktų reikia nevartoti 2–3 mėnesius.

Kitas jos patarimas sloguojant – praplauti nosį sūriu vandeniu: „Į šilto vandens stiklinę įberkite šiek tiek (ant peilio galiuko) druskos. Vieną šnervę užspauskite pirštu, per kitą šnervę įtraukite, kad vandens atsirastų burnoje, ir išspjaukite. O tada tą patį padarykite užspaudę kitą šnervę. Ir taip kelis kartus.“

Taip pat, sako žolininkė, reikia gerti arbatas. Pavyzdžiui, galima stiklinėje šilto vandens sumaišyti šaukštą aviečių uogienės, šaukštą medaus ir pusę citrinos (išgerti kokius tris šaukštelius prieš miegą). Žinoma, sveika ir lygiomis dalimis sumaišyta liepžiedžių ir džiovintų aviečių arbata.

Padės, priduria D. Kunčienė, ir medaus mišinys: vienos citrinos sultis sumaišykite su 100 g medaus ir įtarkuokite imbiero šaknies.

Apelsinų atsisakykite

D. Kunčienės teigimu, sveikti padeda ir cinamonas: kadangi jį organizmas pasisavina per burnos gleivinę, pusę šaukštelio cinamono užberkite ant gabaliuko duonos ir gerai sukramtykite suvilgydami seilėmis.

Imbiero šaknis, pabrėžia žolininkė, gerai valo gleives – netgi kai skrandyje būna prisikaupę gleivių, skiriama kurį laiką gerti imbierų arbatą. Tačiau, primena ji, gleives skatina apelsinai, todėl, kosint ir sloguojant, jų reikia atsisakyti.

Ir dar viena visiems gerai žinoma liaudiška priemonė, primena D. Kunčienė, – česnakai. Juos galima valgyti su duona, taip pat – 10–12 lašiukų meškinių česnakų sulčių įlašinti į pusę stiklinės vandens ir gerti.