Pasak Žalgirio klinikos direktoriaus Lino Zalecko, paskelbus galimas registracijas, vietos pas burnos chirurgus užsipildo tą pačią dieną. Taip yra todėl, kad dirbti valstybinėje poliklinikoje norinčių nėra.

„Šiuo metu mes turime 3 dirbančius ortodontus, kurie iš viso sudaro 1 etatą“, – sakė L. Zaleckas.

Vis dėlto Sveikatos apsaugos ministerija įsitikinusi, kad darbuotojų trūkumas – tik pavienių klinikų problema.

Linas Zaleckas

„Visoje šalyje pačių gydytojų odontologų trūkumo neįžvelgiame. Tie skaičiai priėmimo į studijas, panašu, yra tikrai adekvatūs“, – kalbėjo SAM viceministras Aurimas Pečkauskas.

Specialistų tikrai netrūksta privačiuose kabinetuose, tačiau kainos ten visiškai kitokios. Sugedęs dantis jums kainuos apie 100 eurų, sudėtingesnės procedūros dar brangesnės. Pavyzdžiui, protinio danties šalinimas gali kainuoti nuo 100 iki 500 eurų.

Tiesa, Odontologų rūmai tvirtina, kad ir privačios klinikos kainą pakėlė minimaliai.

„Šiuo metu aš nepastebiu, kad būtų kažkokie labai dideli kainų šuoliai. Mes jautriai reaguojame į vartotoją, mūsų pacientus, iki lubų kelti kainų negalime“, – sakė Odontologų rūmų Vilniaus skyriaus vadovė Auristida Gerliakienė.

Auristida Gerliakienė

Tačiau, pasak ekonomisto, guostis, kad užsienio odontologai vis tiek brangesni nei Lietuvoje, jau nebegalime.

„Žiūrint į ilgesnį laikotarpį, pavyzdžiui, paskutinius 10 metų, pamatysime, kad paslaugos Europoje pabrangusios 13 proc., o Lietuvoje 66 proc. Ir tai stipriai didesnis augimas Lietuvoje nei kitose šalyse“, – sakė ekonomistas Algirdas Bartkus.

Anot Odontologų rūmų, dėl infliacijos odontologijos paslaugos brango 5 proc. Tačiau pacientų srautų tai nesumažino.

Kariesas

„Tikrai nesumažėjo pacientų, neatbaidė, vertinant infliacija, kuri buvo apie 20 proc., tai manau, kad tie 5 proc. tikrai „iš bėdos“, ne daugiau“, – sakė A. Gerliakienė.

Ekonomistas mato kitokius skaičius – esą odontologijos paslaugos brango ne 5 proc., o kone 10 proc. Ir toks brangimas prasidėjo anksčiau nei prasidėjo infliacija.

„Pas mus su odontologais yra taip, kad paklausa tikrai didesnė nei paklausa, visur yra eilės. Todėl paslaugos tiekėjas yra diktuojantis sąlygas“, – kalbėjo A. Bartkus.

Statistikos departamento duomenimis, lyginant su praeitų metų sausiu, šiemet odontologijos paslaugos brango kiek daugiau nei 9 proc. 2022 metais – beveik 8 proc., o 2021 metais – 4,5 proc. Tiesa, brango tik privačios odontologijos paslaugos.

LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: