Medicinos ir sveikatos aktualijų laidoje „Sveikas rytojus“ Dijora pasakojo, kad ir brandesniame amžiuje, išdygus vadinamiesiems protiniams dantims, teko susidurti su neįprasta situacija, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Protiniai dantys man išaugo gana anksti. Laikui bėgant man pradėjo skaudėti apatinį dantį, tad nuėjau į polikliniką. Pamenu, gydytoja buvo tokia sena moterytė, kuri nusprendė, kad reikia rauti ne apatinį dantį, kurį man skauda, bet viršutinį“, – prisiminė mergina.

Dijora pasakojo, jog kalbėdama apie dantų rovimo patirtį prisimena dideles reples ir gana šiurkštų gydytojos elgesį.

„Daktarė, užsilipusi ant manęs, traukė dantį. Pamenu, kad traškėjo visas žandikaulis, netgi galvojau, kad man sulūš kaulas. Išėjau nelabai supratusi, kodėl man išrovė ne tą dantį, kurį man skauda, tačiau daktarė teigė, kad galbūt išrovus viršutinį, nustos skaudėti apatinį dantį. Ši jos teorija, deja, nepasiteisino ir man dantį skaudėjo toliau“, – pasakojo D. Petrikonytė.

Danties rovimas

Laidos vedėja pasakojo, kad skausmui tapus uždegiminiu, ji nuėjo į vieną iš savo draugo klinikų ir patikėjo skaudantį dantį jam. Būtent tai padėjo suprasti, kaip svarbu pasirinkti tinkamą kliniką ir gydytoją.

„Dabar šiuolaikiniai odontologai protinius dantis traukia su specialiais prietaisais. Atsisėdau į paciento kėdę, išsižiojau ir galvojau, kad jis tik apžiūri, kaip tas dantis atrodo, o jau kitą sekundę mano dantis buvo jo rankoje. Man ištraukė dantį per tris sekundes. Patirtis buvo neskausminga ir truko greičiau nei aš spėjau susivokti, kad kažkas apskritai vyksta. Vėliau tik pats žaizdos užsiuvimas truko ilgiau nei danties traukimas“, – pasakojo D. Petrikonytė.

„Fi Clinica“ gydytojas odontologas, burnos chirurgas Donatas Nomeika pritarė laidų vedėjai. Anot jo, labai svarbu atsakingai rinktis specialistus ir suprasti, kad danties šalinimas turi būti atliekamas nepriekaištingai ir patikimoje gydymo įstaigoje. Juk kiekviena chirurginė intervencija, net ir eilinio danties rovimas, gali komplikuotis.

Donatas Nomeika

„Tai infekcijos vartai, kurie gali išsivystyti iki didelių sveikatos problemų. Iš mano patirties ligoninėje, kai tekdavo lankytis reanimacijoje, net sesutės ar kiti gydytojai negalėdavo patikėti, kad pacientas guli reanimacijoje dėl dantų. Reikia atsakingai žiūrėti į viską jau nuo pat pirmųjų nusiskundimų. Net nekalbu apie dantų lūžius ar užleistas situacijas“, – kalbėjo gyd. D. Nomeika.

Burnos chirurgija neapsiriboja tik dantų rovimu ar implantais, todėl žmones turėtų atkreipti dėmesį į bendrą burnos būklę ir kreiptis į gydytoją, jei, pavyzdžiui, atsiranda neįprasti dariniai.

„Gleivinės sustandėjimai, pleiskanojimas, spalvos pakitimas, skausmas, kraujavimas – į tokius nusiskundimus reikia labiausiai atkreipti dėmesį ir tada kreiptis pas specialistus. Dažniausiai burnoje būna trauminės kilmės dariniai: ant lūpų, skruostų. Dariniai atsiranda pastoviai ir nestipriai traumuojant gleivinę, ją įsikandant arba griežiant dantimis. Tokiu atveju nereikia chirurginės intervencijos, užtenka dantų gydymo, taip sumažinant traumavimą ir išvengiant chirurgijos“, – pasakojo burnos chirurgas D. Nomeika.

 Implantas

Tačiau daugiausiai rūpesčių ir klausimų vis dar kyla dėl vadinamųjų protinių dantų. Vieni sako, kad juos šalinti reikia nedelsiant, kiti – kad skubėti nebūtina.

„Dėl pakitusios mitybos šiek tiek pamažėja viršutinis ir apatinis žandikauliai ir to užtenka, kad protiniai dantys nebeturėtų pakankamai vietos išaugti, įsistatyti į dantų lanką bei kontaktuoti su viršutiniu dantimi ir taip atlikti savo funkciją“, – teigė odontologas.

Pasak D. Nomeikos, dėl šios priežasties protiniai dantys automatiškai tampa problematiškais. Tačiau burnos chirurgas teigė, jog vien dėl to, kad jie protiniai, nereiškia, kad dantys yra blogi ir juos reikia šalinti.

„Daliai žmonių protiniai dantys vis vien telpa išdygti ir kontaktuoti su viršutiniu dantimi, o kitai daliai dantys arba išdygsta ne pilnai, blogoje pozicijoje, arba visai neišdygsta, dėl ko atsiranda problemos, uždegimai. Tokie dantys turi būti šalinami“, – pasakojo gyd. D. Nomeika.

Tačiau yra aplinkybių, kai protiniai dantys turi būti saugomi nors laikinai, nes pasitarnauja gydant ar atstatant kitus dantis.

„Mums, burnos chirurgams, aktualu, kad protinių dantų buvimas palaiko kaulo tūrį. Jeigu planuojame gretimų, krūminių dantų, implantaciją, esant protiniams dantims, iš karto turėsime patogesnę situaciją implantacijai. Todėl kartais protinius dantis šaliname po dantų implantacijos, taip išnaudodami jų tūrio palaikymo efektą“, – pasakojo burnos chirurgas.

Šiuolaikinės burnos chirurgijos pažanga yra akivaizdi. Taikomos ne tik naujausios medžiagos, instrumentai, bet ir technologijos, kaip pavyzdžiui, galinčios padėti pagreitinti žaizdų gijimą.

„Gydytojas turi pasirinkti tinkamus vaistus nuskausminimui, tinkamą dantų šalinimo techniką. Vėliau atsakomybė tenka pacientui – tuomet yra itin svarbu laikytis paskirto pooperacinio režimo, burnos higienos ir tinkamo medikamentų vartojimo. Šių priemonių visuma tikrai paspartina gijimą“, – dėstė D. Nomeika.

Gydytojas pasakojo ir apie praktikoje taikomą trombocitais praturtintą plazmą, kuri yra gaminama prieš pat procedūrą, paėmus šiek tiek paciento kraujo. Ja yra užpildoma danties šalinimo vieta ir taip palengvinamas ir pagreitinamas žaizdos gijimas.

Kita itin aktuali burnos chirurgijos sritis – kaulo augmentacija, kitaip sakant, kaulo priauginimas, kai pacientui planuojamas dantų atstatymas implantais, o natūralus kaulas yra itin susiaurėjęs.

„Kai kaulas yra pakankamo aukščio, bet yra susiaurėjęs ir mums trūksta jo pločio, kaulą storiname. Kita pagrindinė sritis yra vertikali augmentacija, kai kaulo pločio turime pakankamai, bet aukščio neužtenka. Tuomet vienu ar kitu būdu pakeliame kaulo aukštį, kad sukurtume pakankamai vietos tinkamai implanto funkcijai“, – pasakojo burnos chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją