Kas yra laminatės?

Kaip pasakojo klinikos „Dantų harmonija“ gydytoja odontologė Lina Dusevičiūtė, laminatės yra dantų technikų laboratorijoje pagamintos dantų restauracijos priemonės – plonos keramikos plokštelės, dedamos ant danties paviršiaus.

Pagrindinis laminačių tikslas yra pagerinti estetinę dantų išvaizdą, tačiau su šia priemone taip pat galima atstatyti ir žandikaulio funkciją – nudilus dantims sąkandis gali tapti neteisingas, tai kenkia sąnariui ir šoniniams dantims. Tad tam, kad būtų atkurtas teisingas sąkandis, gali būti panaudotos laminatės.

Šiuo metu laminatės, pasak gydytojos, yra pats pažangiausias, mažiausiai invazyvus būdas dantų estetikai sutvarkyti.

Laminatės

Prieš laminates – specialus dantų paruošimas

Laminatės gaminamos iš keramikos, jos rūšių yra daug, tad gydytojas turi parinkti, kuri rūšis tiks labiausiai. Išrinkus geriausią variantą, keramikinės restauracijos (plokštelės) gaminamos laboratorijoje.

Prieš dedant laminates, dantys turi būti specialiai paruošiami.

„Kai kuriais atvejais laminatės gali būti dedamos tiesiai ant danties, tačiau dažniausiai prieš dedant reikia paruošti joms vietą. Tai reiškia, kad reikia pašalinti bent 0,3 mm storio danties – tai labai nedaug, viskas emalio ribose“, – sakė L. Dusevičiūtė.

Pašnekovė pastebi, kad neretai laminačių žmonės nori tada, kai prieš tai būna atliktas estetinis plombavimas. Tačiau, jei pacientui buvo atliktas estetinis plombavimas, prieš laminates jį reikia nuimti.

Gydytojos teigimu, laminačių ir estetinio plombavimo tikslas toks pat – gražesni dantys. Tačiau plombavimą atlieka gydytojas odontologas, kai pacientas yra kabinete, o laminates gamina laboratorija, ir tik po to, kai jos jau pagamintos, yra dedamos ant paciento dantų. Estetinio plombavimo metu sudėtos plombos yra linkusios pabrinkti, sugerti apnašas iš aplinkos, jas reikia keisti po 5–7 metų. Tuo metu laminatės gali tarnauti iki 15–20 metų.

„Kai pacientas kreipiasi, jis daro investiciją į savo sveikatą arba estetinį vaizdą. Mano tikslas yra toks, kad investicija tarnautų kuo ilgiau. Nesu linkusi atlikti procedūros, jei numanau, kad ši investicija tarnaus mažiau nei 5 metus.

Laminatės

Žinoma, mes negalime tiksliai žinoti, kas bus, ko nebus, medikai negali suteikti garantijų. Tačiau, jei, pavyzdžiui, trūksta šoninių dantų, o žmogus neketina jų atstatyti, sudėjus laminates visą svorį teks atlaikyti tik priekiniams dantims. Laminatės skilinės ir pinigai bus išmesti į balą. Tokiais atvejais nerekomenduoju laminačių“, – sakė L. Dusevičiūtė.

Itin didelė dalis pašaltino danties – netinkamas pasirinkimas

Socialiniuose tinkluose galima nesunkiai rasti vaizdo įrašų, kai prieš neva dantų laminates arba kitaip – venyrus, nuskutama labai didelė dalis danties, tad iš prieš tai buvusių gana sveikų dantų lieka tik smailūs „pagaliukai“.

Tokiu atveju, pasak gydytojos, gali nutikti daug nemalonių dalykų. Visų pirma, pašalinant didelę dalį danties netenkama daug emalio ir smarkiai priartėjama prie danties nervo.

„Dėl to gali prasidėti skausmai, pulpos uždegimai, didelis dantų jautrumas, gali tekti gydyti visų dantų kanalus. O su gydytais kanalais dantis tarnauja trumpiau, yra trapesnis. Taigi, skaudės ir žmogus gali greičiau netekti dantų“, – sakė pašnekovė.

