„Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Robertos Janulytės teigimu, nuo abrazyvumo priklauso tai, kaip gerai dantų pasta nuvalo apnašas: kuo RDA (abrazyvumo indeksas) didesnis – tuo geriau pasta šalins dantų apnašas.

„Pagal Europoje naudojamą klasifikaciją, mažai abrazyvios yra tos pastos, kurių RDA yra iki 55, vidutinio abrazyvumo pastoms priskiriamos tos, kurių RDA svyruoja tarp 60–80, o didelio abrazyvumo yra tos, kurių RDA indeksas yra 80–120. Didesnės reikšmės abrazyvumas jau laikomas kenksmingu dantims“, – atkreipia dėmesį ji.

Kokio abrazyvumo pastą naudoti?

Mažo abrazyvumo dantų pastos tinka esant dantų nusidėvėjimui, erozijoms, dantų jautrumui, apsinuoginusioms šaknims, po dantų higienos procedūros, dantų rovimo, o kasdieniam naudojimui tinkamiausia – vidutinio abrazyvumo pasta.

„Naudojant labai abrazyvią dantų pastą – balinančią, tabako ir kavos dėmes šalinančią – gali padidėti dantų jautrumas, todėl didelio abrazyvumo dantų pastomis valytis kiekvieną dieną, tuo labiau dukart per dieną, nerekomenduojama. Jas galima naudoti 1-2 kartus per savaitę. Taip pat didelio abrazyvumo dantų pastos nerekomenduojamos rinktis naudojantiems elektrinius dantų šepetėlius“, – tvirtina R. Janulytė.

Roberta Janulytė

Ji tęsia sakydama, kad balinančios dantų pastos yra didelio abrazyvumo, taip pat jų sudėtyje yra balinančių medžiagų – vandenilio peroksido, aktyvuotos anglies, kurios taip pat plonina danties emalio sluoksnį bei sukelia mikro įtrūkimus danties paviršiuje. Pastarieji yra atsakingi už nemalonų dantų jautrumą, o juos atstatyti yra labai sunku.

„Renkantis pastą, reikia atsižvelgti, ar nešiojami breketai, dantų plokštelė – tuomet reikia rinktis didesnio abrazyvumo dantų pastą tam, kad breketai būtų apsaugoti nuo galimų rūdžių“, – akcentuoja vaistininkė.

Ko dantų pastoje neturėtų būti?

Pasak R. Janulytės, skaitant dantų pastos etiketę, svarbu žinoti, ką reiškia kiekviena jos sudedamoji dalis.

Fluoridas apsaugo nuo apnašų, abrazyvinės medžiagos yra skirtos nuvalyti apnašas, o detergentinės medžiagos valo, suteikia pastai putojimo. Pastoje taip pat galima rasti chlorheksidino – tai antibakterinė, antiseptinė medžiaga, eterinių aliejų ir augalinių ekstraktų, pavyzdžiui, ramunėlių, šalavijų, alavijo – jie stiprina dantenas ir turi uždegimą slopinantį poveikį. Besirenkantys iš balinančių pastų jose gali rasti balinančių medžiagų – sodą, aktyvuotą anglį, vandenilio peroksidą“, – vardija ji.

Dantų pastos sudėtyje žūtbūt neturėtų būti triklosano, kuris mažina skydliaukės aktyvumą, natrio laurilsulfato (angl. SLS) – jis skatina apnašų kaupimąsi ir didina burnos gleivinės opų susidarymą.

„Dantų pastos sudėtyje neturėtumėte rasti dietanoilamino, kuris sukelia kepenų nepakankamumą, propileno glikolio, kurio dideli kiekiai pažeidžia centrinę nervų sistemą, kepenis ir širdį. Jeigu visgi etiketėje netyčia aptikote kurią nors iš išvardintų vengtinų sudedamųjų dalių, jokiu būdu nepirkite tokios dantų pastos“, – perspėja R. Janulytė.

Ieško balinančių priemonių

Renkantis dantų pastą, verta atkreipti dėmesį ir į jos skonį bei kvapą, mat dėl pernelyg intensyvaus mėtų skonio ir kvapo kai kuriuos žmones gali pykinti, kelti šleikštulį. Ne mažiau svarbu dantų pastą rinktis ir pagal amžių – vaikams ir suaugusiems yra skirtos skirtingos pastos, nes fluoro kiekis į pastą dedamas priklausomai nuo amžiaus.

„Kraujuojančioms dantenoms, periodontitui, po operacijų, gydant dantis, galima rinktis dezinfekuojančią pastą su chlorheksidinu, taip pat ąžuolo žievės ar šalavijų ekstraktu, kurie sutraukia dantenų audinius ir jas stiprina. Tuo tarpu jautriems dantims tinka pastos su didesniu fluorido kiekiu, ksilitoliu, kalcio karbonatu. Šios medžiagos užpildo emalio įtrūkimus ir taip sumažina dentino dirginimą“, – rekomenduoja vaistininkė.

Burnos higiena

Ji priduria, kad dažniausiai žmonės į vaistinę ateina įsigyti dantų skalavimo skysčio su chlorheksidinu, kuris yra būtinas po danties rovimo, dantenų chirurginių operacijų ar esant dantenų uždegimui.

„Kalbant apie dantų pastas, gyventojai dažniausiai ieško balinimo priemonių, tačiau žmonės turėtų žinoti, kad jokia priemonė neišbalins dantų taip, kaip procedūra odontologijos klinikoje. Vaistinėje esančios priemonės – pastos, geliai, juostelės – yra labiau skirtos dantų baltumui palaikyti“, – teigia R. Janulytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją