Antibiotikai – veikliosios medžiagos, kurios veikia gyvus organizmus: gali slopinti jų augimą arba gali juos tiesiog sunaikinti. Kaip pasakojo Valstybinės vaistų kontrolės vyriausioji specialistė Jolanta Gulbinovič , šie vaistai turėtų būti naudojami bakterinėms ligoms arba bakterinėms infekcijoms gydyti. Tokiu atveju antibiotikai praktiškai neveikia žmogaus ląstelių, bet veikia patogenines ląsteles, kurios sukelia infekcines ligas.

„Ne veltui gyventojas negali paprastai nueiti į vaistinę ir nusipirkti antibiotikų. Svarbiausia, kad antibiotikai būti paskirti tik tuomet, kai ligą sukėlė bakterija. Virusų antibiotikai neveikia ir tokiu atveju tikrai nepadeda žmogui pasveikti. Diagnozuoti, ar tai yra bakterinė, ar tai yra virusinė infekcija, ne visada ir gydytojui yra paprasta. O pats žmogus tikrai negali to padaryti, nes tokius simptomus kaip pakilusią temperatūrą, kosulį nebūtinai sukelia bakterinė infekcija“, – pabrėžė J. Gulbinovič.

Pasak specialistės, yra daug atvejų, kai antibiotikai pakenkia, o ne padeda. Pavyzdžiui, kai jie paskiriami gydyti ne bakterinėms infekcijoms, vaistai naikina gerąsias mūsų organizmo bakterijas, gali pabloginti imunitetą ir skatina atsparių bakterijų atsiradimą.

Daugiau apie antibiotikų vartojimą – pokalbyje.