Skatina skirti daugiau dėmesio šiai problemai

Pasak dr. L. Džiaugytės, negalima sakyti, kad burnos ir dantų ligos yra tarsi atskirai nuo viso likusio organizmo ligų.

Dantų funkcija yra labai plati, ji svarbi mitybai, o mityba susijusi su vaiko vystymusi, augimu. Dantys svarbūs ir kvėpavimui, imuniteto susiformavimui. Ir, žinoma, socialiniam gyvenimui, nes kas turi sveikus, gražius dantis, nebijo šypsotis, ir atvirkščiai – kas turi problemų su dantimis, apie vaikus kalbant, kartais net sulaukia patyčių mokykloje. Kai susiesime dantis su viso organizmo sveikata, galbūt turėsime kitokį požiūrį ir didesnį visuomenės rūpestį“, – kalbėjo daktarė.

Šiuo metu Lietuvoje kasmet privaloma prieš darželį ir mokyklą patikrinti vaiko dantų būklę, taip pat yra vaikų dantų silantų programa. Tačiau, pasak J. Mikonio, nėra periodiškai atliekamų epidemiologinių tyrimų, kuriais remiantis būtų įvertinamas šių programų efektyvumas.

„Mes nežinome, ar tos programos veiksmingos, ar populiacijoje vaikų dantų sveikata yra gerėjanti, ar blogėjanti. Kita problema – mes apskritai neturime švietimo burnos sveikatos tema. Turime net 47 savivaldybių sveikatos biurus. Per juos būtų galima atlikti švietimą burnos sveikatos tema, edukuoti moksleivius, kaip tinkamai išsivalyti dantis“, – sakė J. Mikonis.

Jei tokias programas šiuo metu daro sveikatos biurai, pasak pašnekovo, tai dažniausiai būna pačių biurų iniciatyva, tačiau reikėtų, kad visa tai būtų vykdoma nacionaliniu mastu.

J. Mikonio teigimu, per daug lėšų skiriama simptominiam odontologiniam gydymui kompensuoti.

Julius Mikonis

„Turiu omenyje dantų protezavimą. Jam skiriama net 45 mln. eurų per metus. Apskritai, odontologinis gydymas yra vienas brangiausių ir daugiausiai išlaidų sukeliantis sveikatos sektoriuje. Dar brangiau kainuoja tik širdies ir kraujagyslių ligų gydymas bei cukrinis diabetas. Todėl manome, kad reikėtų mažinti finansavimą dantų protezavimui ir didinti gydymą profilaktikoms priemonėms. Tokiu būdu užkirstume kelią uždaram ratui, kai kompensuojame ligos gydymą, nors pačios ligos būtų galima išvengti taikant profilaktiką“, – kalbėjo pašnekovas.

Iš 20 dantų – 10 sugedę

Dr. L. Džiaugytės teigimu, norint, kad dantys būtų sveiki, visų pirma labai svarbu yra jų higiena.

„Neužtenka duoti vaikui šepetėlį. Mes, kaip suaugę, turime atsakingai valyti dantis vaikui nuo pirmo išdygusio danties, du kartus per dieną. Dantų pastoje turi būti fluoridų, saugančių nuo ėduonies. Svarbu ir mityba.

Ne visi saldumynai yra vienodi. Jei galvosime, kad jogurtas, pasaldintas uogomis, medumi, yra dantims labai sveikas maistas, tai taip nėra, tokiu maistu nereikėtų dažnai piktnaudžiauti. Kita didelė problema yra užkandžiai. Dantims turime daryti pakankamas pertraukas tarp valgymų, todėl bet koks užkandimas, net ir kąsnis ar du, jau yra valgymas dantims“, – kalbėjo daktarė.

Lina Džiaugytė

Genetiškai iš tėvų paveldime seilių struktūrą, kuri yra svarbi dantų apsaugai. Visgi genetika neturi tiek daug įtakos dantų sveikatai, kaip mityba ir higiena. Dantų struktūra taip pat gali būti paveldima, bet, jei tėvai po pirmojo danties išdygimo iškart atvestų vaiką pas odontologą, jis galėtų parinkti tinkamas profilaktikos priemones galimoms problemoms.

Pasak pašnekovės, kai kurie tėvai labai atsakingai rūpinasi vaikų dantimis, o kartais ateina net besilaukiančios moterys, norinčios sužinoti, kaip reikės prižiūrėti pirmuosius vaiko dantukus.

„Su tokiais žmonėmis daug lengviau kalbėti ir pamatyti, kad žmogus siekia žinių. Daug skaudžiau pamatyti šeimas, kurios atvyksta su didelėmis problemomis, nors vaikas labai mažas. Pavyzdžiui, iš 20 dantų turi 10 pažeistų ėduonies. Atrodo, kur buvo visa sistema, kur buvo šeima“, – sakė dr. L. Džiaugytė.

Kariesas

Klaidinga galvoti, kad pieninių dantų taisyti nereikia. Pasak daktarės, dantys itin svarbūs visam organizmui, be jų neįmanoma sukramtyti maisto, todėl jei pieninių dantų nėra ar jie sugedę, vaikas negalės tinkamai maitintis, turės būti parenkamas specialus maistas, o tai gali trukdyti normaliai vystytis.

„Be to, dantys svarbūs kalbos susiformavimui. Prisiminkime, kad jei vaikas priekinių dantų netenka labai anksti dėl sugedimo, jam kur kas sunkiau ištarti kai kuriuos garsus, dėl to sutrinka kalba. Jei nutinka taip, kad pieniniai dantys sugenda, reikia klausti specialisto, kokios priemonės padėtų išvengti skausmo, patinimo ir dantų praradimo“, – sakė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)