Ekspertai paaiškino, kad tai, kokiu metu pasireiškia simptomai, gali padėti nustatyti, kodėl jaučiatės prastai.

Rytas

Jeigu atsikeliate ryte ir jums skauda galvą, dėl to gali būti kalta miego apnėja – miego sutrikimas, kai protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas. Dėl apnėjos kraujyje gali padidėti anglies dvideginio kiekis. O per didelis anglies dvideginio kiekis skatina kauptis rūgštis: vyksta acidozės procesas, dėl kurio ir skauda galvą.

„Dienos metu savijauta pagerėja“,– paaiškino bendrosios praktikos gydytoja Louise Selby.

Dėl rytinio galvos skausmo gali būti kalti ir paburkę sinusai, nes nakties metu susikaupusios gleivės gali tekėti gerkle, jeigu gulite ant nugaros. Skausmas mažėja žmonėms vartantis ant šono, nes atkemša nosis.

Kelias dienas galintys trukti migreniniai skausmai taip pat prasideda ryte. „Daugelis kenčiančių nuo migrenos jau atsikelia su skaudančia galva, – sakė neurologas dr. Fayyazas Ahmedas. – Remiantis viena teorija, migrena kyla dėl miego metu sulėtėjusio kvėpavimo ir dėl to kraujotakoje sumažėjusio deguonies kiekio.“

Dienos metas

Chroniški dienos metu jaučiami galvos skausmai gali signalizuoti, kad geriate per daug kavos ar kofeino turinčių gėrimų. Be to, kofeinas yra diuretikas (skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo), todėl dėl dehidratacijos ir gali kilti galvos skausmas.

Taip gali būti todėl, kad 80 proc. smegenų sudaro vanduo, o mažėjant vandens kiekiui smegenys traukiasi ir taip aktyvuojami skausmo receptoriai.

Saldūs užkandžiai skatina staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje, kuris vėliau staigiai krenta. Dėl to taip pat gali skaudėti galvą, nes aplink smegenis esančios arterijos susitraukia kraujyje sumažėjus gliukozės kiekiui.

Vakaras

Besibaigiant dienai galvos skausmą gali sukelti stresas ir akių įtampa. Dėl ilgo žiūrėjimo į kompiuterio ekraną raumenys aplink akis įsitempia ir ima spazmuoti. „Tai skatina nervus į smegenis siųsti skausmo signalus“, – paaiškino dr. F. Ahmedas.

Įtampos sukeltas galvos skausmas, paprastai pasižymintis tvilkčiojimu smilkinių srityje, gali trukti nuo 30 minučių iki kelių dienų. „Sekite, kas jums sukelia skausmą, – pataria dr. L. Selby. – Stenkitės daryti pertraukas darbo metu, kad pailsintumėte akis.“

Jos teigimu, paprastas būdas pailsinti akis yra kas valandą kelias minutes žvelgti į tolį, nes tai padės aplink akis esantiems raumenims atsipalaiduoti.

Rytas

Pagrindinė rytinio čiaudulio priežastis yra alergija.

„Miego metu čiaudulio refleksas yra blokuojamas, todėl prabudę ryte alergiški žmonės ima čiaudėti, kadangi dulkių erkutės ir grybelių sporos, kurios galėjo juos veikti nakties metu, vis dar yra nosyje, atsibudusiam žmogui jos ir sukelia čiaudulį“, – paaiškino dr. L. Selby.

Oro kondicionieriai taip pat gali išsausinti nosies ertmes ir ryte sukelti čiaudulį. „Kartais sinusitas sukelia rytinį čiaudulį, nes žmogus ima judėti ir sinusuose esančios gleivės ima dirginti nosies gleivinę“, – sakė gydytoja.

Dienos metas

Dienos metu čiaudulį greičiausiai sukelia virusas. „Didesnė tikimybė yra ta, kad dienos metu čiaudite dėl peršalimo viruso poveikio“, – sakė dr. L. Selby.

Vakaras

Vakare paaštrėjantį čiaudulį veikiausiai sukelia šienligė, teigia Grinvičo universiteto aerobiologas dr. Peteris Burtas. „Dienos metu žiedadulkės sukyla, o vakarop ima leistis ant žemės, nes oro temperatūra krenta. Dėl to žmogus yra veikiamas didesnio kiekio žiedadulkių“, – sakė jis.

Dr. L. Selby pataria, kaip elgtis tokiu atveju. „Paprasčiausiai stenkitės vakare neatidaryti langų, kad į kambarį nepatektų žiedadulkių. Taip pat vakare nusiprauskite po dušu, kad nuplautumėte ant kūno patekusias žiedadulkes“, – patarė ji.

