Situacija vis prastėja

„Situacija pernai buvo bloga, šiemet ji dar labiau blogėjanti. Jei tendencija ir toliau išliks tokia, turėsime tikrai daug traumų“, – apie paspirtukininkų traumas laidoje pasakojo D. Matkevičius.

Pasak gydytojo, šiais metais jau yra sunkių pacientų, nukentėjusių dėl paspirtukų.

„Operuojame veido kaulo lūžius, matome minkštųjų audinių pažeidimus, defektus. Yra pacientų, kuriems reikia kompleksinio gydymo, kelių gydytojų specialistų, pavyzdžiui, veido chirurgų ir neurochirurgų“, – kalbėjo D. Matkevičius.

Toks kompleksinis gydymas, pasak pašnekovo, ne tik yra ilgas, varginantis, bet ir turi liekamųjų reiškinių.

„Tiek pacientui, tiek valstybei tai yra didelis nuostolis“, – sakė D. Matkevičius.

Dalius Matkevičius

Dažniausiai patiriamas apatinio žandikaulio lūžis

Dažniausiai su paspirtukais, pasak gydytojo, patiriamos tokios traumos kaip apatinio žandikaulio lūžis, taip pat jis gali įvykti kartu su dantų traumomis, pavyzdžiui, vainiko, šaknies lūžiais.

„Kai pacientas atvyksta pas mus, vertiname kaulų lūžius. Tai apatinio žandikaulio lūžis kelių sričių, antroje vietoje turime viršutinio žandikaulio ir skruosto kaulo ar lanko lūžius. Trečioje vietoje, kas jau rečiau nutinka, tai visų veido kaulų lūžiai. Tokius pacientus skaičiuojame vienetais, bet su apatinio, viršutinio žandikaulio lūžiais skaičiuojame dešimtimis“, – pasakojo gydytojas.

Gydymas priklauso nuo patirtos traumos. Kai kuriems užtenka vieno gydymo etapo, tačiau, jei yra ne tik kaulų lūžiai, bet ir minkštųjų audinių defektai, gydymas daug sunkesnis.

„Gali būti, kad turėsime likusią minkštąją kūno dalį likusią kažkur gatvėje. Pirmiausia sudedame kaulus, toliau vyksta minkštųjų audinių rekonstrukcija. Jie gali būti paimami ir gretimos zonos, bet būna, kad juos tenka paimti iš kitos kūno vietos ir perkelti į veidą. Per vieną operaciją to padaryti negalime.

Asociatyvi nuotrauka

Gali prireikti kelių operacijų, ilgo nedarbingumo ir ilgos reabilitacijos“, – sakė D. Matkevičius.

Deja, tačiau nuo veido traumų apsaugoti galėtų tik motociklininko šalmas. Paprastesni šios apsaugos nesuteiks. Visgi, dviratininko šalmas apsaugo nuo viršutinio veido dalies pažeidimų arba juos sumažina. Tai svarbu, nes už kaktos yra galvos smegenys. Juos pažeidus, kyla grėsmė gyvybei.

„Jei yra apatinio žandikaulio lūžis, pacientą galime turėti gyvą. Su kaktikaulio lūžiu ar galvos smegenų pažeidimu, traumos eiga yra sunkiai prognozuojama. Net jei pagydysime, gali būti pooperacinės infekcijos – nelaimė įvyksta ne sterilioje aplinkoje, o gatvėje. Tad pacientas atkeliauja su daugybe bakterijų, niekas negali prognozuoti, kas vyks toliau“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Elektriniai paspirtukai

Teks pakloti daugybę pinigų

Norint atstatyti estetinę veido išvaizdą, gali prireikti daugybės pinigų, nes ne viską finansuoja valstybė. Pasak gydytojo, kai kurios kainos prasideda nuo 3 tūkstančių eurų.

„O kalbant apie išmuštus dantis – jei pacientas išsimušė dantį, tai dar nereiškia, kad iškart galėsime įdėti implantą. Jei išsimušė dantį, tai tikrai lūžo ir kaulinė atauga, kuri laiko tą dantį žandikaulyje. Kai susideda kaulo priauginimas, implantacija ir danties vainikėlis, vieno danties atstatymas kainuoja apie 3 tūkstančius eurų. Su ne pastoviu dantimi ant implanto, o su laikinu“, – įspėjo gydytojas.

Pasak policijos atstovų, pastebima, kad traumų su paspirtukais tikrai daugėja. Paspirtukininkai dažnai nesilaiko kelių eismo taisyklių, nedėvi šalmo, liemenių, smarkiai viršija greitį. Be to, paspirtukai dažnai naudojami ne kaip transporto priemonė, bet kaip pramoga, tad ir dėl šios priežasties, pasak policininkų, kyla dar didesnė traumų rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)