Kenkia ir stiprus sukandimas

Kaip pasakoja klinikos „Dantų harmonija“ gydytoja odontologė Jolita Ruginienė, bruksizmas yra dantų dilimas, griežimas, atsiradęs dėl kramtomų raumenų įtampos, kai žmogus per stipriai sukanda dantis. Dažnai itin smarkus dantų sukandimas yra atliekamas nesąmoningai.

„Tai labai aktuali problema. Net apie 85 proc. suaugusiųjų griežia dantimis. Bet sąmoningai dantų griežimą pripažįsta labai nedaug, tik apie 20 proc. Taip yra dėl to, kad bruksizmas dažniausiai pasireiškia miego metu, pats žmogus to negirdi, o jei gyvena vienas, niekas apie tai nepapasakoja“, – kalbėjo gydytoja.

Griežimas gali pasireikšti ir dienos metu, kai patiriama didelė įtampa, stresas – tokiu atveju dantys sukandami labai smarkiai.

„Tai irgi be galo didelė jėga, kuri kenkia. Yra dvi bruksizmo formos: kai dantimis griežiama juos judinant, tai gali girdėti ir aplinkiniai, bei kita forma, kai dantys laikomi labai stipriai sukąsti“, – sakė pašnekovė.

Nors pats žmogus miegodamas negirdi griežimo ir to nejaučia, gali atpažinti pirmuosius požymius. Visų pirma, įtarti bruksizmą galima tada, kai po nakties miego atsikeliama nepailsėjus, jaučiama kaklo raumenų įtampa, ypač – kramtomųjų raumenų. Kartais jaučiamas net skausmas kramtant, valgant.

Gydytojos odontologės teigimu, paskaičiuota, kad naktį dantis galima sukąsti net iki 90 kg jėgos.

Taip pat vienas iš griežimo požymių gali būti dantų trupėjimas, plombų skilimas, įtrūkimai. Iltiniai dantys pasidaro ne smailūs, o plokšti, jų galiukai tarsi nupjauti.

„Jei dantys sveiki, tai pirmi du priekiniai dantys ir iltiniai turėtų būti ilgesni nei kiti, tačiau kai griežiama dantimis, jie tampa vienodo ilgio. Nudilus iltiniams dantims, dyla visi kiti ir daug greičiau, keičiasi net veido profilis“, – sakė J. Ruginienė.

Dantys gali tampi labai jautrūs šaltam, karštam maistui ar gėrimams. Griežiant dantimis nudyla emalis, tad antrojo sluoksnio, dentino, kuriame yra kraujagyslės, niekas nebeapsaugo.

Kiek laiko prireiks, kad pradėtų matytis pirmieji dantų griežimo požymiai, pasak gydytojos, priklauso ir nuo žmogaus emocinės būklės. Jei prieš tai žmogus negriežė dantimis, o tada staiga pradėjo, nudilimai gali tapti matomi ir per mėnesį. Kitiems prireikia pusmečio, metų ar kelerių, kad pradėtų matytis pokyčiai.

Dėl ko atsiranda dantų griežimas?

Bruksizmas gali atsirasti dėl streso, miego sutrikimų, psichoemocinių būklių, dėl netaisyklingo sąkandžio. Vienas iš dažniausių mitų yra tas, kad dantimis griežia turintys kirmėlių. Tačiau gydytoja ramina – kirmėlės neturi nieko bendro su bruksizmu.

Vaikai su bruksizmu susiduria pradėjus dygti pirmiesiems nuolatiniams dantims, maždaug 5-7 metų. Dėl to nereikėtų labai jaudintis, nes ši problema dažnai išaugama. Tačiau sunerimti reikėtų, kai dantų griežimas pasireiškia paauglystėje.

Patys gydytojai odontologai paciento vizito metu pastebi pokyčius ir įspėja apie dantų griežimą. Jei pacientas visgi netiki, kad griežia dantimis, galima pagaminti vienkartinę spalvotą kapą nakčiai, kuri parodys, ar tikrai kenčiama nuo bruksizmo.

Yra priemonių, galinčių padėti

Tačiau kaip apsisaugoti nuo šios problemos? Pasak gydytojos odontologės, populiariausia priemonė yra apsauginė kapa, gaminama ant vieno žandikaulio dantų. Ji neleidžia dantims tarpusavyje liestis, taip jie nedyla.

„Taip pat, jei įmanoma, reikia pašalinti, sumažinti stresą. Kartais pacientus siunčiame pas kineziterapeutus, kad jie padėtų atpalaiduoti raumenis. Jei tai yra sąkandžio problema, jis koreguojamas pas ortodontus.

Dar vienas populiarėjantis būdas yra botulino toksino injekcijos į kramtomuosius raumenis. Specialistai, kurie atlieka šias procedūras, į tam tikrus taškus suleidžia botulino toksiną, taip atpalaiduoja raumenis, nuima įtampą“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak J. Ruginienės, kapos būna įvairios, dažnai jos būna plonos, tad prie jų priprantama nesunkiai. Jei griežiama labai smarkiai, ji daroma tvirtesnė. Kapa šiek tiek nuima įtampą ir atpalaiduoja raumenis, bet pagrindinis jos tikslas apsaugoti dantis. Tad skausmai gali likti.

Taigi, norint išspręsti bruksizmo problemą iki galo, reikėtų ne tik kapos, bet ir kineziterapeuto ar psichoterapeuto pagalbos, o jei problema dėl sąkandžio, reikia kreiptis į ortodontą.

„Jei žmogus jau pats pamato, kad griežia dantimis, dažnai tai jau būna pažengusi būklė, danties audiniai jau būna pažeisti. Juos reikia atstatyti – kartais užtenka plombos, kartais prireikia vainikėlio. Jei pažeidimas dar didesnis, blogiausiu atveju gali būti prarandamas dantis, prireikia implantavimo. Atrodo, kad tai visai nekaltas įprotis, bet iš tiesų, tai labai pavojinga. Tai rimtas signalas, kad reikia susimąstyti apie savo emocijas, dantų sveikatą, nes ateityje galima netekti dantų“, – perspėjo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją