Nors naudodami minimaliai invazinius dantų gydymo metodus bei nuolat atsakingai prižiūrėdami burną galime turėti ilgai ir patikimai tarnaujančius tobulai gražius dantis, sveikatos apibrėžti tik gražia spalva ir forma tikrai negalima. Kiekviena dantų grupė turi savo paskirtį, taigi, siekdami teisingos funkcijos ir estetinio rezultato, turime laikytis tam tikrų taisyklių, kad dantys ne tik atrodytų gražiai, bet ir tinkamai funkcionuotų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Graži šypsena – pirmiausiai harmonija tarp veido, lūpų, dantų lanko linijos ir, aišku, pačių dantų formos bei spalvos. Priekinių dantų grupėje ji sukuriama estetiniu plombavimu arba protezavimu laminatėmis. Pastarąsias galėčiau prilyginti nagų priauginimui – prie natūralaus danties priklijuojama plona keraminė plokštelė, vadinamoji laminatė.

Estetinis plombavimas

Tačiau, jei estetinis gydymas buvo atliktas nekreipiant dėmesio į blogą sąkandį, nei estetinis plombavimas, nei laminatės ilgai neišbūna – jos nuolat traumuojamos netaisyklingai sukandant dantis, todėl tiesiog nuskyla. Būna atvejų, kai pacientai gražių dantų nori kaip įmanoma greičiau, todėl renkasi estetinį plombavimą ar protezavimą, nes ortodontinis gydymas nemažai užtrunka. Bet vėliau, pamatę rezultatą, supranta, kad restauracija neatrodo gražiai ir proporcingai, ir galiausiai ryžtasi ortodontiniam gydymui. Nes tik tada, kai dantys savo vietoje, pamatome tikrąjį vaizdą – kreivam, nutrupėjusiu paviršiumi dančiui, kuriuo buvo kandama arba kramtomas maistas, greičiausiai reikės estetinio atstatymo, kuris yra kur kas mažesnis savo apimtimi, mažiau invazinis ir yra pigesnis. Štai tada jau galima planuoti šypsenos grožį ir harmoniją“, – pasakoja Kaune esančio „Lazerinės odontologijos centro“ įkūrėja Asta Juknienė.

Kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam

Estetinis gydymas – dažnai pasirenkamas variantas, kai norisi investuoti kiek mažiau ir vis tiek džiaugtis gražia šypsena. Kita vertus, būtina atsižvelgti į individualią paciento dantų ir ypač sąkandžio būklę – jei estetinis plombavimas atliekamas esant netaisyklingam sąkandžiui, labai gali būti, kad pinigus žmogus tiesiog išmes į balą.

„Atliekant estetinį plombavimą ar dedant dantų laminates surašomi labai aiškūs planai su kainomis ir darbų terminais. Kiekvienam pacientui individualiai surašau metodikų pliusus ir minusus, kainas, ilgaamžiškumą, fizikines ir chemines medžiagų savybes, kurios atstatant dantis irgi keičiasi, – labai svarbu edukuoti pacientus. Tai turi būti profesionali edukacija, ne tik iš socialinių tinklų, nes labai dažnai jų žinias reikia koreguoti, tikslinti, paaiškinti, kodėl viena metodika tinka vienam, bet visiškai netinka kitam“, – pasakoja gydytoja odontologė.

Estetinis plombavimas

Anot jos, kiekvieno specialisto tikslas turėtų būti išsaugoti kuo daugiau danties audinių, kuo mažiau jų pažeisti, kuo mažiau dantų šlifuoti ir protezuoti, nes būtina numatyti, kokia konkretaus paciento situacija bus po 5, 7, 10 ar 15 metų.

„Kai jis sugrįš, koks žingsnis bus toliau? Visą laiką reikia tai žinoti ir galvoje turėti žodį „nepakenk“. Galiausiai, ką norėtume, kad mums patiems darytų? Ką darytume savo mamai, sesei, broliui? Savo vaikui? Mano manymu, kartais estetinį plombavimą atlikti gražiems, bet šiek tiek kreiviems dantims, yra nusikaltimas“, – sako A. Juknienė.

Medikė kliniką valdo jau kone tris dešimtmečius ir pirmiausiai investavo į diagnostiką. Čia yra aparatūra, kuria galima matyti sunkiai plika akimi įžiūrimus pakitimus, nes tik taip galima teisingai diagnozuoti ir objektyviai nuspręsti, koks gydymas reikalingas, ir visa tai parodyti pacientui.

Estetinis plombavimas ar laminatė?

„Jeigu nuskyla estetinis plombavimas, jį pataisyti galima vieno vizito metu. Jeigu nuskilo laminatė, nuimi likutį, perimi atspaudą arba skenuoji, stengiesi duoti tam pačiam dantų technikui, kad pasistengtų padaryti tokį patį darbą.

Dantų laminavimas

Tai yra iššūkis, ir jeigu padaro iš pirmo karto, lenkiu galvą ir esu dėkinga. Todėl dantų technikų prašau, kad, jeigu daro laminates, ant užsakymo lapo surašytų, kokių medžiagų kiek dėjo, kokias spalvas ir pačią keramikos rūšį naudojo. Jeigu kažkas nutiks, atsiversiu paciento kortelę ir galėsime panagrinėti, kas buvo padaryta, kad būtų įmanoma greičiau bei kokybiškiau atkurti danties išvaizdą“, – pasakoja A. Juknienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)