„Kai kuriems žmonės padeda nosies ertmės plovimas sūriu vandeniu. O jeigu vartojate antihistamininių vaistų, ir labiausiai nuo alergijos kenčiate naktį, išgerkite vaistų likus trims valandoms iki miego. Tuomet vaistų didžiausias efektyvumas bus būtent naktį“, – sakė dr. L. Selby.

Rytas

Rytinį kosulį, pirmiausia, gali sukelti chroniška obstrukcinė plaučių liga. Šis platus terminas vartojamas apibūdinti įvairias plaučių ligas, įskaitant bronchitą ir emfizemą. Žmogus kosti, nes plaučiai stengiasi atsikratyti per naktį susikaupusių gleivių, kadangi naktį kosulio refleksas yra blokuojamas.

Astma sergantys žmonės taip pat sako, kad dažniausiai jie kosėti ima anksti ryte. „Žmogaus organizmo laikrodis yra taip sureguliuotas, kad priešuždegiminių medžiagų, kaip kortizolis, kiekis organizme mažiausias yra anksti ryte, – paaiškino Britanijos kovos su plaučių ligomis fondui patarinėjantis dr. Richardas Russellas. – Dienos metu didėjant kortizolio kiekiui, ši medžiaga mažina uždegimą plaučiuose, ir žmogus mažiau kosti.“

Dienos metas

Kosulys dienos metus rodo, kad organizmas kovoja su virusine infekcija – peršalimu arba gripu.
„Tačiau jeigu kosulys apima po valgio, gali būti, kad tai refliuksas – skrandžio turinys atpilamas į stemplę, ir kyla deginantis jausmas ir kosulys“, – sakė dr. L. Selby.

Kosulį gali sukelti ir tam tikri vaistai, pavyzdžiui, ACE inhibitoriai, vartojami kraujospūdžiui kontroliuoti. Jie gali sukelti sausą kosulį. Šiuos vaistus reikia gerti ryte, maždaug valandą prieš pusryčius, todėl jų kosulį sukeliantis poveikis labiausiai ir pasireiškia dienos metu.

Vakaras

Naktinis kosulys dažnai kamuoja sergančius astma: vieno tyrimo metu 61 proc. apklaustų sergančiųjų astma sakė, kad kosulys neduoda jiems ramiai miegoti.

Žmogus natūraliai lėčiausiai kvėpuoja po vidurnakčio. Dėl to vyksta ne toks efektyvumas deguonies patekimas į kraujotaką ir anglies dvideginio pasišalinimas iš jos, sakė dr. R. Russellas. Taip atsitinka visiems, tačiau sergantiems astma sunkiau susidoroti su tokiu procesu, todėl jie kosti.

Be to, miegamuosiuose yra daug alergenų, įskaitant lovoje ir kilimų esančias dulkių erkutes, kurie žmonėms vakare sukelia sunkesnius simptomus.

Rytas

Jeigu prabudę pastebėjote bėrimą ir jums niežti, dėl to gali būti kalti vabzdžių įkandimai. „Jeigu jus sukandžiojo naktį, tai pajusite tik ryte, – sakė dr. L. Selby. – Naktį įkandimų nejaučiate, nes įkandę vabzdžiai suleidžia skausmą malšinančių medžiagų, kad jūs nepabustumėte.“

Dienos metas

Jeigu odą jums niežti dienos metu, tai gali būti saulės sukeltos dilgėlinės požymis. Tokiu atveju gali padėti priešalerginiai vaistai arba galima nuplauti odą vėsiu vandeniu.
Intensyvų niežulį galia sukelti ir niežai.

Vakaras

„Jeigu į mane kreipiasi pacientas dėl odos niežulio, kuris stipriausias yra naktį, visuomet klausiu, kokius skalbimo miltelius jis naudoja, – sakė dr. L. Selby. – Tai yra dažna priežastis, nes nakties metu kūnas ilgai kontaktuoja su patalyne. Pakeitus skalbimo priemonę labai dažnai problema išsisprendžia.“

Kai kuriems žmonėms niežulį sukelia pūkinės pagalvės it antklodės.

O žmonės, kuriems yra diagnozuota kepenų liga, ypač dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, dažnai skundžiasi dėl vakare smarkiai niežinčių padų ir delnų. Taip yra todėl, kad kepenims išsivalyti padedančios tulžies druskos vakare kaupiasi odoje. Tokie vaistai, kaip albuminas, skatina tulžies druskų pasišalinimas per žarnyną, dėl to sumažėja odos niežulys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)