Stop kadras iš socialinio tinklo

Tiksliai pasakyti, per kiek laiko po tokio dantų skutimo prasidės problemos, iš esmės neįmanoma. Pulpitas ir skausmas gali prasidėti kone iškart po procedūros, tačiau gali prasidėti po kelerių metų, o gali ir išvis neprasidėti – dantis tiesiog numirs.

„Reikia rinktis specialistus, kurie dirba su naujausiomis technologijomis ir tausodami dantis. Mes dantis ruošiame su mikroskopu – jis tikrai reikalingas ne tam, kad pusę danties nušlifuotume, tą galima padaryti ir su plika akimi. Visada stengiamės paliesti kuo mažiau sveiko danties“, – sakė L. Dusevičiūtė.

Gydytojos paklausėme, ką ji norėtų pasakyti žmogui, kuris nori atlikti tokią dantų skutimo ir laminavimo procedūrą už mažesnę kainą užsienyje.

Stop kadras iš socialinio tinklo

„Tikrai nepatarčiau žmonėms susivilioti mažomis kainomis, gerais, greitais pasiūlymais. Tai yra kažkas, kas su jumis, jūsų kūne pasiliks visada. Tai nėra kaip prasta mašina, kurią nusipirkote, ir viskas, ką dėl jos praradote, yra pinigai ir kažkiek teko nervintis. Dantų atveju, liekamuosius reiškinius teks kentėti visą gyvenimą. Dantys nebeatauga.

Kiekvieno kūnas yra jo kūnas, jis gali daryti su juo, ką nori. Tačiau, jei tą norėtų daryti mano draugė ar artimas žmogus, patarčiau tikrai to nedaryti ir negadinti savo dantų“, – sakė pašnekovė.

Ką daryti, jei norisi gražių dantų?

Iš pradžių, pasak gydytojos, reikia susirasti specialistą, kuriuo pasitikite, ir nueiti į konsultaciją. Specialistas duos kelis pasirinkimus.

Laminatės

„Pavyzdžiui, su vienokia keramika, su kitokia keramika ir estetinį plombavimą. O galbūt galima kombinacija, kai vieni su laminatėmis, o kiti plombuojami. Galbūt vienus dantis reikia tik išbalinti, o kitiems reikia laminačių. Kuo didesnė klinika, tuo daugiau dažniausiai būna pasirinkimo“, – pasakojo gydytoja.

Laminatės kol kas yra tvirčiausias dantų estetinio vaizdo sutvarkymo būdas. Visgi, kai jau laminatė uždėta, ją nuėmus reikia uždėti naują – be jos vaikščioti nebegalėsite. Tačiau pats dantis nėra sugadinamas.

Tuo metu, kai dantis nuskutamas labai labai smarkiai, jis yra smarkiai pažeidžiamas, gali prasidėti įvairios ligos, skausmai.

Apie dantų skutimą rašė ir „BuzzFeed“. Gydytoja Shaadi Manouchehri pasakojo, jog tokia nauja mada kelia siaubą.

„Buvau pasibaisėjusi, kai pirmą kartą pamačiau šią tendenciją – ne tik dėl dantų būklės, bet ir dėl to, kaip tai vaizduojama, tarsi su pasididžiavimu. Nesupratau, kodėl jauni žmonės su, panašu, sveikais dantimis nori juos nuskusti, ir kodėl jie šias restauracijas vadina laminatėmis. Taip pat kelia susirūpimą daugybė žmonių, kurie sako, kad taip pat svarsto galimybę atlikti šią procedūrą“, – „BuzzFeed“ pasakojo gydytoja.

Ji paaiškino, kad dantis nusiskutusiems pacientams, pasakojantiems apie laminates, iš tikrųjų ant dantų buvo uždėtos karūnėlės.

„Karūnėlės ir laminatės turi tam tikrų panašumų, tačiau tai labai skirtingos restauracijos. Laminatės dažniausiai naudojamos kosmetiniam priekinių dantų pagerinimui arba tam, kad užmaskuotų bet kokius dantų vystymosi sutrikimus, kurie galėjo turėti įtakos jų išvaizdai. Tuo metu karūnėlės yra naudojamos pažeistiems dantims, kurie jau buvo restauruoti, atkurti“, – sakė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)