„Jau nukeliavo į užmarštį tie laikai, kai pacientai metų metus laukdavo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo, o tik tuomet pačių paslaugų. Dabar žmonėms nebereikia pildyti įvairių dokumentų, laukti ligonių kasos patvirtinamųjų laiškų dėl įrašymo į eilę, o vėliau ir teisės į kompensuojamąsias paslaugas suteikimo. Procesas tapo paprastesnis, trumpesnis ir pacientams, ir gydytojams. Gyventojams suteiktų dantų protezavimo paslaugų skaičius auga kasmet. Palyginę šių metų sausio–spalio mėnesio duomenis su to paties laikotarpio 2021 metų duomenimis matome, kad šią paslaugą gaunančių pacientų skaičius išaugo net 27 proc.“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Rasa Savičiūtė.

Dantų protezavimo paslaugos teikiamos kaip ir kitos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamos gydytojų specialistų paslaugos. Tai reiškia, kad pacientai pirmiausia turi kreiptis į gydytoją odontologą gydymo įstaigoje, kurioje jie yra prisirašę, arba kitoje įstaigoje, turinčioje sutartį su ligonių kasa dėl odontologinės priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo. Gydytojas nustato dantų protezavimo pagrįstumą, išrašo pacientui elektroninį siuntimą ir tada jau galima kreiptis į pasirinktą gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su ligonių kasa.

VLK duomenimis, šiais metais PSDF lėšomis kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas teikė 11 proc. daugiau gydymo įstaigų nei pernai ir 60 proc. daugiau nei užpernai. Taigi pasirinkti, kur protezuotis dantis, nėra sunku – šiuo metu dantų protezavimo paslaugas teikia 1 070 gydymo įstaigų, turinčių sutartį su ligonių kasa. Įstaigą pagal savo gyvenamąją vietą patogu pasirinkti, naudojantis ligonių kasų sukurta interaktyvia paieška. Čia surinkta ir nuolat atnaujinama informacija apie visos Lietuvos gydymo įstaigas, teikiančias dantų protezavimo paslaugas. Rekomenduojama rinktis tą įstaigą, kurioje paslaugų laukimo eilė yra trumpiausia, nepaisant to, ar ji viešoji, ar privati.

„Gydytojas, atliekantis dantų protezavimą, turi suteikti kokybiškas paslaugas ir parinkti tokias dantų protezavimo priemones, kad kramtymo funkcija būtų visiškai atkurta. Tuomet pacientas, konsultuodamasis su gydytoju specialistu, iš siūlomų ir galimų variantų pasirenka jam tinkamiausią. O tais atvejais, kai dantų protezavimo paslaugų išlaidos dėl tam tikrų priežasčių viršija nustatytą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo kompensuojamos sumos dydį, pacientui tenka primokėti savo lėšomis“ , – sako R. Savičiūtė.

Kaip gauti dantų protezavimo paslaugas?

Šiuo metu, atsižvelgiant į dantų būklę, senatvės pensininkams, neįgaliesiems ir pacientams, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, iš PSDF kompensuojama iki 670,39 euro, vaikams – iki 342,13 euro. Retesniais atvejais, kai reikalingas sudėtingesnis ir brangesnis gydymas (sprendimą priima gydytojų odontologų konsiliumas), kompensuojama suma gali siekti iki 2 062,70 euro.

Dantų protezavimo paslaugų kompensavimui šiais metais buvo skirta 49,5 mln. eurų PSDF lėšų, t. y. beveik 9 mln. daugiau nei pernai. Šioms paslaugoms apmokėti skiriamų lėšų nemažės ir ateinančiais metais.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)