Ar galima dantis balinti valgomąja soda, ko vertos balinamosios dantų pastos iš prekybos centrų ir ar įmanoma išbalinti dėl vaistų patamsėjusius dantis? Į šiuos ir kitus klausimus pranešime žiniasklaidai sutiko atsakyti „Šypsenos akademijos“ burnos higienos specialistė Justina Andriulionienė.

Valgomoji soda tinka šveisti vonią, bet ne balinti dantis

Nors dantų balinimo soda laikai, apie kuriuos pasakoja močiutės, senokai praėjo, dantų balinimo namuose atvejų vis dar pasitaiko. Pasak burnos higienos specialistės, populiariausi liaudiški dantų balinimo būdai, su kurių padariniais tenka susidurti, yra valgomoji soda ir citrinų sultys.

Valgomoji soda ir citrina

„Soda ir citrinų sultys yra baisiausia, kuo galime balinti dantis. Rūgštis tirpdo dantų emalį, o namuose naudojama valgomoji soda jį braižo ir pažeidžia. Neretai dantų balinimas namuose jiems taip pakenkia, kad profesionalus balinimas sertifikuotomis, saugiomis medžiagomis jau nebėra toks veiksmingas. Pažeisti dantys prasčiau bąla, tampa jautresni“, – kalba J. Andriulionienė.

Dantų balinimui klinikoje naudojama specialiai tam skirta apdirbta soda, kuria, purškiant su vandeniu ir oro srove, yra išgaunamas poliravimo efektas. Tai yra visiškai saugu, nes speciali soda, skirtingai nei valgomoji, dantų paviršiaus nebraižo.

Balinamųjų dantų pastų efektas – optinė apgaulė

Specialistė negaili kritikos ir dantų pastoms su užrašu „whitening“, kurių galima nusipirkti kiekviename prekybos centre. Pasak jos, šias pastas tikslingiau būtų vadinti apnašas valančiomis, bet tikrai ne balinamosiomis.

„Parduotuvėse parduodamos pastos dantų nebalina. Tarp jų būna net ir tokių, kurios raižo dantų emalį. Balinimo efektas valant dantis tokiomis pastomis yra optinė apgaulė, kai stipriau pašveisti dantys atrodo „pabalę“. Šios pastos tinka norint palaikomojo efekto jau balintiems dantims, tačiau, jei pacientas išreiškia norą švelniai pasibalinti dantis, visada informuojame, kad su balinamąją dantų pasta tai padaryti nepavyks“, – kalba J. Andriulionienė.

Saugiausia dantų balinimo medžiaga yra peroksidas. Klinikose galima įsigyti ir dantų pastų su šia medžiaga, kurios kiekis yra saugus ir leistinas Europoje. Tačiau yra tam tikros normos ir reikalavimai, kiek peroksido pacientai gali saugiai naudoti namie, todėl, J. Andriulionienės teigimu, patiems savarankiškai pirkti balinamąją dantų pastą su peroksidu galima tik tais atvejais, kai rekomenduoja gydytojas ar burnos higienos specialistas, apžiūrėjęs dantis ir įvertinęs jų būklę.

Išgėrus kavos nereikia skubėti valyti dantis

Daugiau pastangų turėti baltus dantis reikia tiems, kurie rūko, dažnai mėgaujasi kava ir arbata. Pasak burnos higienos specialistės, norint išlaikyti ilgalaikį rezultatą po balinimo procedūrų, reiktų kontroliuoti savo gyvensenos įpročius.

Moteris, gerianti kavą

Visos medžiagos, kurios rūkant išskiriamos degimo metu, duoda ryškesnį pigmentinį dantų apnašų efektą – su laiku net kaulas įgauna šiek tiek tos spalvos. Įprastos cigaretės palieka daugiau dervų ant dantų nei bedūmiai tabako gaminiai, kuriuose nėra degimo produktų, dervų, todėl jie turi daug mažiau įtakos dantų spalvai nei cigaretės, tačiau specialistė visada pacientams akcentuoja sveiką gyvenimo būdą.

Kavos mėgėjams ji pataria nepulti valyti dantų iškart išgėrus kavos. Pirmiausia reikėtų atsigerti vandens, praskalauti burną ir neutralizuoti joje rūgštinę terpę.

„Būtent šios rūgštys gali paskatinti dantų jautrumą, tad jeigu mes išgėrę kavos bėgsime valytis dantų, galime pridaryti daugiau žalos nei naudos savo dantims“, – pataria J. Andriulionienė.

Baltus dantis galima turėti ir senyvame amžiuje

Su amžiumi dantų emalis plonėja, todėl dantys bąla prasčiau. Tačiau senyvi žmonės taip pat gali balinti dantis, tik gali tekti įdėti daugiau pastangų ir pasirinkti ne vieną, o kelis balinimo metodus. Visa tai aptariama su specialistu konsultacijos metu.

„Jei rūpinatės savo dantimis, reguliariai atliekate profesionalią burnos higieną, naudojate tinkamas dantų priežiūros priemones ir dantų pastas, kurios stiprina emalį bei papildo jį reikiamais mineralais, jūsų mityba yra taisyklinga ir teisinga, tai tikrai dantys netamsės ir vyresniame amžiuje. Tinkama priežiūra gali padėti išsaugoti sveikus ir šviesius dantis iki garbaus amžiaus“, – pasakoja J. Andriulionienė.

7–8 tonais baltesni dantys yra mitas

Reklamose matomos dantų balinimo atspalvių paletės yra sukurtos reklamai ir nėra tos, kurias naudoja odontologai, įspėja specialistė. Pasak jos, dantų išbalinimas 7–8 tonais yra visiškas mitas ir marketinginė priemonė.

„Standartiškai yra tam tikra dantų spalvų paletė, pagal kurią ir pamatuojame baltumą. Jei dantys išbąla per vieną ar du tonus, tai yra geras rezultatas, o burnoje rezultatas atrodo dar geriau nei spalvų paletėje. Blogiausiu atveju, jei dantys nepabąla, bent jau pašalinamas jų geltonumas“, – kalba J. Andriulionienė.

Geriau išbalinami gelsvo atspalvio dantys, tačiau ir pacientams su pilkšvais, rausvais dantimis specialistai gali parinkti tinkamiausią balinimo metodą, kuris atitiks lūkesčius ir duos geriausią bei saugiausią rezultatą. J. Andriulionienės teigimu, pagražinti galima net ir vaistų vartojimo paveiktus dantis. Galbūt rezultatas bus ne toks geras kaip sveikų, nepažeistų dantų, bet jie taps šiek tiek šviesesni ir gražesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją