„Netekę vieno ar kelių dantų, į protezavimo darbus atliekančius gydytojus odontologus kreipiasi įvairaus amžiaus pacientai. Jeigu žmogus neteko estetinėje burnos zonoje esančio danties, įprastai kreipiasi greičiau dėl susijusių psichologinių sunkumų ir iššūkių: pacientas bijo šypsotis, kalbėdamas dengia burną ranka, praranda pasitikėjimą savimi ar jaučia gėdą, todėl problemą norima išspręsti nedelsiant“, – sako V. Sakavičius.

Protezavimo darbus reikia pradėti nedelsiant

Tiesa, gydyti adentiją arba danties struktūros pažeidimą skuba tikrai ne visi su šia problema susiduriantys žmonės. Gydytojas odontologas pastebi, kad dauguma žmonių delsia kreiptis dėl protezavimo darbų, jeigu neteko danties, kuris yra mažiau matomas.

Bedantis

„Delsdami kreiptis pas gydytoją odontologą dėl prarastų dantų, pacientai savo burnoje sukelia savotišką grandininę reakciją. Pavyzdžiui, netekus krūminio danties, su juo kontaktą turėjęs kito žandikaulio dantis „išilgėja“, o gretimi dantys pasislenka į defekto pusę, kramtant patiria didesnį krūvį ir ima sparčiau dilti. Tokiu būdu problema, kurią buvo galima nesunkiai išspręsti, virsta keletu didesnių ir sunkiau išsprendžiamų problemų“, – pažymi gydytojas odontologas.

Kiekvienas protezavimo atvejis – unikalus

Prarastus ar prastos būklės dantis galima atstatyti dantų technikų laboratorijose pagaminamais dantų protezais. V. Sakavičiaus teigimu, priklausomai nuo burnos, dantų ir žandikaulių būklės, laikas nuo dantų netekimo iki atkurtos šypsenos gali svyruoti nuo kelių dienų iki vienerių ar daugiau metų.

„Pacientui atvykus pirminei konsultacijai atliekame ortopantomogramą, dar vadinamą skaitmenine panoramine burnos nuotrauka. Ją matydami galime sudaryti individualų gydymo planą ir užtikrinti, kad asmuo kuo greičiau vėl galės efektyviai kramtyti ir plačiai šypsotis. Tiksliai nusakyti, kiek laiko truks protezavimo procesas, yra labai sudėtinga, mat identiškų situacijų tiesiog nebūna“, – sako gydytojas odontologas.

Estetinis dantų plombavimas

Šiuo metu dantų protezavimas gali būti atliekamas visų rūšių protezais: tiek metalo keraminiais, tiek aukščiausius estetikos reikalavimus atitinkančiais bemetalės keramikos protezais (vainikėliais, tilteliais, porceliano laminatėmis, įklotais/užklotais). Dažniausiai dantų defektai yra atstatinėjami implantais, prie kurių tvirtinami jau išvardinti protezai; o jų įprastai negalima išimti.

„Protezuojant fiksuotais protezais pasiekiamas didesnis kramtymo efektyvumas, tačiau jie reikalauja tiek pat priežiūros kaip ir išimami protezai. Pastarieji ar daliniai protezai kur kas populiaresni tarp vyresnio amžiaus žmonių, kadangi juos galima nesunkiai išsiimti iš burnos ir išvalyti. Siekiant, kad danties protezas būtų ilgaamžis ir išlaikytų savo estetines savybes, tai būtina daryti reguliariai“, – pažymi V. Sakavičius.

Gydytojas odontologas priduria, kad protezas nebus ilgalaikis, jeigu pacientas jo neprižiūrės ir nepuoselės elementarių burnos higienos įpročių. Tiek prižiūrėti jau esamą dantų protezą, tiek užkirsti kelią rimtesnėms dantų problemoms kas pusę metų rekomenduojama atlikti profesionalią burnos higieną, kurios metu specialistas įvertins bendrą jūsų burnos būklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją