Kam netinka ir kokių klaidų būtina vengti?

Kaip sako medikai, sedacija – tai yra specialių medikamentų sukeltas sąmonės slopinimas, dėl kurio procedūros metu pacientas atsipalaiduoja, jaučiasi komfortiškai, ramiai. Svarbu su gydytoju anesteziologu atidžiai aptarti savo sveikatos istoriją, gretutines ligas, vartojamus vaistus – tai padės užtikrinti saugią procedūrą, kuri sveikatai pašalinių reiškinių neturi.

Pasak GMK odontologijos ir implantologijos klinikos gydytojos anesteziologės-reanimatologės Akvilės Sabestinaitės, kuri pacientams atlieka sedaciją bei juos prižiūri tokio proceso metu, pirmiausia sedacija yra netinkama tiems, kurie turi alergiją su ja susijusiems medikamentams. Tad pacientui būtina žinoti visas savo turėtas ar turimas alergijas.

Akvilė Sabestinaitė

„Gali būti netinkama ir tuomet, jei pacientas serga ūmia viršutinių kvėpavimo takų infekcija, jei jam yra bronchinės astmos paūmėjimas arba sunkios gretutinės ligos – širdies, kvėpavimo, kepenų, inkstų nepakankamumas“, – sako ji.

A. Sabestinaitė akcentuoja, kad pacientas visuomet liks patenkintas dantų gydymu ir dirbtinis miegas dantų gydymo proceso metu niekada nesukels nepageidaujamo poveikio, jei bus laikomasi šių rekomendacijų:

• Prieš sedaciją šešias valandas nieko nevalgyti;
• Prieš sedaciją dvi valandas nieko negerti;
• Į procedūra atvykti su lydinčiu asmeniu arba tokiu, kuris jau po procedūros pasirūpintų palyda;
• Po dantų gydymo, kurio metu buvo taikyta sedacija, parą neužsiimti veikla, kuri reikalauja didelio budrumo. Pavyzdžiui, nevairuoti, nedirbti su mechanizmais, kurie nesant budriam, gali sukelti pavojų;
• 24 val. nevartoti alkoholio, tam tikrų vaistų, kurie nesuderinti su gydytoju.

Svarbiausia – netikėti mitais

Kaip pastebi dantų implantacijas, kurių metu pacientai dažniausiai ir renkasi sedaciją, atliekantis mokslų daktaras, odontologijos ir implantologijos klinikos burnos ir žandikaulių chirurgas Algirdas Lukošiūnas, nemaža dalis pacientų prisimena dar sovietinių laikų gydymo metodus.

Dantų gydymas

Tad, pasak jo, kol buvo mažiau galimybių plačiau pasidomėti modernia medicina, jie labai lengvai patikėdavo nepagrįstais pasakojimais ir iš to kylančiais mitais. O jie keldavo baimę visoms odontologijos procedūroms, galvojant, kad tam tikra procedūra labiau pakenks nei pagelbės.

„Laimei, kad ir kokią niūrią praeitį turėtume, jau praėjo tie laikai, kai žmonės taip stipriai tikėjo mitais, susijusiais su odontologija. Dabar visi daug žino apie teisingus faktus, yra apsiskaitę. Pavyzdžiui, atėję konsultuotis su gydytojais – odontologais net ir dėl tokių sudėtingesnių dalykų kaip dantų šaknies pakaitalų – dantų implantų, žmonės supranta, kad galima atkurti nors ir vieną dantį, kurio neteko traumos metu ar dančiui susirgus“, – pasakoja chirurgas.

Dantų gydymas

Tuo tarpu gydytoja anesteziologė-reanimatologė A. Sabestinaitė sako darbo praktikoje pastebėjusi, kad mitai gydymą palengvinančių procedūrų versdavo bijoti labiau nei pačio gydymo.

„Yra buvę atvejų, kai pacientai klausdavo, ar gavę vaistų dozę jie atsibus, nes esą buvo girdėję, kad gydytojas gali kažko neapskaičiuoti. Taip pat buvo galvojama, kad dėl vaistų sutrumpės gyvenimas. Visgi reikia vyti lauk visus aplink esančius mitus ir visiems laikams įsidėmėti – tai yra netiesa. Sedacija netrumpina gyvenimo ir nesukelia atminties sutrikimų. Pacientas po sedacijos dažnai neatsimena tik to, kas vyko pačios procedūros metu“, – teigia A. Sabestinaitė.

Ji pabrėžia, kad šiais laikais bijoti sedacijos nereikia - viskas yra efektyvu ir modernu, nes atliekama pagal naujausius ir patvirtintus standartus. Visos sedacijos metu stebimas paciento kvėpavimas, širdies veikla, kraujospūdis, o pacientą prižiūri gydytojas anesteziologas - reanimatologas, todėl procedūra yra visiškai saugi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją